Οι πιο λαχταριστές συνταγές με όσπρια

Βαρεθήκατε τις ίδιες και τις ίδιες συνταγές με όσπρια; Νόστιμες και ιδιαίτερες λύσεις παντός καιρού και… τσέπης.
Οι πιο λαχταριστές συνταγές με όσπρια
Εντάξει, όταν στο τραπέζι πέφτουν… όσπρια κανείς δεν ουρλιάζει από χαρά. Μπορεί να είναι θρεπτικά, όμως στις κλασικές τους εκδοχές είναι κάπως μονότονα.

Οι παρακάτω συνταγές όμως θα σας κάνουν να αναθεωρήσετε.

Φασολάδα με λουκάνικα

Υλικά: 1/2 κιλό φασόλια λευκά μέτρια, 1 κρεμμύδι μεγάλο ή 2 μικρά, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας, 2 κλωνάρια δενδρολίβανο, 6 - 8 σκ. σκόρδο,2 - 3 φύλλα δάφνης, 1/2 σέλερι, 3 καρότα , αλάτι , 1 λουκάνικο χοιρινό χωριάτικο κομμένο σε ροδέλες, 1 κύβο μυρωδικών

Εκτέλεση: Μουλιάζουμε για 8 με 12 ώρες τα φασόλια σε κρύο αλατισμένο νερό (2 πρέζες αλάτι). Σουρώνουμε, βάζουμε κρύο νερό και δίνουμε μια βράση στα φασόλια για 5 λεπτά. Σουρώνουμε ξανά και πετάμε το νερό. Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά τον πελτέ ντομάτας για μερικά λεπτά. Αφαιρούμε, σκουπίζουμε με ένα χαρτί το τηγάνι και κρατάμε τον πελτέ σε ένα μπολάκι. Στο ίδιο τηγάνι και σε 1 κ.σ. ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο να πάρουν ωραίο χρώμα και τα κρατάμε και αυτά στο πλάι.

Έπειτα σε λίγο ελαιόλαδο σοτάρουμε το λουκάνικο, το σέλερι και το καρότο μέχρι το λουκάνικο να πάρει καλό χρώμα και τα λαχανικά μας να μαλακώσουν λίγο. Στη συνέχεια σε μία κατσαρόλα με 2 λίτρα νερό βάζουμε τα φασόλια με τον κύβο, τα μυρωδικά τον πελτέ ντομάτας, το σκόρδο, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, τα καρότα κομμένα σε ροδέλες, το σέλερι και βράζουμε για περίπου 1 ώρα σε χαμηλή φωτιά χωρίς να ανακατέψουμε και με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα. Ελέγχουμε που και που μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό που καλό είναι να είναι βραστό ώστε να μην διακοπεί ο βρασμός του φαγητού μας. Αλατίζουμε προς το τέλος του μαγειρέματος και τέλος προσθέτουμε τα λουκάνικα και λίγο ωμό ελαιόλαδο για να σερβίρουμε.

Συνταγή από εδώ 

Ρεβύθια και φακές με μελιτζάνες στη γάστρα

Υλικά: 1-1/2 φλ. φακές ψιλές, 2 φλ. ρεβύθια βρασμένα, 1 μεγάλη λευκή μελιτζάνα, 1 μελιτζάνα φλάσκα μεγάλη, 1/2 φλ. ελαιόλαδο, 1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι, 2-3 σκ. σκόρδο σπασμένες, 1 συσκευασία ψιλοκομμένες ντομάτες, 1 κ.σ. πελτές, αποξηραμένη πιπεριά τσίλι ή φρέσκες καυτερές πιπεριές, 2 κ.σ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο, 2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι, 3 κ.σ. σιρόπι ρόδι (ή κρέμα βαλσάμικο)

Εκτέλεση: Ξεκινάμε να φτιάξουμε τα ρεβύθια με φακές και μελιτζάνες στη γάστρα, έχοντας ήδη έτοιμα, βρασμένα τα ρεβύθια. Βράζουμε τις φακές σε νερό για 15 λεπτά και τις στραγγίζουμε σε σουρωτήρι. Κόβουμε σε μικρά καρέ τις μελιτζάνες τις βάζουμε σε μπολ και τις αλατίζουμε. Σε ένα μπολ βάζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις ντομάτες, τον πελτέ, την πιπεριά, το δυόσμο, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύουμε πολύ καλά με κουτάλι.

Σε μικρή γάστρα βάζουμε 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο. Βάζουμε 2-3 κουταλιές από το μείγμα λαχανικών, απλώνουμε σε στρώση τις μισές μελιτζάνες ,από πάνω απλώνουμε σε στρώση τις μισές φακές και τα μισά ρεβύθια. Επαναλαμβάνουμε στρώση με το μισό μείγμα λαχανικών, στρώση με τις υπόλοιπες μελιτζάνες και στρώση με τις υπόλοιπες φακές και ρεβύθια. Τέλος ρίχνουμε στην επιφάνεια του φαγητού το υπόλοιπο μείγμα λαχανικών. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και με σιρόπι ρόδι ή σιρόπι μπαλσάμικο. Σκεπάζουμε καλά τη γάστρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς C για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά. Το φαγητό πρέπει να σιγοψήνεται γιατί τα υγρά του είναι λίγα. Προς το τέλος του ψησίματος που έχει κατεβάσει ζουμάκι από τα λαχανικά, δυναμώνουμε το φούρνο και ξεσκεπάζουμε το φαγητό να μελώσει και να μείνει με το λάδι του. Εναλλακτικά, σιγομαγειρεύεται σε πολύ χαμηλή φωτιά σε κατσαρόλα καλά σκεπασμένη, μέχρι να μελώσει και να μείνει με το λάδι του. Γίνεται σαν λαδερό φαγητό.

Συνταγή από εδώ.

Κουκιά λεμονάτα με μάραθο

Υλικά: 2 κιλά κουκιά φρέσκα, 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, ½ ποτήρι ελαιόλαδο, 1 ματσάκι μάραθο, λίγο άνηθο, 1-2 λεμόνια (τον χυμό)

Εκτέλεση: Αποφλοιώνουμε τα κουκιά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε μαζί τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα κουκιά, τον μάραθο και τον άνηθο ψιλοκομμένα, μαζί με ζεστό νερό για να καλύψει ίσα ίσα τα κουκιά. Βράζουμε για 20 λεπτά περίπου μέχρι να εξατμιστεί το νερό και να μαλακώσουν τα κουκιά. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό ακόμη κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Ρίχνουμε τον χυμό από τα 2 λεμόνια, ανακινούμε την κατσαρόλα ώστε να πάει παντού και σερβίρουμε το φαγητό μας χλιαρό.

Συνταγή από εδώ

Φακές με λαχανικά και σάλτσα βαλσάμικου με μουστάρδα

Υλικά: 3 ½ φλ φακές, μαγειρεμένες, 1 κόκκινη πιπεριά, λεπτοκομμένη, 1 αγγούρι, κομμένο σε κύβους, 1/4 κόκκινο κρεμμύδι, λεπτοκομμένο, 1/3 φλ φρέσκος μαϊντανός, κομμένος

Για τη σάλτσα: 1/4 φλ κρέμα βαλσάμικου μουστάρδα, 1/2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.γ. σιρόπι σφενδάμου, 1/2 σκελίδα σκόρδο, τεμαχισμένη, μια πρέζα αλάτι, μια πρέζα πιπέρι

Εκτέλεση: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τις φακές, την πιπεριά, το αγγούρι, το κρεμμύδι και τον μαϊντανό. Ρίχνουμε  στον κάδο του μπλέντερ την κρέμα βαλσάμικου μουστάρδα, το ελαιόλαδο,  το σιρόπι σφενδάμου, το σκόρδο, το αλάτι και πιπέρι και χτυπάμε μέχρι να γίνει λείο. Περιχύνουμε τις φακές με τη σάλτσα μουστάρδας και ανακατεύουμε καλά.

Συνταγή από εδώ 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v