Au revoir Ελλάδα!

Πώς να φτιάξετε υπέροχο σπιτικό σοκολατούχο γάλα, λαχταριστά muffins και brownies, όλα σοκολατένια, όλα πεντανόστιμα.
Au revoir Ελλάδα!

της Αγάπης Μαργετίδη

Δύσκολες που είναι οι ώρες του αποχαιρετισμού! Κάθε χρόνο και πιο δύσκολες. Τα μικρά μου ανίψια είναι βέβαια καταχαρούμενα που θα επιστρέψουν πια στο σπίτι τους, θα βρουν και πάλι τους φίλους τους και ναι, είναι ακόμη σε ηλικία που ανυπομονούν να ανοίξουν τα σχολεία. Πού να ‘ξεραν!

Κι έτσι σήμερα το πρωί φιληθήκαμε με τα παιδιά και τους γονείς τους και ευχηθήκαμε να ξαναβρεθούμε σύντομα. Η πόρτα έκλεισε και ξαφνικά το σπίτι γέμισε σιωπή. Κλείνω το παιδικό πρόγραμμα της τηλεόρασης, βάζω δυνατή μουσική, ρίχνω μια γρήγορη ματιά να δω αν ξέχασαν κάτι και τακτοποιώ στο βάθος του ντουλαπιού τα παιδικά φλιτζάνια.

Ανάβω τσιγάρο ελεύθερα και θρονιάζομαι στον καναπέ. Τι έμαθα φέτος από τα παιδιά; Πολλά και διάφορα. Αστεία και σοβαρά, σημαντικά κι ασήμαντα. Ασήμαντα για μας, γιατί γι’ αυτά όλα είναι σπουδαία. Η πετρούλα που μάζεψαν στην παραλία, η φαγούρα από τα τσιμπήματα των κουνουπιών, μια αστεία φωτογραφία, το παιδικό glitter στα μικροσκοπικά νυχάκια της μικρής κυρίας.

Όσο για το φαγητό, κάθε χρονιά που περνάει γίνεται όλο και πιο εύκολο. Σπάνια πια αρνούνται πεισματικά να δοκιμάσουν κάτι καινούργιο. Αυτό όπως καταλαβαίνετε, είναι η μεγάλη μου χαρά. Τρελαίνονται για φρούτα, λατρεύουν τις νόστιμες ντομάτες και το αγγούρι, τρώνε με μεγάλη χαρά φέτα και ελιές αλλά όχι την κάππαρη ούτε τις πιπεριές, τρώνε ακόμα και κουνελίτσα, όπως πολύ χαριτωμένα λέει το κουνέλι η μικρή μου ανιψιά. Μάλλον δεν θα έχει ακόμη συνειδητοποιήσει πως πρόκειται για το “ντουντού” που σφιχταγκαλιάζει κάθε βράδυ! Μα πιο πολύ απ’ όλα λατρεύουν τη σοκολάτα. Έτσι κι εγώ έσπευσα να ετοιμάσω τρεις σοκολατένιες λιχουδιές, αλλά η τρίτη με ξάφνιασε. Θα καταλάβετε το γιατί σε λίγο.


Σπιτικό σοκολατούχο γάλα

Το πρωινό άρχιζε με μια γενναία δόση από αυτό το αριστούργημα που τιμούσε με μεγάλη ευχαρίστηση και ο αδελφός μου, αναπολώντας τα δικά του παιδικά χρόνια. Όταν δείτε πόσο εύκολο και γρήγορο είναι να το φτιάξετε, δεν θα ξαναγοράσετε έτοιμο, σας το εγγυώμαι. Κρατάει στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ημέρες, οπότε μπορείτε να το φτιάχνετε μέρα παρά μέρα.

Για 5 ποτήρια. Στο blender χτυπάμε 1 lt δροσερό γάλα με μειωμένα λιπαρά, με 7 γεμάτες κ.σ. κακάο και 5 κοφτές κ.σ. ζάχαρη άχνη. Πασπαλίζουμε προαιρετικά με τριμμένη μαύρη σοκολάτα.


Λαχταριστά muffins μπανάνα-σοκολάτα

Με το που τα ξεφούρνιζα και πριν καλά-καλά κρυώσουν, την άλλη στιγμή εξαφανιζόντουσαν. Ευτυχώς που είναι πανεύκολο και γρήγορο γλυκό, για το οποίο συν τοις άλλοις δεν χρειαζόταν να λερώσω χίλια τσουμπλέκια. Συνοδεύουν με χαρά μικρούς και μεγάλους στο σχολείο και το γραφείο, τις εκδρομές.

Για 12 muffins. Λιώνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων ½ φλ. τσ. (85 γρ.) φρέσκο βούτυρο. Σε ένα μπολ, λιώνουμε με το πιρούνι 2 μετρίου μεγέθους, πολύ ώριμες μπανάνες. Προσθέτουμε ½ φλ. τσ. κρυσταλλική ζάχαρη και ανακατεύουμε με το σύρμα. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, ¼ φλ. τσ. φρέσκο γάλα και 1 αυγό και ανακατεύουμε. Κατόπιν προσθέτουμε 1 ½ φλ. τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 ½ κ.γλ. baking powder και 1 πρέζα αλάτι (δεν χρειάζονται κοσκίνισμα). Ανακατεύουμε ίσα-ίσα να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Τέλος, ενσωματώνουμε 100 γρ. σταγόνες σοκολάτας (υγείας ή γάλακτος). Μοιράζουμε τη ζύμη σε 12 θήκες για muffins, γεμίζοντάς τες κατά τα 3/4 και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στη λειτουργία του αέρα στους 180ο C για περίπου 30΄. Αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.


Cake brownies με Smarties

Το μαστιχωτό brownie με την βελούδινη επικάλυψη είναι κόλαση. Κόλαση για μας όμως τους μεγάλους, γιατί εδώ ήταν η έκπληξη που σας έλεγα. Τα παιδιά τρελάθηκαν με τα πολύχρωμα smarties και μετρούσαν ένα εσύ, ένα εγώ, μπας και φάει ο ένας περισσότερα από την άλλη, μέχρι που τα ξεπάστρεψαν όλα και άφησαν το γλυκό φαλακρό. Το κυρίως γλυκό όμως ήταν πολύ βαρύ γι’ αυτά και με δυο κουταλιές λιγώθηκαν. Βλέπετε, η γεύση τους δεν έχει ακόμα εξασκηθεί στην πραγματική μαύρη σοκολάτα. Παρόλα αυτά, φτιάξτε το cake για σας και αντί για smarties βάλτε από πάνω τριμμένη σοκολάτα (θα βγάλετε τα τρίμματα με την βοήθεια του αποφλοιωτή των λαχανικών, από μία πλάκα σοκολάτας της αρεσκείας σας, που θα πρέπει να έχει μείνει για λίγη ώρα στο ψυγείο).

Λιώνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων 165 γρ. φρέσκο βούτυρο. Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα 2 αυγά, το λιωμένο βούτυρο, 1 φλ. τσ. κρυσταλλική ζάχαρη, 2/3 φλ. τσ. καστανή ζάχαρη και ¾ φλ. τσ. κακάο. Μόλις ενωθούν τα υλικά, προσθέτουμε λίγο-λίγο ¾ φλ. τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 1 πρέζα αλάτι (δεν χρειάζεται κοσκίνισμα). Ομογενοποιούμε με σπάτουλα από σιλικόνη. Αδειάζουμε τη ζύμη σε ένα τετράγωνο ταψάκι ή πυρίμαχο σκεύος διαστάσεων περίπου 20 χ 20 εκ., που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα, η οποία θα πρέπει να εξέχει αρκετά από τα τοιχώματα, για να μπορέσουμε να βγάλουμε το γλυκό εύκολα. Φροντίζουμε ώστε η ζύμη να “γεμίσει” καλά τις γωνίες και ισιώνουμε την επιφάνεια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στη λειτουργία του αέρα στους 180ο C για περίπου 25-30΄. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς μέσα στο σκεύος. Ετοιμάζουμε την επικάλυψη, που είναι στην ουσία μια πηχτή ganache : ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι ½ φλ. τσ. κρέμα γάλακτος και ακριβώς πριν πάρει βράση, τη ρίχνουμε πάνω από 1 ½ φλ. τσ. σταγόνες σοκολάτας (υγείας ή γάλακτος). Αφήνουμε τη σοκολάτα να πάρει θερμοκρασία από την κρέμα για λίγα λεπτά και ομογενοποιούμε με το σύρμα, ή για ακόμη πιο βελούδινο αποτέλεσμα, με το beamer. Στρώνουμε την επικάλυψη πάνω από το cake, στολίζουμε με τα πολύχρωμα smarties και παγώνουμε στο ψυγείο. Πριν το σερβίρουμε σε πιατέλα, το βγάζουμε από το ταψάκι με τη λαδόκολλα. Περνάμε την μύτη ενός μαχαιριού γύρω-γύρω για να ξεκολλήσει το γλυκό και αφαιρούμε προσεκτικά τη λαδόκολλα. Αφήνουμε το γλυκό εκτός ψυγείου για 15΄ περίπου πριν το απολαύσουμε.

Ακόμα στον καναπέ είμαι, δεν με βλέπω να κουνιέμαι πολύ σήμερα. Μέχρι την κουζίνα θα πάω, όχι για να μαγειρέψω, αλλά για να κοιτάξω ξανά και ξανά τις ζωγραφιές που μου άφησαν στον τοίχο-μαυροπίνακα. Au revoir la Grèce, au revoir Tata Agapi et Tonton Dimitri. Au revoir μικρά μου. Α, κι ένα τελευταίο: Tα παιδιά δεν μετράνε πια τα μπάνια, ούτε τα παγωτά!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v