Καλό αποκαλόκαιρο!

Μια υπέροχη καρπουζάδα και ένα δροσιστικό milkshake πεπονιού ρίχνουν με τον πιο γλυκό τρόπο την αυλαία της καλοκαιρινής περιόδου.
Καλό αποκαλόκαιρο!

της Αγάπης Μαργετίδη

Όμορφη και ρομαντική λέξη το αποκαλόκαιρο, δεν λέω, όμως έχει αρχίσει να γίνεται λίγο του συρμού τελευταία. Μην τολμήσει κανείς να μας ευχηθεί “καλό χειμώνα” πριν τον Οκτώβρη, την έβαψε, μέχρι που κινδυνεύει η σωματική του ακεραιότητα! Μόλις προχθές αγριοκοίταξα τον συμπαθέστατο κρεοπώλη της γειτονιάς μου και εκείνος, τρομαγμένος, το διόρθωσε σε “καλό φθινόπωρο”. Το “καλό αποκαλόκαιρο” έκανε την εμφάνισή του φέτος στο Facebook και πολλοί έσπευσαν να το υιοθετήσουν με υπέρμετρο ζήλο. Κάπως σαν το απίθανο “καλό παράδεισο” που εύχονται εσχάτως στους αναχωρήσαντες από τη ζωή. Ειρήσθω εν παρόδω, αν την κάνω πρώτη, μην διανοηθεί κανείς να μου γράψει “καλό παράδεισο”, θα τον κυνηγήσω από το υπερπέραν με λύσσα! Εξηγηθήκαμε;

Τέλος πάντων, αφού το αποκαλόκαιρο είναι της μοδός, ας φτιάξουμε δύο φρουτένια ποτά με τα τελευταία φετινά καρπούζια και πεπόνια για να καλωσορίσουμε τη νεότευκτη αυτή σεζόν.


Χυμός καρπουζιού με δυόσμο & lime

Τα καρπούζια πια είναι ως επί το πλείστον ζαχαρωμένα και δεν τρώγονται ευχάριστα. Είναι όμως τέλεια για καρπουζάδα, που είναι για μένα αγαπημένη παιδική ανάμνηση. Σήμερα θα της δώσω έναν πιο σοφιστικέ, αρωματικό τόνο. Άρεσε πολύ στον οκτάχρονο ανιψιό μου, ενώ η μικρότερη κατά δυόμιση χρόνια νεότερη αδελφή του τον σνόμπαρε. Οι μεγάλοι προσθέσαμε λίγη τεκίλα και ευθυμήσαμε δεόντως.

Για 6 άτομα. Φτιάχνουμε ένα ελαφρύ σιρόπι, φέρνοντας σε βρασμό ¼ φλ. τσ. νερό και ¼ φλ. τσ. ζάχαρη. Μόλις πάρει βράση και λιώσει η ζάχαρη αποσύρουμε από την φωτιά και μόλις χλιάνει, παγώνουμε στο ψυγείο. Στο blender πολτοποιούμε 5 φλ. τσ. δροσερό καρπούζι κομμένο σε κύβους, τον χυμό από 1 lime, το σιρόπι και 1 χούφτα φρέσκο δυόσμο ή μέντα. Αραιώνουμε με νερό, διορθώνουμε τη γεύση σύμφωνα με τα γούστα μας και γεμίζουμε μια κανάτα, προσθέτοντας παγάκια.

Tips
-Αν έχετε σιρόπι αγαύης, χρησιμοποιείστε αυτό αντί για το σιρόπι ζάχαρης, στην ίδια ποσότητα.
-Προσωπικά μου αρέσει ο χυμός του καρπουζιού να μην είναι πολύ αραιός και να έχω όλη τη γεύση του στο στόμα, γι’ αυτό δεν τον πέρασα από σήτα. Αν εσείς προτιμάτε ένα πιο λεπτόρρευστο και διαυγές ποτό, σουρώστε τον.
-Αν θέλετε να μετατρέψετε το δροσιστικό αυτό ποτό σε ένα sexy apéritif, προσθέστε 1 σφηνάκι λευκής τεκίλας ή 1 σφηνάκι Campari για φίνα πικράδα.


Milkshake πεπόνι με άρωμα μαστίχας

Τα πεπόνια καλά κρατούν ακόμη, κι αφού τα χαρήκαμε σε όλες τις πιθανές και απίθανες μορφές τους, σήμερα θα δροσιστούμε με ένα milkshake, καθόλου λιγωτικό, αφού εξισορροπείται από το ξινούτσικο ξινόγαλα (buttermilk). Βρίσκω ότι το πεπόνι παντρεύεται τέλεια με τη μαστίχα και προτίμησα να αντικαταστήσω το κλασικό παγωτό βανίλια με παγωτό καϊμάκι και να ενισχύσω το άρωμα με liqueur μαστίχας.

Για 4 άτομα. Στο blender πολτοποιούμε 6 φλ. τσ. δροσερό πεπόνι κομμένο σε κύβους με 2 φλ. τσ. ξινόγαλα, 2 φλ. τσ. παγωτό καϊμάκι που το έχουμε αφήσει 5΄ περίπου εκτός κατάψυξης και 1 - 2 σφηνάκια liqueur μαστίχας. Μοιράζουμε σε παγωμένα ποτήρια και απολαμβάνουμε πάραυτα. Εννοείται πως αν το milkshake προορίζεται για παιδιά, παραλείπουμε το αλκοόλ.

Είχαμε δεν είχαμε, από φέτος ο χρόνος έχει πέντε εποχές. Καμιά ιδέα για να τις αυγατίσουμε κι άλλο; Αναμένοντας τις ευφάνταστες προτάσεις σας, σας εύχομαι προς το παρόν Καλό Αποκαλόκαιρο!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v