Αγγούρι το καταφρονεμένο

Πέντε υπέροχες ιδέες για να δώσετε στο αγγουράκι τη σημασία που του αξίζει στο καλοκαιρινό σας τραπέζι.
Αγγούρι το καταφρονεμένο

της Αγάπης Μαργετίδη

Ενώ η ντομάτα γνωρίζει δόξες και τιμές σε όλη την ελληνική και όχι μόνο επικράτεια, το κακόμοιρο το αγγούρι έρχεται δεύτερο και καταϊδρωμένο. Έχετε παρατηρήσει ότι μένει μόνο κι έρημο στο άδειο πιάτο της χωριάτικης σαλάτας, αφού όλοι έχουν πέσει με τα μούτρα στη ντομάτα, τις ελιές, το κρεμμύδι, την κάππαρη, την φέτα κι έχουν στραγγίξει και την τελευταία σταγόνα του λαδιού με τόνους παπάρας;

Ε όχι, αυτό ονομάζεται αποτρόπαιος ρατσισμός και τον καταδικάζω μετά βδελυγμίας. Δεν θα το αφήσω να περάσει έτσι. Θα υπερασπιστώ μέχρι τελευταίας ρανίδας το δικαίωμα του αγγουριού στην ύπαρξη!

Θα το πιούμε, θα το φάμε, θα ταξιδέψουμε μαζί του σε άλλες χώρες και ηπείρους.


Agua fresca με αγγούρι

Δροσιά και άρωμα μεξικάνικης καταγωγής. Ξεδιψάει και ενυδατώνει ταλαιπωρημένους ταξιδευτές, περιπατητές, ερευνητές, ορειβάτες, αναβάτες, κολυμβητές και λοιπούς αθλητές.

Για 8 άτομα. Πλένουμε 2 μετρίου μεγέθους αγγούρια και κόβουμε το μισό σε πολύ λεπτές φέτες που τις κρατάμε στην άκρη. Αφαιρούμε την φλοίδα από το υπόλοιπο ενάμιση αγγούρι και το κόβουμε σε κομμάτια. Το πολτοποιούμε στο blender με χυμό από 1 lime, ¼ φλ. τσ. ζάχαρη, 1 χούφτα φρέσκο βασιλικό, δυόσμο ή μέντα και 2 φλ. τσ. νερό. Σουρώνουμε σε κανάτα, προσθέτουμε άλλα 2 φλ. τσ. νερό και παγώνουμε στο ψυγείο. Σερβίρουμε με τις φέτες του αγγουριού που φυλάξαμε, φυλλαράκια βασιλικού, δυόσμου ή μέντας και παγάκια.


Σάντουις με αγγούρι, avocado και αυγά

Ελαφρύ, χορταστικό και δροσιστικό πλήρες γεύμα για καυτά μεσημέρια.



Για 6 άτομα. Βράζουμε 2 αυγά σφιχτά, τα καθαρίζουμε και χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους. Ψιλοκόβουμε τα ασπράδια και τα αφήνουμε στην άκρη. Κόβουμε 1 ώριμο avocado σε μικρούς κύβους και τους ανακατεύουμε με λίγες σταγόνες λεμονιού για να μην μαυρίσουν. Τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη 1/2 μεγαλούτσικο αγγούρι, αποφεύγοντας το κεντρικό κομμάτι αν έχει σπόρια. Σε ένα μπολ λιώνουμε τους κρόκους με ένα πιρούνι, τους αλατοπιπερώνουμε και τους ανακατεύουμε με 2 κ.σ. μαγιονέζα και προαιρετικά 1 κ.σ. horseradish (ή πικάντικη μουστάρδα ή ακόμα πιο πικάντικο πιπέρι καγιέν ή γιαπωνέζικο wasabi). Προσθέτουμε στο μπολ τα ασπράδια, το αγγούρι και το avocado, προσθέτουμε κατά βούληση λίγη γλυκιά ή καπνιστή πάπρικα και λίγο ψιλοκομμένο άνηθο. Ανακατεύουμε απαλά, διορθώνουμε τη γεύση και φτιάχνουμε τα σάντουιτς, βάζοντας σε κάθε φέτα ψωμιού από 2 φύλλα μαρουλιού ή κινέζικου λάχανου και ενδιάμεσα τη γέμιση. Ταιριάζει απόλυτα ένα πυκνό πολύσπορο ψωμί, αλλά και ένα καλής ποιότητας λευκό ψωμί σε φέτες χωρίς κόρα.


Αγγουροσαλάτα με πλιγούρι και φέτα

Γεύση λεπτή και δροσιά ακαταμάχητη για τα ψητά κρέατα του barbecue. Στέκεται ωραιότατα και αυτόνομη για ένα ελαφρύ γεύμα ή δείπνο.



Για 4 άτομα ως συνοδευτικό. Ετοιμάζουμε 2 φλ. τσ. πλιγούρι σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Το βάζουμε σε μπολ και το ανακατεύουμε με 2 μικρά ή 1 μεγάλο αγγούρι κομμένο σε πολύ μικρούς κύβους (αφού αφαιρέσουμε τα σπόρια αν υπάρχουν), 1 μικρό ξερό κρεμμύδι επίσης κομμένο σε πολύ μικρούς κύβους, τον χυμό από ½ λεμόνι, ελαιόλαδο, μπόλικο ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο (ή μαϊντανό ή δυόσμο ή βασιλικό), αλατοπίπερο και 150-200 γρ. σκληρή πικάντικη φέτα, τριμμένη με τα δάχτυλά μας. Δροσίζουμε στο ψυγείο.


Αγγουροσαλάτα made in Japan

Για τους λάτρεις της κουζίνας της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου και άπασας της Άπω Ανατολής.



Για 4 άτομα. Πλένουμε και κόβουμε σε όσο πιο λεπτές φέτες μπορούμε 2 μετρίου μεγέθους αγγούρια. Τα βάζουμε σε σουρωτήρι, τα αλατίζουμε με ½ κ.σ. αλάτι και τα αφήνουμε για 15΄ περίπου για να αποβάλλουν τα υγρά τους. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε ½ φλ. τσ. ξύδι από ρύζι (mirin), 2 κ.σ. soy sauce, 2 κ.γλ. sesame oil και 2 κ.σ. ζάχαρη. Ξεπλένουμε τις φέτες του αγγουριού από το αλάτι, τις στραγγίζουμε και τις σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί. Τις ανακατεύουμε με τη sauce και σερβίρουμε αφού πασπαλίσουμε με μαυροσούσαμο.


Raita made in India

Η ινδική εκδοχή του τζατζικιού, χωρίς την αψάδα του σκόρδου. Δροσίζει την κάψα από το κάρυ, αγάπησε όμως τρελά και τους ελληνοπρεπέστατους κολοκυθοκεφτέδες του χθεσινού μας δείπνου. Με το ίδιο πάθος θα αγαπήσει παντός είδους κεφτεδάκια και κροκέτες, καθώς και τα μπιφτέκια, τα παϊδάκια και λοιπά ψητά.



Για 1 μπολ σούπας. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι καβουρδίζουμε ελαφρά ¼ κ.γλ. ξερό κόλιανδρο σε σκόνη και ¼ κ.γλ. κύμινο σε σκόνη. Μόλις μοσχομυρίσουν, τα απομακρύνουμε από την εστία και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη ½ μεγάλο αγγούρι με την φλοίδα του, έχοντας αφαιρέσει τα σπόρια, εάν έχει. Ανακατεύουμε το τριμμένο αγγούρι με 1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι, 1 φρέσκο κρεμμυδάκι πολύ ψιλοκομμένο, τα καβουρδισμένα μπαχαρικά, λίγο αλάτι και μπόλικο ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο ή δυόσμο.

Αυτή ήταν μόνο η πρώτη μάχη ενός μακροχρόνιου αγώνα που προβλέπεται λυσσαλέος, πλην όμως δίκαιος για την υπεράσπιση της τιμής και της υπόληψης του κατατρεγμένου αγγουριού. Ευελπιστώ ότι στο τέλος το αγγούρι, απαλλαγμένο από κάθε προκατάληψη και ανώφελο μίσος, θα βρει τη θέση που του αρμόζει στην καρδιά σας. Venceremos!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v