Πώς να επιβιώσετε από το μίνι πενθήμερο καύσωνα

Πέντε δροσιστικές συνταγές για gazpacho, επιδόρπια και παγωμένο τσάι, σωστά αντίδοτα στον αυγουστιάτικο καύσωνα.
Πώς να επιβιώσετε από το μίνι πενθήμερο καύσωνα
της Αγάπης Μαργετίδη

Ελληνίδες, Έλληνες, Ελληνόπουλα και αγαπητοί μας φιλοξενούμενοι από όλο τον κόσμο, την προσοχή σας παρακαλώ. Έρχεται ο μίνι καύσωνας του Αυγούστου κι ενώ σύμφωνα με τους μετεωρολόγους δεν θα είναι τρομερά ζεστός, θα έχει τουλάχιστον πενθήμερη διάρκεια. Τι μας λέτε, σαραντάρια τον Αύγουστο για πέντε ολόκληρα μερόνυχτα; Πού ακούστηκε; Δεν ξανάγινε τέτοιο πράμα!

Εγώ την είχα μυριστεί τη δουλειά, βουλωμένο γράμμα διαβάζω! Εδώ και καμιά δεκαριά μέρες προετοιμάζομαι πυρετωδώς και σήμερα μόλις τελείωσα το μαγείρεμα, την φωτογράφιση και τις συνταγές για πέντε δροσιστικά εδέσματα, ένα για κάθε μέρα. Έχουμε και λέμε: τρία γευστικά gazpacho, ένα υγρό επιδόρπιο και παγωμένο τσάι. Διαλέγετε και παίρνετε.

Gazpacho πεπόνι
Έκπληξη για τον ουρανίσκο, εμπνευσμένη από τον κλασσικότατο συνδυασμό πεπόνι/prosciutto.

Για 10 άτομα. Πολτοποιούμε στο blender 1 μεγάλο πεπόνι (περίπου 2,5 κ.) κομμένο σε κύβους, ¼ ξερού μικρού κρεμμυδιού, 1 μικρή σκ. σκόρδου και 1-2 πιπερίτσες chili με ή χωρίς τα σπόρια τους, αναλόγως με το πόσο μας αρέσουν ή αντέχουμε τις πικάντικες γεύσεις. Σταματάμε το μηχάνημα και σταδιακά φέρνουμε τη γεύση εκεί που θέλουμε, προσθέτοντας αλατοπίπερο, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, χυμό από lime και ξηρό Sherry ή ξύδι από Sherry. Δροσίζουμε στο ψυγείο. Σερβίρουμε σε ατομικά ποτήρια με μία φέτα prosciutto περασμένη σε οδοντογλυφίδα.

Gazpacho avocado και γιαούρτι
Πιο δροσερό δεν γίνεται.

Για 4 άτομα. Πολτοποιούμε στο blender 1,5 ώριμα avocados με 1 ½ φλ. τσ. στραγγιστό γιαούρτι, 1 ½ φλ. τσ. ξινόγαλο (buttermilk), 1 σκ. σκόρδου και 1-2 πιπερίτσες chili με ή χωρίς τα σπόρια τους, αναλόγως με το πόσο μας αρέσουν ή αντέχουμε τις πικάντικες γεύσεις. Σταματάμε το μηχάνημα και σταδιακά φέρνουμε τη γεύση εκεί που θέλουμε, προσθέτοντας αλατοπίπερο, κύμινο σε σκόνη και χυμό από lime. Εάν η σούπα είναι πολύ πηχτή, αραιώνουμε με λίγο νερό. Δροσίζουμε στο ψυγείο. Λίγο πριν σερβίρουμε ετοιμάζουμε τη γαρνιτούρα, κόβοντας σε μικρούς κύβους το υπόλοιπο μισό avocado, 1 ντομάτα ξεσποριασμένη (ή ντοματίνια) και ¼ ξερού κρεμμυδιού. Αλατοπιπερώνουμε και αρτύζουμε με χυμό από lime. Τέλος προσθέτουμε μπόλικο ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο (ή εάν δεν μας αρέσει αντικαθιστούμε με μαϊντανό ή βασιλικό) και προαιρετικά άλλη μια ψιλοκομμένη καυτερή πιπερίτσα. Μοιράζουμε το gazpacho σε ποτήρια ή μπολ και διακοσμούμε με τη γαρνιτούρα.

Εξωτικό gazpacho καρότο
Λίγος εξωτισμός δεν έβλαψε ποτέ κανέναν!

Για 4 άτομα. Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε κύβους, 1 κομμάτι ginger ίσο περίπου με 1 δάχτυλο κομμένο σε ροδέλες (ή 2 κ.γλ. ginger σε σκόνη) και 1 κ.γλ. κύμινο. Αν μας βρίσκεται στο ψυγείο, προσθέτουμε και 1 κοτσάνι lemongrass που του έχουμε αφαιρέσει τα εξωτερικά φύλλα και κόψει σε μικρότερα κομμάτια (ή 1 κ.γλ. lemongrass paste). Μόλις μαλακώσει το κρεμμύδι και μοσχοβολίσουν τα αρωματικά, προσθέτουμε 500 γρ. καρότα κομμένα σε ροδέλες και καυτό νερό (ή ζωμό εάν έχουμε), τόσο ώστε να σκεπαστούν τα υλικά. Αλατοπιπερώνουμε. Σιγοβράζουμε για περίπου 30΄, μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα. Αφαιρούμε τα κομμάτια του lemongrass εάν το έχουμε βάλει και πολτοποιούμε τη σούπα στο blender. Διορθώνουμε τη γεύση κι αν χρειαστεί, αραιώνουμε με λίγο νερό. Παγώνουμε στο ψυγείο. Σερβίρουμε σε ποτήρια ή μπολ και γαρνίρουμε με 1-2 κ.σ. coconut milk ή coconut cream.

Γλυκιά σούπα πεπόνι/ροδάκινο με port
Επιδόρπιο σε υγρή μορφή, φίνο κι αρωματικό και το σπουδαιότερο, χωρίς τύψεις.

Για 8 άτομα. Πολτοποιούμε στο blender ½ πεπόνι, 2 ώριμα ροδάκινα και καμιά δεκαριά φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου ή μέντας. Σταματάμε το μηχάνημα και σταδιακά φέρνουμε τη γεύση εκεί που την θέλουμε, προσθέτοντας χυμό από lime και Port (περίπου 1-1,5 σφηνάκι). Δροσίζουμε στο ψυγείο. Σερβίρουμε σε ποτήρια ή μπολ και γαρνίρουμε με φυλλαράκια δυόσμου ή μέντας και μπαλίτσες ή κύβους από το υπόλοιπο μισό πεπόνι.

Παγωμένο τσάι ροδάκινο
Για όλες τις ώρες της μέρας και της νύχτας εν μέσω καύσωνος.

Για 6 μεγάλα ποτήρια. Βράζουμε 500 ml νερό και προσθέτουμε 15 γρ. (περίπου ½ φλ. τσ.) φύλλα από μαύρο ή πράσινο τσάι (εγώ χρησιμοποίησα Earl Grey, του οποίου οι νότες από εσπεριδοειδή αγαπήθηκαν τρελά με το ροδάκινο). Αφήνουμε το τσάι στο νερό για περίπου 5-7΄, το σουρώνουμε και το μεταφέρουμε σε μεγάλη κανάτα. Πολτοποιούμε στο blender 1 μεγάλο ώριμο καθαρισμένο ροδάκινο με ¼ φλ. τσ. ζάχαρη και 4 φλ. τσ. παγάκια. Προσθέτουμε το μίγμα στην κανάτα με το τσάι και προσθέτουμε σταδιακά χυμό από λεμόνι για να φέρουμε τη γεύση εκεί που μας αρέσει και ενδεχομένως λίγο παγωμένο νερό. Σερβίρουμε σε μεγάλα ποτήρια με φέτες από ροδάκινα, έξτρα παγάκια και φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου ή μέντας.

Tips
-Επειδή το τσάι γίνεται στυφό όσο περνάει η ώρα, το φτιάχνουμε όσο το δυνατόν πιο κοντά στην ώρα που θα το πιούμε.
-Αν δεν έχετε δυνατό blender που φτιάχνει τριμμένο πάγο, αντικαταστήστε με παγωμένο νερό, βάζοντάς το σταδιακά για να φέρετε την πυκνότητα εκεί που πρέπει, έχοντας υπόψη ότι πρόκειται για τσάι και όχι για smoothie.

Κι επειδή οι μετεωρολόγοι συχνά-πυκνά πέφτουν έξω και μπορεί ο καύσωνας να πάρει παράταση για έκτη μέρα, σας θυμίζω και το υπέροχο gazpacho καρπούζι της περσινής χρονιάς. Νομίζω πλέον ότι είμαστε πλήρως καλυμμένοι. Όσο για τις λοιπές οδηγίες αντιμετώπισης της ζέστης, ανατρέξτε στις ανακοινώσεις του αρμόδιου υπουργείου, μην τα περιμένετε όλα από μένα!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v