Οι καλύτερες συνταγές για σούπερ γεμιστά

Εσείς ξέρετε πώς θα φτιάξετε τα πιο τέλεια γεμιστά; Αν όχι, ήρθε η ώρα να μάθετε μέσα από τρεις συνταγές – κόλαση.
Οι καλύτερες συνταγές για σούπερ γεμιστά
Τα γεμιστά είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό καλοκαιρινό πιάτο. Τρώγονται κρύα και ζεστά, φτιάχνονται σε ποσότητα ικανή να μας κρατήσει χορτάτους μέρες και είναι πε-ντα-νό-στιμα.

Πως θα τα φτιάξουμε όμως ώστε να βγουν 100% πετυχημένα;

Δείτε τρεις συνταγές για υπέροχα γεμιστά.

«Ορφανά» γεμιστά με σμυρνεϊκο άρωμα
Απαιτητική συνταγή, για μερακλήδες.

Υλικά (για 10-12 άτομα): 12 μικρομεσαίες πιπεριές πράσινες σκούρες, 12 μικρομεσαίες ντομάτες, 2 ½ φλ. ρύζι μακρύκοκκο Parboiled (κάθε ζευγάρι γεμιστών χρειάζεται 2/10 του φλυτζανιού ρύζι. Στα 5 ζευγάρια, άρα χρειάζεται 1 φλυτζάνι, 2 μεσαία κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 4-5 πατάτες κομμένες σε κομμάτια 3 cm, 800 γρ. σάλτσα ντομάτας (2 κουτιά χυμό/ζουμί), 140 γρ. πελτέ ντομάτας (2 συσκευασίες των 70 γρ.), 60 γρ. μαύρη σταφίδα, 50 γρ. κουκουνάρι, 4 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό (μισό ματσάκι), 4 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο, 1 κ.σ. δυόσμο ξερό, 80 γρ. τριμμένο κασέρι, 2 κ.γ. ζάχαρη, 200 ml. ελαιόλαδο, 50 ml. νερό, 1.κ.σ. τριμμένη φρυγανιά, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Πλένουμε τις ντομάτες και πιπεριές που θα χρησιμοποιήσουμε και κόβουμε στις πιπεριές το κοτσάνι στη ρίζα του. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι περνώντας το απ’ το μούλτι ή τον τρίφτη. Τρίβουμε το κασέρι χοντρό, στον τρίφτη. Ψιλοκόβουμε μαϊντανό και δυόσμο και τέλος κόβουμε τις πατάτες σε μέγεθος ακανόνιστων κύβων 3 εκ. Τα οργανώνουμε σε μπολ και τα έχουμε έτοιμα για να χρησιμοποιηθούν όταν χρειαστεί. Προετοιμάζουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές. Ξεκινάτε απ’ τις πιπεριές. Κόβουμε με μαχαίρι το καπάκι τους χωρίς να φτάσουμε μέχρι το τέλος και τρίβουμε και πετάμε τους σπόρους. Αφαιρούμε και κρατάμε σε ένα μπολ, όλο το σαρκώδες ασπροπράσινο εσωτερικό κάτω απ’ το καπάκι αλλά και τα άσπρα “νεύρα” τους που περισσεύουν στο σώμα της πιπεριάς εσωτερικά.

Συνεχίζουμε με τις ντομάτες. Κόβουμε το καπάκι με μαχαίρι και χρησιμοποιώντας το καμπύλο εργαλείο που βγάζει ριγωτές φλούδες απ’ το βούτυρο (ή κουτάλι αν δεν έχετε το εργαλείο αυτό) αφαιρούμε την σάρκα τους, αφήνοντας σχετικά λεπτά τοιχώματα στις ντομάτες. Γι’ αυτό είναι ιδανικό το συγκεκριμένο εργαλείο. Μαζεύουμε όλα τα εσωτερικά σε ξεχωριστό μπολ.

Με πιρούνι κάνουμε 2 φορές τρύπα στο κάτω μέρος απ’ τις πιπεριές και τις ντομάτες, για να μπορούν να απορροφούν τα υγρά της σάλτσας και να μένουν ζουμερές. Τοποθετούμε τις άδειες ντομάτες και πιπεριές πάλι πίσω στο ταψί βάζοντας τις πατάτες ανάμεσά τους, στη βάση τους, για να τις στηρίζουν όρθιες όπου χρειάζεται. Σε τρίφτη, τρίβουμε πρώτα όλα τα εσωτερικά που αφαιρέσαμε απ’ τις πιπεριές και στη συνέχεια κάνουμε το ίδιο για τις ντομάτες. Στο τέλος, όταν έχουν ψιλοκοπεί και τα δύο, τα συνδυάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Στο μπολ αυτό προσθέτετε τη σταφίδα, τη μια κονσέρβα ντοματοπολτό και τον ψιλοκομμένο δυόσμο και μαϊντανό να είναι έτοιμα να μπουν στη γέμιση.

Για τη γέμιση: Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι με λίγο λάδι και σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το κρεμμύδι, με τη ζάχαρη ανακατεύουμε καλά και όταν σε ένα λεπτό αρχίζουν να τσιγαρίζονται, προσθέτουμε και το κουκουνάρι. Τα αφήνουμε να τσιγαριστούν συνολικά για 3-4 λεπτά ανακατεύοντας συχνά. Προσθέτουμε το ρύζι και το τσιγαρίζετε για 1 λεπτό ανακατεύοντας. Στη συνέχεια, προσθέτουμε όλο το περιεχόμενο του μπολ με τη σάλτσα ντομάτας, πιπεριάς, μυρωδικών και σταφίδας, και ανακατεύουμε. Μόλις αρχίσει το ζουμί να παίρνει βράση, ρίχνουμε περίπου 2 κ.γ. αλάτι ¼ κ.γ. πιπέρι και 1.κ.σ. ξερό δυόσμο και ανακατεύουμε.

Στα 4-5 λεπτά, το πολύ ζουμί θα μειώνεται και το ρύζι θα το απορροφά, επομένως κλείνουμε τη φωτιά και αφού μετακινήσουμε το τηγάνι σε σημείο που δεν παίρνει πλέον θερμότητα, ρίχνουμε το τριμμένο τυρί. Ανακατεύουμε να πάει παντού και η γέμισή μας είναι έτοιμη.

Ξεκινάμε το γέμισμα. Βάζουμε τον φούρνο να προθερμανθεί στους 180C. Με κουτάλι σαλτσιέρας, γεμίζουμε κάθε ντομάτα και πιπεριά με τη γέμιση χωρίς να πιέσουμε το περιεχόμενο και αφήνοντας λίγο περιθώριο μέχρι το χείλος του λαχανικού, ώστε όταν διασταλεί το ρύζι, αφού μαγειρευτεί, να μην ξεχειλίσει. Αν μας περισσέψει λίγο ρύζι, το ρίχνουμε ανάμεσά τους. Βάζουμε τα καπάκια και πάνω στο κέντρο τους, ρίχνουμε ελάχιστο ντοματοπολτό (απ΄ τη δεύτερη κονσέρβα), τριμμένη φρυγανιά και λίγο τυρί.

Ρίχνουμε ανάμεσα στα γεμιστά τους 2 χυμούς ντομάτας, το υπόλοιπο απ’ τον ντοματοπολτό και τα 50 ml νερό, λίγο αλάτι και πιπέρι. Τέλος ρίχνουμε σιγά-σιγά το λάδι, τόσο ανάμεσα στα γεμιστά, όσο και πάνω στα καπάκια. Τα γεμιστά μας είναι έτοιμα για τον φούρνο. Βάζουμε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 40 λεπτά με 2 ώρες, ανάλογα με το φούρνο και πόσο “ξεροψημένα” τα θέλουμε, ρίχνοντας στη μια ώρα, σάλτσα πάνω τους.

Τα βγάζουμε απ’ το φούρνο και τ’ αφήνουμε να «ηρεμήσουν» τουλάχιστον 1 ώρα πριν τα σερβίρουμε.

Συνταγή από εδώ.

Γεμιστές ντομάτες και πιπεριές με κιμά
Η κλασσική συνταγή, με μπόνους την… πρωτεΐνη.

Για 12-14 ντομάτες και πιπεριές μετρίου μεγέθους: Περίπου  ½ κιλό κιμάς μοσχαρίσιος, 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ½ κούπα ρύζι καρολίνα, ¾ -1 κούπα ελαιόλαδο (ανάλογα με το αν ο κιμάς είναι άπαχος ή κανονικός), Μαϊντανό ψιλοκομμένο (περίπου ¾ κούπας χωρίς να τον πατήσουμε), 2-3   κλαδάκια φρέσκο δυόσμο ή 1 κουταλάκι ξερό, Αλάτι, Πιπέρι, Προαιρετικά 2-3 πατάτες

Εκτέλεση: Πλένουμε πολύ καλά τις ντομάτες και τις πιπεριές και τις βάζουμε σε ένα ευρύχωρο σκεύος φούρνου. Τις αδειάζουμε προσεκτικά (με κοφτερό κουταλάκι τις ντομάτες) να μη σπάσουν. Αν θέλουμε  βάζουμε ελάχιστη ζάχαρη ή/και αλάτι σε κάθε ντομάτα ειδικά αν «ξινίζουν». Βάζουμε σε μια ευρύχωρη λεκάνη τον κιμά. Τρίβουμε στον τρίφτη της ντομάτας το κρεμμύδι ή το χοντροαλέθουμε στο multi και το προσθέτουμε στον κιμά.  Αλέθουμε στο multi και το εσωτερικό από τις περισσότερες ντομάτες  (τουλάχιστον 4) και το προσθέτουμε κι αυτό. Ψιλοκόβουμε  στο μείγμα τα μυρωδικά και προσθέτουμε το ρύζι αφού το ξεπλένουμε και αλατοπιπερώνουμε. Περιχύνουμε με το μισό από το συνολικό ελαιόλαδο και ζυμώνουμε πολύ καλά.

Γεμίζουμε τα λαχανικά (αφήνουμε κανένα δάκτυλο κενό γιατί η γέμιση φουσκώνει), τα σκεπάζουμε με τα καπάκια τους και τα αραδιάζουμε στο ταψί. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Αλέθουμε το εσωτερικό από τις υπόλοιπες ντομάτες, το αλατίζουμε ελαφρά και περιχύνουμε τα γεμιστά. Αν βάλουμε πατάτες, τις κόβουμε σε κυδωνάτες φέτες, τις αλατίζουμε και τις βάζουμε  ανάμεσα στα λαχανικά. Βάζουμε τα γεμιστά στο φούρνο στους 200 βαθμούς.

Όταν αρχίσουν να παίρνουν χρώμα από τη μια πλευρά (περίπου στα 50 -60 λεπτά) βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και τα γυρίζουμε με τη βοήθεια δυο κουταλιών σούπας. Συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να καλοψηθούν και από την άλλη πλευρά. Αφήνουμε να μείνουν 15-30 λεπτά και σερβίρουμε.

Συνταγή από εδώ 

Τα γεμιστά του Άκη
Γιατί ο Άκης Πετρετζίκης ξέρει.

Υλικά (για 4-6 μερίδες): 500 γρ. baby πατάτες , 2 κ.σ. ελαιόλαδο , αλάτι, πιπέρι, 3 κρεμμύδια, 6 ντομάτες, 3 πιπεριές, 4 κ.σ. ελαιόλαδο, 350 γρ. ρύζι γλασέ, 600 ml νερό (400 + 200), 2 σκ. σκόρδο, 1 κολοκύθι, 1 καρότο, 1 κ.σ. ζάχαρη, αλάτι αρκετό, πιπέρι αρκετό, 1 ματσάκι μαϊντανό, 1 ματσάκι δυόσμο, 1/3 ματσάκι άνηθο

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα. Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες αφήνοντας τη φλούδα για να γίνουν πιο νόστιμες. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και μόλις κάψει το λάδι, προσθέτουμε τις πατάτες. Αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά. Θέλουμε μόνο να δώσουμε ωραίο χρώμα στις πατάτες και όχι να τις ψήσουμε. Μόλις είναι έτοιμες τις βάζουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος φούρνου.Κόβουμε το καπάκι στα κρεμμύδια από πάνω. Αδειάζουμε όλη τη σάρκα, αφήνοντας 4-5 φύλλα και τα βάζουμε στο ταψί. Ψιλοκόβουμε όλη τη γέμιση από τα κρεμμύδια. Τη βάζουμε σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε ένα καπάκι μισό με ένα εκατοστό από κάθε ντομάτα από την κάτω μεριά. Κόβουμε από αυτήν την πλευρά γιατί χωράει πιο πολύ γέμιση.

Παίρνουμε ένα μπολ. Με ένα κουταλάκι αδειάζουμε τις ντομάτες από τη σάρκα τους προσέχοντας να μην κάνουμε τρύπες για να μη φύγει η γέμιση όσο θα τις ψήνουμε. Τοποθετούμε τις ντομάτες όμορφα στο ταψί μας με το κοτσάνι προς τα κάτω. Πιέζουμε τη γέμιση από τις ντομάτες λίγο με τα χέρια μας να βγάλουν τα υγρά και αφήνουμε στην άκρη. Κόβουμε λίγο τη βάση από τις πιπεριές για να μπορούν να κάτσουν στο ταψί. Κόβουμε το καπάκι περίπου ½ με 1 εκ. κάτω από το κοτσάνι. Αφαιρούμε τα σπόρια και τοποθετούμε τις πιπεριές όμορφα στο ταψί.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο. Ρίχνουμε μέσα τη ψιλοκομμένη γέμιση από το κρεμμύδι μας. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο, το κολοκύθι, το καρότο και τα προσθέτουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε 1 κ.σ. ζάχαρη. Ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα μέχρι να καραμελώσουν τα λαχανικά μας. Βάζουμε αλάτι και πιπέρι αρκετό γιατί θα ρίξουμε και το ρύζι. Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να χάσει τα υγρά του και να το θωρακίσουμε. Προσθέτουμε 1 κ.σ. πελτέ τομάτας και σοτάρουμε. Βάζουμε 400 ml νερό και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά.

Σβήνουμε τη φωτιά και με το που ρίξουμε το νερό προσθέτουμε τη γέμιση της τομάτας. Ανακατεύουμε και δε συνεχίζουμε να ψήνουμε γιατί θα ψηθεί στον φούρνο με τα λαχανικά. Ψιλοκόβουμε τα αρωματικά μας. Αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά και βάζουμε στο τηγάνι όλα τα μυρωδικά και ανακατεύουμε. Πασπαλίζουμε με μπόλικο ελαιόλαδο τα λαχανικά μέσα κι έξω και τα αλατοπιπερώνουμε.

Γεμίζουμε τα λαχανικά μας, με τη βοήθεια ενός κουταλιού με τη γέμιση μέχρι τα ¾ για να μη βγει το ρύζι από έξω όταν φουσκώσει στο ψήσιμο. Ό,τι γέμιση περισσέψει, τη βάζουμε μέσα στο ταψί για να γίνουν νόστιμες και οι πατάτες μας. Προσθέτουμε 200 ml νερό στο ταψί. Πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 60 λεπτά. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 10-20 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους και να πάρουν όμορφο χρώμα τα γεμιστά μας. Πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο, βάζουμε λίγα φύλλα δυόσμου και σερβίρουμε.

Συνταγή από εδώ. 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v