Ημέρα Ανεξαρτησίας

Πώς να φτιάξετε το τέλειο cobbler με βερίκοκα, για να τιμήσετε όχι μόνο την αμερικανική εθνική γιορτή της 4ης Ιουλίου, αλλά και το απόλυτο καλοκαιρινό φρούτο.
Ημέρα Ανεξαρτησίας

της Αγάπης Μαργετίδη

Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, δεσποινίς μόλις 241 ετών. Ένα κράτος γεμάτο αντιθέσεις που μας μπερδεύουν συνεχώς. Ένα έθνος που αγαπάμε να μισούμε και μισούμε να αγαπάμε, που θαυμάζουμε για χίλια πράγματα και απεχθανόμαστε για άλλα τόσα.

Η γη της ελευθερίας, η γη των ίσων ευκαιριών, η γη της επαγγελίας. Αυτή είναι η μία πλευρά και προτείνω να κρατήσουμε αυτή για την ημέρα της εθνικής γιορτής τους. Τα άλλα ας τα αφήσουμε στην άκρη για λίγο.

Όσο για το τι τρώει ο μέσος Αμερικάνος, θα μπορούσα να σας γράφω κατεβατά σε καθημερινή βάση. Αν περιηγηθείτε στο διαδίκτυο ψάχνοντας ας πούμε μια συνταγή για ένα απλό cake, θα σας βγει η πίστη μέχρι να βρείτε μία που να χρησιμοποιεί τα βασικά υλικά όπως τα ξέρουμε. Συνήθως σου λένε πήγαινε στο σούπερ μάρκετ και αγόρασε ένα κουτί με cake mix και να και δυο κόλπα για να το μετατρέψεις σε κάτι που να μοιάζει με σπιτικό. Οι συνταγές “from scratch” διαφημίζονται ως κάτι το μοναδικό!

Γι’ αυτό όταν θέλω να φτιάξω μια αμερικάνικη συνταγή, πρέπει να συνδυάσω δυο-τρεις μαζί για να βγάλω άκρη. Έτσι και σήμερα που θέλω να τιμήσω τους αμερικανούς φίλους μας, ψάχνω από το πρωί. Κάτι βρήκα επιτέλους και περνάω στην πράξη.

Το καλοκαιρινό cobbler είναι κλασικό αμερικάνικο επιδόρπιο που τρώγεται απ’ άκρη σ’ άκρη στις ΗΠΑ. Φτιάχνεται με ζουμερά φρούτα που ψήνονται στον φούρνο με μια μπισκοτένια ζύμη από πάνω, κάτι σαν το crumble και το streusel. Συνοδεύεται από παγωτό ή κρέμα. Είναι πολύ νόστιμο, εύκολο, χορταστικό και στερείται οποιασδήποτε επιτήδευσης. Οι ποσότητες πολλαπλασιάζονται χωρίς πρόβλημα, γι’ αυτό είναι τέλειο για μεγάλα τραπεζώματα όπως αυτό της 4ης Ιουλίου, στο παραδοσιακό barbecue που όλοι οι Αμερικανοί λατρεύουν.


Summer Apricot Cobbler

Για 8 – 10 άτομα. Πρώτα ετοιμάζουμε τα φρούτα: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε ½ φλ. τσ. λευκή ή καστανή ζάχαρη με λεπτοτριμμένο ξύσμα από 1 μεγάλο λεμόνι. Ανακατεύουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να μοσχομυρίσει η ζάχαρη από το λεμόνι. Προσθέτουμε 6 φλ. τσ. βερίκοκα κομμένα στα 4 ή σε περισσότερα κομμάτια εάν είναι μεγάλα, ½ φλ. τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 κ.σ. corn flour και ¼ κ.γλ. αλάτι. Ανακατεύουμε απαλά και βάζουμε σε ένα ελαφρώς βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος. Κατόπιν ασχολούμαστε με τη ζύμη: Σε ένα μπολ βάζουμε 1 φλ. τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 ½ κ.γλ. baking powder, 6 κ.σ. καστανή ζάχαρη, ½ κ.γλ. κανέλλα και 1 πρέζα αλάτι. Προσθέτουμε 85 γρ. παγωμένο βούτυρο κομμένο σε μικρούς κύβους και με τα ακροδάχτυλά μας δουλεύουμε τα υλικά, μέχρι το βούτυρο να “σπάσει” σε μικρά μπαλάκια στο μέγεθος του μπιζελιού και το μίγμα να μοιάζει με χοντρά ψίχουλα. Φροντίζουμε να δουλέψουμε γρήγορα, πριν προλάβει να λιώσει το βούτυρο, κυρίως εάν κάνει πολλή ζέστη. Τέλος, προσθέτουμε ¼ φλ. τσ. βραστό νερό και ανακατεύουμε ίσα-ίσα μέχρι να απορροφηθεί, χωρίς να πολυπαιδέψουμε τη ζύμη, δεν την θέλουμε ομοιογενή. Τοποθετούμε κομματάκια ζύμης στην επιφάνεια των φρούτων με κενά ανάμεσά τους. Πασπαλίζουμε με λίγη καστανή ζάχαρη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στη λειτουργία του αέρα στους 180ο C για περίπου 45΄. Μετά το πρώτο εικοσάλεπτο σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, το οποίο αφαιρούμε τα τελευταία 5΄, για να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια. Σερβίρουμε χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Tips
-Προσωπικά δεν θα μπορούσα να φάω αυτό το γλυκό μετά από ένα πλήρες γεύμα, πόσο μάλλον ντάλα μεσημέρι. Είναι όμως τέλειο για το απόγευμα, ακόμη και για πρωινό.
-Το cobbler γίνεται με οποιοδήποτε καλοκαιρινό φρούτο, μόνο του ή σε συνδυασμό, π.χ. ροδάκινα με κεράσια, σμέουρα με μύρτιλα, βερίκοκα με μούρα, κλπ.
-Χρησιμοποίησα καστανή ζάχαρη και στα φρούτα και στη ζύμη, γιατί δίνει βάθος και άρωμα στη γεύση. Οι ποσότητες της ζάχαρης είναι ήδη μειωμένες από μένα, δεν υπήρχε περίπτωση να αφήσω τις τρομερές ποσότητες που προτείνουν οι Αμερικανοί. Βέβαια, εξαρτάται και από τα φρούτα, εάν είναι υπόξινα όπως τα βύσσινα και τα σμέουρα, ή όχι πολύ ώριμα, αυξήστε τη ζάχαρη σε 2/3 φλ.
-Τα βερίκοκα Διαμαντοπούλου είναι τα αγαπημένα μου. Είναι μικρούτσικα, λεπτόφλουδα και πολύ αρωματικά. Πολύ συχνά όμως τα κόβουν ελαφρώς άγουρα, γι’ αυτό τα αφήνω εκτός ψυγείου για λίγες μέρες, μέχρι να ωριμάσουν.
-Είναι πολύ σημαντικό να στρώσετε τη ζύμη με κενά για να βρει χώρο να απλωθεί στο ψήσιμο και να βρίσκει ο ατμός διέξοδο, εμποδίζοντας το γλυκό να λασπώσει.
-Χρησιμοποίησα οβάλ πυρίμαχο σκεύος μήκους 30 εκ. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλου σχήματος σκεύος, της ίδιας περίπου χωρητικότητας.
-Μπορείτε να αρωματίσετε τη ζύμη με κάποιο άλλο μπαχαρικό, όπως βανίλια. Εγώ έχω εσχάτως ερωτευτεί το tonka bean, ένα ελάχιστα γνωστό μπαχαρικό με απίστευτο άρωμα που βρήκα επιτέλους στην ελληνική αγορά. Πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο γιατί αφενός σε μεγάλη ποσότητα πικρίζει και αφετέρου είναι δηλητηριώδες. Όπως όμως όλοι γνωρίζουμε, δεν το παρακάνουμε με κανένα μπαχαρικό, κι έτσι δεν κινδυνεύουμε να πάμε αδιάβαστοι! Εάν το βρείτε, μην διστάσετε να πειραματιστείτε μαζί του. Μισό λουβί τριμμένο σε λεπτό τρίφτη αρωματίζει όσο πρέπει τα cakes, τις κρέμες, τα παγωτά. Χρησιμοποιείται και στα αλμυρά και σκοπεύω, αφού παίξω μαζί του, να σας ενημερώσω με περισσότερες λεπτομέρειες στο μέλλον.

Νομίζω πως ο ενδεικνυόμενος τρόπος για να κλείσω το σημερινό εορταστικό άρθρο είναι η φράση-κλειδί των Αμερικανών Προέδρων, “God bless you and God bless the United States of America”, προσθέτοντας “God help us all μ’ αυτόν που εκλέξατε!”.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v