Masterchef!

Δύο απίστευτες συνταγές με κουμκουάτ, ένα λαχταριστό κοτόπουλο στο φούρνο και μία γεμάτη αρώματα μαρμελάδα που θα σας καταπλήξει.
Masterchef!

της Αγάπης Μαργετίδη

Μπορεί να μην αντέχω τα reality τύπου Survivor ούτε για δυο λεπτά, έχω όμως κι εγώ τις αδυναμίες μου. Ομολογώ πως βλέπω ανελλιπώς το Masterchef και είμαι έτοιμη να δεχτώ τις – θέλω να ελπίζω τρυφερές – κοροϊδίες σας. Τι να κάνω; Ουδείς τέλειος. Τουλάχιστον μαγνητοσκοπώντας τα επεισόδια, περνάω στο fast forward τις διαφημίσεις και το κουτσομπολίστικο μέρος με τα αλληλοκαρφώματα των παικτών και βλέπω μόνο το μαγειρικό κομμάτι. Έχοντας παρακολουθήσει το γαλλικό και το αμερικάνικο Masterchef, έχω να πω ότι το επίπεδο του ελληνικού είναι πολλές σκάλες κατώτερο. Παρ’ όλα αυτά εγώ εκεί ακλόνητη, το βλέπω από κάποιου είδους νοσηρή περιέργεια που μπορείς να την πεις και διαστροφή!

Ενώ λοιπόν είχα ετοιμάσει προ πολλών ημερών το θέμα του σημερινού άρθρου, προχτές είδα στο Masterchef ότι το φαγητό του διαγωνισμού είχε τα πολυαγαπημένα μου kumquats σε ένα ομολογουμένως νοστιμότατο, λίγο εξωτικό πιάτο με φρέσκο τόνο. Ευτυχώς οι δικές μου συνταγές δεν μοιάζουν σε τίποτα με αυτή του Masterchef, γιατί άντε μετά να αποδείξω πως δεν είμαι ελέφαντας!

Λατρεύω τα kumquats, αυτά τα λιλιπούτεια εσπεριδοειδή με το μοναδικό άρωμα. Το κακό είναι ότι είναι κομμάτι ακριβά, όμως με ένα κιλό που αγόρασα, έφτιαξα δύο καταπληκτικά πιάτα, τα οποία σπεύδω να σας δείξω.

Το πρώτο είναι κοτόπουλο ψητό, μοσχομυριστό από τα φρούτα, με μία βελούδινη σάλτσα από τους χυμούς του κρέατος και των kumquats.


Κοτόπουλο στο φούρνο με kumquats

Για 5-6 άτομα. Πρώτα φροντίζουμε να βρούμε ένα παχουλό ευμέγεθες αλανιάρικο κοτόπουλο και ζητάμε από τον χασάπη να το κόψει σε μερίδες. Τις αλατοπιπερώνουμε. Σε ένα μεγάλο μπολ φτιάχνουμε μία μαρινάδα με ελαιόλαδο, 2-3 σκ. πολτοποιημένο ή πολύ ψιλοκομμένο σκόρδο, 1-2 κ.σ. μουστάρδα της αρεσκείας μας, 2 κ.σ. μέλι, τον χυμό από 2 πορτοκάλια, αλατοπίπερο και λίγο μπούκοβο. Αλείφουμε καλά τις μερίδες του κοτόπουλου και διάφορα λαχανικά της επιλογής μας, όπως μικρές πατατούλες με την φλούδα τους, φινόκιο, καρότα, ραπανάκια ή/και ρέβες, endives (σικορέ). Τοποθετούμε σε ένα μεγάλο ταψί το κοτόπουλο και τα λαχανικά και ενδιάμεσα βάζουμε 500 γρ. kumquats που τα έχουμε κόψει στη μέση κατά μήκος και τους έχουμε αφαιρέσει τα κουκούτσια με ένα μυτερό μαχαιράκι. Περιχύνουμε με όση μαρινάδα έχει περισσέψει, κλείνουμε ερμητικά το ταψί με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στη λειτουργία του αέρα στους 200ο C. Μετά από 30΄ χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 160ο και ψήνουμε για 2 ώρες περίπου. Αυξάνουμε πάλι την θερμοκρασία στους 180ο, ξεσκεπάζουμε το ταψί και αφήνουμε να ροδοκοκκινίσει το κοτόπουλο και τα λαχανικά για 20΄-30΄, περιχύνοντας κάθε δεκάλεπτο το φαγητό με τους χυμούς του. Μόλις είναι έτοιμο, σουρώνουμε το ζουμί προσεκτικά σε ένα μικρό κατσαρολάκι και βράζουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να εξατμισθούν τα υγρά και να μείνει στο τέλος μόνο η σάλτσα, την οποία λειαίνουμε και πήζουμε ελαφρά με 2-3 κύβους κρύου βουτύρου, ανακατεύοντας δυνατά με το σύρμα. Σερβίρουμε το κοτόπουλο με τα φρούτα και τα λαχανικά σε πιατέλα και τη σάλτσα ξεχωριστά σε σαλτσιέρα.

Το επόμενο έδεσμα που φτιάχτηκε με το υπόλοιπο μισό κιλό των kumquats ήταν μια εξαιρετικά αρωματική μαρμελάδα που συνόδευσε προχτές δύο τέλεια ωριμασμένα τυριά και λίγες φέτες φίνας ιταλικής bresaola. Το ζυμωτό φρυγανισμένο ψωμί, η φρέσκια καταπράσινη σαλάτα και το δροσερό ανοιξιάτικο ροζέ κρασί, ήταν το τέλειο δείπνο για δύο, μετά από μία κουραστική μέρα.

Μαρμελάδα με kumquats και ginger

Κόβουμε 500 γρ. kumquats σε λεπτές ροδέλες, αφαιρούμε τα κουκούτσια και δεν τα πετάμε, αλλά τα τυλίγουμε σε μία γάζα που τη δένουμε κόμπο, σαν πουγκί. Τα κουκούτσια θα βοηθήσουν στο πήξιμο της μαρμελάδας. Καθαρίζουμε και ένα μεγάλο κομμάτι ginger (ίσο περίπου με τη μισή παλάμη μας) και το κόβουμε σε πολύ λεπτά μπαστουνάκια. Εναλλακτικά το τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τα φρούτα με όσο χυμό έχουμε συλλέξει την ώρα που τα κόβουμε, τη γάζα με τα κουκούτσια, το ginger, 200-250 γρ. ζάχαρη, 1 αστεροειδή γλυκάνισο, 4 καρφάκια γαρύφαλλο και 1 μικρό ποτήρι νερό. Φέρνουμε σε βρασμό σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και αφήνουμε τη μαρμελάδα να πήξει, ξαφρίζοντας όποτε χρειάζεται και ανακατεύοντας κατά διαστήματα με ξύλινη κουτάλα. Η μαρμελάδα είναι έτοιμη όταν την βάλουμε σε ένα παγωμένο πιάτο και χωρίσει στα δύο όταν την περάσουμε με ένα κουτάλι. Αυτό θα γίνει σε περίπου 20-30΄. Γεμίζουμε ένα αποστειρωμένο βάζο αφού αφαιρέσουμε τη γάζα, αφήνοντας όμως μέσα τα μπαχαρικά.

Tips
-Για τα δικά μου γούστα, 200 γρ. ζάχαρη είναι υπεραρκετή. Προσαρμόστε την ποσότητα στις δικές σας προτιμήσεις.
-Συνήθως δεν βάζω νερό στις μαρμελάδες, όμως τα kumquats που δεν έχουν πολύ χυμό το χρειάζονται.
-Η μαρμελάδα από τα kumquats, εκτός από τα τυριά και τα αλλαντικά, αγαπάει το βούτυρο όπως άλλωστε όλες οι μαρμελάδες, το γιαούρτι και το παγωτό βανίλια.

Σας αφήνω για σήμερα και τρέχω να δω το καινούργιο επεισόδιο του Masterchef. Θέλω να ακούσω και να ξανακούσω τις φράσεις-κλειδιά “του λείπει η οξύτητα” και “δεν έχει αρκετή ένταση”. Σας βλέπω, κόψτε την καζούρα, εντάξει;

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v