Νέες φιλίες

Αυτή η δροσερή πράσινη σαλάτα με dressing από αβοκάντο, σκόρδο, λάιμ και κόλιανδρο, θα ικανοποιήσει χορτοφάγους και μη.
Νέες φιλίες

της Αγάπης Μαργετίδη

Σήμερα έχω την αίσθηση πως θα κάνω καινούργιους φίλους, αυτούς που ανήκουν στην ολοένα αυξανόμενη συνομοταξία των vegetarians. Θυμάμαι πριν πολλά χρόνια, το να είσαι χορτοφάγος ήταν το λιγότερο εξωτικό, για να μην πω εκκεντρικό. Σήμερα οι πιστοί αυξάνονται και πληθύνονται, ενώ καινούργιες υποκατηγορίες ξεπετάγονται από το πουθενά. Από τους απλούς vegetarians έως τους αυστηρότατους vegans και αποκλειστικά ωμοφάγους, κι αυτούς που αρνούνται όχι μόνο να φάνε, αλλά και να φορέσουν οποιοδήποτε ζωικό υλικό. Άλλοι αρνούνται να φάνε ακόμα και ρίζες (πατάτες, καρότα, κρεμμύδια, κλπ), ποιος ξέρει τι ζόρι τραβάνε! Ενδιάμεσα υπάρχουν οι lacto-vegetarians, οι ovo-vegetarians, οι lacto-ovo-vegetarians, υπάρχουν όμως και οι flexitarians!

Σας μπέρδεψα; Μην ανησυχείτε, δεν είστε μόνοι στον κόσμο, κι εγώ σε σύγχυση βρίσκομαι. Προσωπικά αρνούμαι να μπω σε οποιαδήποτε κατηγορία, η αυστηρότητα και οι απαγορεύσεις δεν μου ταιριάζουν. Αγαπώ όμως πολύ τα λαχανικά και οι σαλάτες δεν λείπουν ποτέ από το τραπέζι μου. Σήμερα λοιπόν θα φτιάξω ένα δροσερό dressing με avocado, που λόγω του γιαουρτιού που περιέχει, είναι κατάλληλο για lacto-vegetarians, lacto-ovo-vegetarians και flexitarians, κι έτσι θα ικανοποιήσω μεγάλη μερίδα των νέο-διατροφικών φυλών.


Τρυφερές πρασινάδες με dressing από avocado

Για μια μεγάλη σαλάτα. Στο blender πολτοποιούμε 1 ώριμο avocado, 1 μικρή σκελίδα σκόρδου, τον χυμό από 1 μοσχολέμονο (lime) και φρέσκα φύλλα κόλιανδρου. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε ½ κεσέ στραγγιστό γιαούρτι. Διορθώνουμε τη γεύση και προσθέτουμε σταδιακά λίγο νερό για να φέρουμε τη σάλτσα στην επιθυμητή πυκνότητα. Την ανακατεύουμε με ποικιλία από ολόφρεσκες ανοιξιάτικες πρασινάδες και όποιο άλλο λαχανικό μας αρέσει και σερβίρουμε.

Tips
-Ενώ στα σούπερ μάρκετ είναι μάλλον απίθανο να βρείτε ώριμα avocados, οι λαϊκές αγορές και τα οπωροπωλεία συνήθως φροντίζουν να έχουν avocados σε όλα τα στάδια της ωρίμανσής τους. Ακόμη όμως και αν δεν βρείτε ώριμα, βάλτε τα σε χάρτινη σακούλα με ένα μήλο ή μία μπανάνα και θα ωριμάσουν πολύ γρήγορα. Μια φορά δοκίμασα να επιταχύνω την διαδικασία στον φούρνο μικροκυμάτων όπως είχα διαβάσει στο διαδίκτυο, όμως το φρούτο μαλάκωσε μεν, μαύρισε δε κι έτσι δεν συνιστώ αυτό το κόλπο.
-Εάν δεν αγαπάτε το φρέσκο κόλιανδρο, αντικαταστήστε το με μαϊντανό.
-Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άπαχο γιαούρτι.
-Το dressing διατηρείται στο ψυγείο για περίπου 1 εβδομάδα κλεισμένο σε βάζο, οπότε εάν έχετε περισσότερα ώριμα avocados που κινδυνεύουν να μαυρίσουν, φτιάξτε μεγαλύτερη ποσότητα και απολαύστε το dressing σε διαφορετικούς συνδυασμούς λαχανικών κάθε μέρα.
-Εάν το ανακατέψετε με κρόκους σφιχτών αυγών που θα λιώσετε με το πηρούνι, θα φτιάξετε ένα ισορροπημένο και δροσερό sandwich με πολύσπορο ψωμί, φύλλα μαρουλιού, λεπτές φέτες αγγουριού και λεπτοκομμένα ραπανάκια. Εάν είστε τυχεροί και βρείτε τραγανές φύτρες, ο οργανισμός σας θα σας ευγνωμονεί.
-Ταιριάζει επίσης με ψητό φιλέτο σολομού ή κοτόπουλου για ένα ελαφρύ δείπνο.

Νέοι vegetarians φίλοι μου, κάντε πως δεν είδατε το τελευταίο σημείο για το κοτόπουλο, αυτό αφορά τους αμετανόητους κοινούς ανθρώπους! Είπαμε, να καλλιεργήσω νέες συμπάθειες, μην χάσω όμως τους παλιούς πιστούς μου φίλους, θα ήταν κρίμα κι άδικο, διαφωνείτε;

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v