Πατάτες με ονοματεπώνυμο

Πώς να φτιάξετε τις περίφημες «πατάτες της Άννας», ένα υπέροχο συνοδευτικό για το κυρίως γεύμα σας, εμπνευσμένο από μία γαλλίδα εταίρα, αλλά αντάξιο… Αυτοκράτορα.
Πατάτες με ονοματεπώνυμο

της Αγάπης Μαργετίδη

Σήμερα θα σας κάνω ένα σύντομο μάθημα Ιστορίας για ένα από τα πλέον κλασσικά γαλλικά φαγητά του 19ου αιώνα, τις πατάτες της Άννας (Pommes Anna). Η Άννα είχε βεβαίως επώνυμο, ονομαζόταν Anna Deslions και ήταν ξακουστή εταίρα ή courtisane ή demi-mondaine, όπως ήταν γνωστές οι εταίρες της περιόδου της Δεύτερης Αυτοκρατορίας (Second Empire) του Napoléon III, ανιψιού του Napoléon Bonaparte. Προς τιμήν της belle courtisane, ο chef του περίφημου εκείνη την εποχή παριζιάνικου εστιατορίου Café Anglais, έφτιαξε έναν εντυπωσιακό πύργο από πατάτες, όμορφα στρωμένες σε φόρμα.

Έτσι όπως ψήνονται οι γενναιόδωρα βουτυρωμένες πατάτες μέσα στην φόρμα, κάνουν τραγανή κρούστα και βελούδινο εσωτερικό. Για την παρασκευή τους απαιτείται μια κάποια δεξιοτεχνία για να μην γκρεμιστούν, άπαξ και ξεφορμαριστούν. Για να μην φορτωνόμαστε όμως με άχρηστα άγχη, θα φτιάξουμε την μίνι εκδοχή τους μέσα σε θήκες για muffins.


Οι πατάτες-μινιατούρες της Άννας

Για 3-4 άτομα ως συνοδευτικό. Διαλέγουμε 6 μέτριες και όσο το δυνατόν πιο ισομεγέθεις πατάτες. Τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε σε όσο πιο λεπτές ροδέλες μπορούμε. Τις βάζουμε σε ένα μπολ και τις αλατοπιπερώνουμε. Βουτυρώνουμε τον πάτο και τα τοιχώματα 12 θηκών για muffins και σε κάθε πάτο βάζουμε από μία κορυφή βλασταριού φρέσκου θυμαριού. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά 50 γρ. βούτυρο και όταν λιώσει, προσθέτουμε 1 σκ. σκόρδο, πολτοποιημένη με το ειδικό εργαλείο (ή πολύ ψιλοκομμένη στο χέρι), και τα φυλλαράκια από καμιά 12αριά βλαστάρια φρέσκου θυμαριού. Περιχύνουμε με το μίγμα τις πατάτες στο μπολ και ανακατεύουμε καλά. Γεμίζουμε κάθε θήκη με τις πατάτες και μοιράζουμε όσο μίγμα βουτύρου έχει ενδεχομένως περισσέψει. Στολίζουμε την κορυφή με ακόμη μία κορυφή θυμαριού. Σκεπάζουμε σφιχτά με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C στη λειτουργία του αέρα για περίπου 30΄. Ελέγχουμε με ένα μαχαιράκι εάν έχουν ψηθεί οι πατάτες μέχρι κάτω και ξαναβάζουμε για λίγο στον φούρνο ξεσκέπαστες, για να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.

Tips
-Εάν διαθέτετε μαντολίνο, θα κόψετε τέλεια τις πατάτες. Εγώ να σας πω την αλήθεια, το φοβάμαι αυτό το σατανικό εργαλείο!
-Το θυμάρι μπορεί να αντικατασταθεί με άλλο φρέσκο βότανο, όπως ρίγανη, μαντζουράνα, δενδρολίβανο. Επίσης φαντάζομαι ότι εξίσου νόστιμες θα γίνουν και με ελαιόλαδο, πλην όμως δεν θα είναι οι πατάτες της Άννας αλλά της … Ασπασίας, της διάσημης Ελληνίδας συναδέλφου της.


(φωτό: Παύλος Ευθυμίου)

Η ομορφιά της Άννας τιμήθηκε δεόντως και οι πατάτες της συνόδευσαν δύο κομμάτια από εκλεκτό μοσχάρι, σιτεμένο όπως πρέπει, μαλακό και απίθανα νόστιμο. Το καταπληκτικό κρεοπωλείο Carnicero στο Ν. Ψυχικό μας φρόντισε με το παραπάνω, δίνοντάς μας μία ζουμερή σπαλομπριζόλα και ένα κομψοτέχνημα rib-eye steak. Δεν χρειάστηκε παρά αλατοπίπερο, λίγο θυμάρι και ελάχιστα λεπτά στο τηγάνι για να έχουμε, μαζί με τις πατάτες της Άννας, ένα δείπνο αντάξιο της αυλής του Αυτοκράτορα!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v