Πώς θα κάνετε το τέλειο… σπιτικό brunch

Λαχταριστά pancakes, σπιτικές ομελέτες φούρνου, αυγά benedict και πρωτότυπα ροφήματα καφέ για να φτιάξετε το δικό σας σπιτικό, πεντανόστιμο brunch.
Πώς θα κάνετε το τέλειο… σπιτικό brunch
Ζηλεύετε αυτούς τους brunch μπουφέδες των μοντέρνων café με τα κολασμένα pancakes και το σιρόπι σφενδάμου; Απορείτε πώς γίνονται αυτά τα αυγά benedict που προκαλούν εκρήξεις στον ουρανίσκο; Θέλετε να ασπαστείτε τη συνήθεια του brunch αλλά από την άνεση του σπιτιού σας; Έχουμε τη λύση. Για την ακρίβεια, έχουμε πέντε λύσεις: Συνταγές για τα πιο χαρακτηριστικά εδέσματα ενός brunch γεύματος που μπορείτε να απολαύσετε τα… πρωινομεσήμερα του Σαββατοκύριακου στην πιο σπιτική τους εκδοχή: Από τα χεράκια σας.

Τα τέλεια pancakes με maple syrup

Υλικά:
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, 1 αυγό, 50 ml σπορέλαιο, 1 πρέζα αλάτι, 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας, 50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική, 120 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, 1 κ.γλ. σόδα, 1 κ.σ. βούτυρο, σιρόπι σφενδάμου για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ, βάζουμε το γιαούρτι, το αυγό, το σπορέλαιο, 1 πρέζα αλάτι, 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας, και 50 γρ. ζάχαρη. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί πολύ καλά με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας. Προσθέτουμε το αλεύρι και 1 κ.γλ. σόδα και ανακατεύουμε με το σύρμα ίσα ίσα να αναμειχθούν. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι διαμέτρου 30 εκ. σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε 1 κ.σ. βούτυρο και δεν μαγειρεύουμε σε υψηλή φωτιά για να μην μας καούν τα pancakes. Bάζουμε στο τηγάνι 3 γεμάτες κουταλιές από τη ζύμη μας αφήνοντας κενό μεταξύ τους αφού θα απλώσουν καθώς μαγειρεύονται. Ελέγχουμε τις άκρες και όταν τα pancakes μας καραμελώσουν από τη μία πλευρά (αυτό θα το καταλάβουμε όταν ξεκολλάει από τον πάτο του τηγανιού), με τη βοήθεια μίας μεταλλικής σπάτουλας τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά. Θα χρειαστούμε 2-3 λεπτά για την κάθε πλευρά. Μεταφέρουμε τα έτοιμα pancakes σε ένα πιάτο και προσθέτουμε σιρόπι σφενδάμου, μέλι ή toppings της αρεσκείας μας. Σκουπίζουμε το τηγάνι με χαρτί κουζίνας για να μην μας καεί η επόμενη δόση από τα pancakes μας. Προσθέτουμε βούτυρο στο τηγάνι και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να φτιάξουμε μια στοίβα από pancakes.
Η συνταγή είναι από εδώ. 

Αυγά benedict με σάλτσα hollandaise

Υλικά:
Για τα αυγά μπένεντικτ: 8 αυγά ποσέ – δείτε εδώ πώς γίνονται τα αυγά ποσέ - , 4 english muffins, κομμένα στη μέση, ψημένα και αλειμμένα με βούτυρο, 8 φέτες μπέικον, ψημένο, 250 γρ. σάλτσα ολλανδέζα, ζεστή
Για τη σάλτσα ολλανδέζα: 15 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, 3 γρ. πιπέρι μαύρο σε κόκκους, σπασμένο, 60 γρ. ξίδι λευκού κρασιού, 30 γρ. λευκό κρασί, 60 γρ. νερό, 6 κρόκους αυγών, 480 γρ. βούτυρο κλαριφιέ, ζεστό, 10 γρ. χυμό λεμονιού, αλάτι
Εκτέλεση:
Για τα αυγά μπένεντικτ: Αν έχουμε ήδη μαγειρέψει τα αυγά από πιο πριν, για να τα ζεστάνουμε τα τοποθετούμε σε νερό που σιγοβράζει. Τα σκουπίζουμε με πετσέτα και διορθώνουμε το σχήμα τους αν χρειάζεται. Σε κάθε κομμάτι μάφιν απλώνουμε μία φέτα μπέικον και ένα αυγό, και περιχύνουμε με λίγη σάλτσα ολλανδέζα. Σερβίρουμε αμέσως.
Για τη σάλτσα ολλανδέζα: Σε μια μικρή κατσαρόλα τοποθετούμε τα κρεμμύδια, τους κόκκους του πιπεριού, το κρασί και το ξίδι και σιγοβράζουμε έως ότου το ξίδι συμπυκνωθεί στο ¼ του αρχικού του όγκου. Ρίχνουμε το νερό και σουρώνουμε σε μια μεταλλική μπασίνα. Προσθέτουμε τους κρόκους και ανακατεύουμε με σύρμα, συνεχώς, πάνω σε μπεν μαρί, μέχρι να σφίξει η σάλτσα και το μείγμα να φτάσει στους 73°C. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με το σύρμα και προσθέτουμε το βούτυρο κλαριφιέ σιγά σιγά στην αρχή, σχεδόν σταγόνα-σταγόνα και από τη στιγμή που αρχίσει να πήζει το μείγμα με συνεχή ροή. Αποσύρουμε την μπασίνα από το μπεν μαρί, αλατίζουμε και σουρώνουμε σε ψιλή σίτα.
Η συνταγή είναι από εδώ. 

Φριτάτα με πατάτες και λουκάνικο

Υλικά:
3 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 χωριάτικα λουκάνικα κομμένα σε φέτες με 5 εκ. πάχος, 4 μέτριες πατάτες κομμένες σε φέτες με 5 εκ. πάχος, 1 μέτριο κρεμμύδι, 8 αυγά, 1/2 φλιτζ. Γάλα, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Για την φριτάτα - ομελέτα φούρνου με πατάτες, θα χρησιμοποιήσουμε ένα τηγάνι που να μπαίνει στο φούρνο. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τα λουκάνικα για 3 λεπτά. Προσθέτουμε τις πατάτες και το κρεμμύδι, ανακατεύουμε για 5 λεπτά μέχρι να μαραθεί το κρεμμύδι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε το τηγάνι για 10-15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες. Σπάμε τα αυγά σε ένα μπολ. Τα χτυπάμε με το σύρμα. Προσθέτουμε το γάλα και το αλατοπίπερο και συνεχίζουμε μέχρι να αναμειχθούν καλά τα υλικά. Περιχύνουμε τα υλικά του τηγανιού με τα αυγά. Ανακινούμε το τηγάνι, να πάει παντού το μείγμα των αυγών. Ψήνουμε την ομελέτα φούρνου με πατάτες, σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και για περίπου 15 λεπτά. Όταν φουσκώσει η ομελέτα και σταθεροποιηθεί είναι έτοιμη. Την αναποδογυρίζουμε και την κόβουμε σε 6 τρίγωνα κομμάτια. Σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα.
Η συνταγή είναι από εδώ

Brunch Burger με αυγό

Υλικά:
2 ψωμάκια για hamburger κομμένα στη μέση, 250 γρ. μοσχαρίσιο κιμά μια φορά περασμένο από τη μηχανή αλέσεως, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ελαιόλαδο, 2 φέτες τσένταρ, 2 φέτες μπέικον καπνιστό, 2 αυγά, 3-4 φύλλα μαρούλι κατσαρό, πλυμένο και στεγνό, 1 ντομάτα μικρή, κομμένη σε φέτες, 1 κρεμμύδι μικρό, κομμένο σε ροδέλες
Εκτέλεση:
Σε μπολ βάζουμε τον κιμά, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ζυμώνουμε με τα χέρια. Φτιάχνουμε δυο μπιφτέκια. Ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Ψήνουμε τα μπιφτέκια για 5-8 λεπτά από κάθε πλευρά, ανάλογα πόσο ζουμερά ή καλοψημένα τα θέλουμε. Προσθέτουμε στο τηγάνι το μπέικον και το αφήνουμε να ψηθεί καλά και από τις δυο πλευρές για 4-5 λεπτά, μέχρι να γίνει τραγανό. Το βγάζουμε από το τηγάνι. Επικαλύπτουμε τα μπιφτέκια με τις φέτες τσένταρ και τοποθετούμε το καπάκι στο τηγάνι ώστε να λιώσει το τυρί, για περίπου 3 λεπτά. Αποσύρουμε τα μπιφτέκια από τη φωτιά και φρυγανίζουμε τα ψωμάκια, για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά. Στο ίδιο τηγάνι, ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά και τηγανίζουμε τα αυγά μάτια, για περίπου 4 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και συναρμολογούμε το μπέργκερ. Βάζουμε στη βάση λίγα φύλλα μαρουλιού, τις φέτες ντομάτας, τα ζουμερά μπιφτέκια, το τραγανό μπέικον και τα κρεμμύδια. Τέλος, προσθέτουμε το τηγανητό αυγό. Καλύπτουμε τα μπέργκερ με το ψωμάκι και συνοδεύουμε με barbecue sauce και πιπεριές τουρσί.
Η συνταγή είναι από εδώ. 

Έθνικ καφές

Το τέλειο συνοδευτικό για το brunch δεν είναι άλλο από τον καφέ. Αν θέλετε όμως να ξεφύγετε από τον κλασικό γαλλικό, τον εσπρέσο ή το φρέντο, στο παραπάνω video θα δείτε πώς με πολύ απλά βήματα θα φτιάξετε ζεστά ή κρύα ροφήματα καφέ, όπως τα πίνουν στην Πορτογαλία, τη Γερμανία, την Ιταλία… μέχρι και το Βιετνάμ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v