Σοκολάτα, η Βασίλισσα του Πάσχα

Για το επιδόρπιο του πασχαλινού τραπεζιού, σας έχουμε μια σούπερ ιδέα: Mousse σοκολάτας αρωματισμένη με τσάι.
Σοκολάτα, η Βασίλισσα του Πάσχα

της Αγάπης Μαργετίδη

Νονές και νονοί, είστε έτοιμοι για τα πασχαλιάτικα δώρα στα βαφτιστήρια σας; Αγοράσατε λαμπάδες και παπούτσια; Ανακαλύψατε ωραία σοκολατένια λαγουδάκια, κοκοράκια και αυγά; Μπράβο σας, άξιοι!

Νομίζω πως ήρθε πλέον η ώρα να φροντίσουμε το επιδόρπιο του γιορτινού γεύματος. Να είναι το πατροπαράδοτο γαλακτομπούρεκο; Καταπληκτικό γλυκό, δεν αντιλέγω, όμως δεν το έχω φτιάξει ποτέ και δεν προλαβαίνω πια, θα το αφήσω για του χρόνου. Σκέφτομαι επίσης πως μετά τα αυγά, τα κοκορέτσια και τα ερίφια θα ήθελα κάτι πιο ελαφρύ και βεβαίως με λιγότερο μπελά.

Το μυαλό μου πάει κατευθείαν στη σοκολάτα, που οσονούπω θα κάνει πολλή ζέστη για να την φάμε. Έπειτα, Πάσχα χωρίς σοκολάτα γίνεται; Δεν γίνεται. Κι έτσι θα φτιάξω ένα πανεύκολο και φίνο γλυκό, μία mousse σοκολάτας αρωματισμένη με τσάι, χωρίς ζάχαρη παρακαλώ. Από αυτήν την mousse απουσιάζουν και τα αυγά, γι’ αυτό δεν είναι η κλασική πολύ αφράτη που συνηθίζεται ως επί το πλείστον. Η σοκολάτα εδώ διεκδικεί και παίρνει τα σκήπτρα με σιδερένια πυγμή.


Mousse σοκολάτας με τσάι

Για 6 λάτρεις της σοκολάτας: μέσα σε ένα μικρό κατσαρολάκι, μουσκεύουμε για 1 ώρα 3 χούφτες αρωματικό τσάι σε 200 ml γάλα. Κατόπιν το βάζουμε στην φωτιά και όταν το γάλα πάρει βράση, το σουρώνουμε πάνω από 450 γρ. τεμαχισμένη κουβερτούρα. Πιέζουμε δυνατά το τσάι στην σήτα. Ανακατεύουμε καλά με σπάτουλα και προτιμότερο είναι να λειάνουμε με το beamer για να γυαλίσει όμορφα η σοκολάτα. Ενσωματώνουμε τέλος 450 γρ. κρέμα γάλακτος που την έχουμε χτυπήσει σε ελαφριά chantilly και ανακατεύουμε πολύ απαλά με πλαστική σπάτουλα (maryse) για να μη χαθεί ο όγκος, με κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω και από έξω προς τα μέσα. Μοιράζουμε σε ποτήρια ή φλιτζάνια του τσαγιού και παγώνουμε στο ψυγείο.

Tips
-Λόγω της στιβαρότητας της σοκολάτας σε αυτό το γλυκό, η ποσότητα μπορεί να είναι μικρότερη, έτσι μπορείτε να μοιράσετε την mousse σε περισσότερα μικρότερα ποτήρια ή φλιτζάνια του espresso.
-Είναι απαραίτητο να βγάλετε την mousse από το ψυγείο τουλάχιστον 30’ πριν τη σερβίρετε.
-Είναι αυτονόητο πως η ποιότητα της σοκολάτας φέρει τον βαρύτερο ρόλο. Φροντίστε να είναι μια καλή μάρκα με περιεκτικότητα σε κακάο από 65 έως 72 % και εάν κυνηγάτε την τελειότητα, προτιμήστε την γαλλική Valhrona.
-Καλό θα είναι να αγοράσετε το τσάι χύμα από εξειδικευμένα μαγαζιά, γιατί αυτά διαθέτουν φυσικά αρωματισμένα τσάγια. Εάν αγοράσετε φακελάκια, θα τα κόψετε και θα αδειάσετε την απαιτούμενη ποσότητα.
-Τα αρώματα των τσαγιών που ταιριάζουν με τη σοκολάτα είναι πολλά, π.χ. earl grey, βιολέτα, λεβάντα, γιασεμί, τριαντάφυλλο.

Τώρα μεταξύ μας, εάν φτιάχνετε ωραίο γαλακτομπούρεκο, φυλάξτε μου μια γωνία σας παρακαλώ… Θα έρθω τρέχοντας όπου κι αν βρίσκεστε!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v