Η Άνοιξη στο Λαμπριάτικο τραπέζι

Μικρές γιορτινές συμβουλές για να διακοσμήσετε υπέροχα το πασχαλινό τραπέζι και να μυρίσει… Άνοιξη.
Η Άνοιξη στο Λαμπριάτικο τραπέζι

της Αγάπης Μαργετίδη

Όπως και να γιορτάσει κανείς το Πάσχα, σε μεγάλες ή μικρότερες οικογένειες, με πολλούς ή λιγότερους φίλους, στην πόλη ή την ύπαιθρο, η μισή και παραπάνω χαρά είναι το στρώσιμο του γιορτινού τραπεζιού. Κι αν στην πόλη μία επίσκεψη στον ανθοπώλη ή το φυτώριο είναι απλή υπόθεση, η εξοχή μετατρέπει τη δουλειά σε αναζωογονητικό περίπατο σε ανθισμένα λιβάδια και όμορφους κήπους.

Οι επιλογές είναι άπειρες και οι συνδυασμοί πάμπολλοι. Ιδού κάποιες ιδέες.


Για την πόλη

      

*Μην διστάσετε να στρώσετε το κεντητό τραπεζομάντηλο και να βγάλετε τα ομορφότερα σερβίτσια σας. Ας μην μπαίνουν στο πλυντήριο, λίγος κόπος παραπάνω μόνο είναι. Τι νόημα έχει να τα έχετε κρυμμένα στα ντουλάπια; Κι αν σπάσει και κάτι, δεν χάθηκε ο κόσμος, τα πράγματα είναι για να τα χρησιμοποιούμε, αλλιώς πουλήστε τα, χαρίστε τα, να αδειάσει κι ο τόπος!

*Βάλτε λουλούδια στη μέση του τραπεζιού, αλλά και σε μικρά ποτήρια ή λεπτεπίλεπτα φλιτζάνια του τσαγιού πάνω σε κάθε πιάτο. Αλλιώς, δέστε από ένα κλωνάρι μοσχομυριστής πασχαλιάς ή βιολέτας στην πετσέτα του φαγητού.

*Για τη μέση του τραπεζιού φτιάξτε μία διαφορετική σύνθεση με λουλούδια, λαχανικά και φρούτα. Αγκινάρες, σπαράγγια, φράουλες, λεμόνια, όλα δένουν καταπληκτικά με τα λουλούδια της άνοιξης. Αγοράστε τα λουλούδια σε γλαστράκια και μετά μεταφυτέψτε τα στην βεράντα σας.

*Γεμίστε τα κολονάτα ποτήρια του κρασιού με πολύχρωμα σοκολατένια αυγά-μινιατούρες.

*Παίξτε με τα χρώματα. Το κλασικό και πάντοτε κομψό μοτίβο της μίας ή των δύο αποχρώσεων το πολύ δίνει αρχοντιά, ενώ η χαρούμενη σύνθεση με περισσότερα χρώματα θέλει περισσότερη σκέψη, αφού όλα πρέπει να δένουν μεταξύ τους.

*Εάν έχετε παιδάκια, βάλτε στα πιάτα τους ένα μικρό σοκολατένιο λαγό ή κόκορα, θα σας λατρέψουν. Ελλοχεύει όμως ο κίνδυνος του αιώνιου καυγά “αν δεν φας όλο το φαγητό, δεν έχει σοκολάτα!”

*Διακοσμήστε τα φαγητά και τα γλυκά με λεβάντες, πασχαλιές, βιολέτες, πανσέδες, ροδοπέταλα, μπιγκόνιες, φτέρες και μιμόζες.


Για την εξοχή

      

*Εδώ τα πράγματα είναι πιο απλά, σε καμία όμως περίπτωση δεν πρέπει να τα φορτώσουμε στον κόκορα! Τα ξύλινα τραπέζια της εξοχής δεν χρειάζονται τραπεζομάντηλο, τα όμορφα σουπλά είναι ό,τι πρέπει. Εάν όμως το τραπέζι σας είναι πλαστικό, στρώστε το οπωσδήποτε με τραπεζομάντηλο.

*Από λουλούδια βρίθει ο τόπος, μαργαρίτες, χαμομήλια, παπαρούνες, ορτανσίες, ρόδα του κήπου. Τα φορτωμένα με άνθη κλαδιά των οπωροφόρων δένδρων φτιάχνουν ονειρικό ντεκόρ.

*Βάλτε τα λουλούδια σε όμορφες μεγάλες κανάτες. Φτιάξτε μια ζαρντινιέρα για τη μέση του τραπεζιού χρησιμοποιώντας ένα μακρόστενο καφάσι.

*Εάν είστε τεράστια παρέα, υπάρχουν πλέον στην αγορά πολύ όμορφα και καθώς πρέπει πλαστικά πιάτα και ποτήρια, ακόμη και μαχαιροπήρουνα. Είναι προτιμότερο να αγοράσετε τέτοια, παρά να ανακατέψετε ό,τι βρείτε μπροστά σας, εκτός κι αν το mix & match είναι μελετημένο και καλαίσθητο.

Όπου κι αν βρεθείτε το φετινό Πάσχα, σας εύχομαι να περάσετε όμορφα με όσους αγαπάτε. Και του χρόνου!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v