Η πιο… ανοιξιάτικη μακαρονάδα

Το μεγαλείο της άνοιξης μας εμπνέει για να ετοιμάσουμε την πιο ευωδιαστή μακαρονάδα… χωρίς πολλά λόγια.
Η πιο… ανοιξιάτικη μακαρονάδα
της Αγάπης Μαργετίδη

Τι παραπάνω να πω για την άνοιξη, όταν έχει υμνηθεί όσο καμία άλλη εποχή του χρόνου από σπουδαίους δημιουργούς; Όλα μου ηχούν ως κοινοτοπία και ανοησία, σαν τα νερόβραστα αποφθέγματα που γίνονται σημαία και κατακλύζουν το διαδίκτυο.

Έτσι σήμερα αποφάσισα να σιωπήσω και να αφήσω να μιλήσουν τα χρώματα και οι ευωδίες. Η μουσική και η ποίηση, η ζωγραφική. Η φαντασία, τα όνειρα και τα συναισθήματα του καθενός από εμάς.

Η μικρή μου συνεισφορά στο μεγαλείο της άνοιξης θα προσφερθεί ως μία καταπράσινη, ευωδιαστή, ανάλαφρη γεύση.

Pasta Primavera

Για 500 γρ. ζυμαρικά που χορταίνουν τόσους όσους (από 2 γαργαντούες έως 4 νορμάλ ανθρώπους και 6 λίαν ολιγόφαγους). Πρώτο μέλημά μας είναι να ζεματίσουμε τον αρακά και τα σπαράγγια (250 γρ. καθαρό βάρος αρακά και τις κορυφές από 1 μάτσο λεπτά πράσινα σπαράγγια) σε μπόλικο αλατισμένο νερό που βράζει. Τα αφήνουμε για 2 – 3’ το πολύ και αμέσως μετά τα βουτάμε σε νερό με παγάκια για να κρατήσουν τη ζωντάνια τους, τόσο στο χρώμα, όσο και στην υφή. Στην ίδια κατσαρόλα, χωρίς να αδειάσουμε το νερό στο οποίο ζεματίστηκαν τα λαχανικά, βράζουμε al dente 500 γρ. κοντά ζυμαρικά με τρύπα ή πτυχές (π.χ. rigatoni, penne, ditali, manicotti, casarecce, farfalle, fusilli, orecchiette) και πριν τα στραγγίσουμε, κρατάμε στην άκρη λίγο από το νερό.

Όσο βράζουν τα ζυμαρικά, φτιάχνουμε ένα pesto στο multi ή το blender με 1 ώριμο avocado, 1-2 σκ. σκόρδου, 2-3 κλωναράκια φρέσκου μάραθου ή άνηθου, 2-3 κλωναράκια φρέσκου κόλιανδρου ή μαϊντανού, τον χυμό από ½ λεμόνι, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αλατοπίπερο και προαιρετικά 2 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα. Σταματάμε το μηχάνημα μόλις πολτοποιηθούν όλα τα υλικά και προσθέτουμε το ξύσμα από 1 λεμόνι και ψιλοκομμένο στο χέρι φρέσκο βασιλικό ή δυόσμο. Ανακατεύουμε και διορθώνουμε τη γεύση. Μόλις στραγγίσουμε τα ζυμαρικά, στον πάτο της κατσαρόλας βάζουμε το pesto και το αραιώνουμε με λίγο από το νερό του βρασίματος που φυλάξαμε. Προσθέτουμε τα ζυμαρικά, ανακατεύουμε καλά και εάν χρειαστεί, αραιώνουμε λίγο ακόμη. Τέλος προσθέτουμε τις κορυφές από τα σπαράγγια και τον αρακά. Σερβίρουμε αμέσως σε ζεστά πιάτα.


Tips

• Δεν πετάμε επ'ουδενί τα κοτσάνια των σπαραγγιών. Είναι πολύτιμα για ζωμούς και σούπες.
• Εάν βρούμε αβρονιές (τα άγρια σπαράγγια), δεν τις ζεματάμε καθόλου, είναι υπέροχες ωμές.
• Επίτηδες σε αυτό το pesto επέλεξα να μην προσθέσω κουκουναρόσπορο ή άλλον ξηρό καρπό γιατί ήθελα αυτούσια τη γεύση και τη μυρωδιά της άνοιξης. Για τον ίδιο λόγο έγραψα ότι η παρμεζάνα είναι προαιρετική. Εσείς είστε βεβαίως ελεύθεροι να ορίσετε την άνοιξη κατά πώς αγαπάτε.
• Εάν παραλείψετε την παρμεζάνα, το πιάτο είναι η χαρά του vegan.
• Μπορείτε να αντικαταστήσετε το λεμόνι με μοσχολέμονο (lime). Η ποσότητα του ξινού είναι επίσης θέμα προσωπικού γούστου, θεωρώ όμως ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σκεπάζει τα αρώματα των λαχανικών και των μυρωδικών.

Έχω την αίσθηση πως ακόμη και πριν φτιάξετε το ανοιξιάτικο αυτό φαγητό, μόνο και μόνο γευόμενοί το με την φαντασία σας, θα συμφωνήσετε μαζί μου πως όντως για σήμερα τα πολλά λόγια θα ήταν φτώχεια!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v