Σούπερ εύκολες ιδέες και συνταγές με αυγά

Επτά τέλειες ιδέες για να φτιάξετε αυγά (μάτια, ομελέτα, Benedict, σκραμπλ, φουρνιστά) ακόμα και αν δεν έχετε ξαναμπεί σε κουζίνα ποτέ.
Σούπερ εύκολες ιδέες και συνταγές με αυγά
Είναι θρεπτικά, είναι πεντανόστιμα, φτιάχνονται σε πέντε λεπτά, και είναι ο καλύτερος φίλος των ανθρώπων που δεν ξέρουν, ή δεν θέλουν, να μαγειρεύουν. Επίσης, φτιάχνονται με εκατό διαφορετικούς τρόπους, για να μην τα βαριέστε ποτέ. Μερικούς από αυτούς συγκεντρώσαμε παρακάτω, για αρχάριους (έχουμε κι εμείς ψυχή, εντάξει;) και προχωρημένους (που τους ζηλεύουμε, κι ας μην το παραδεχτούμε ποτέ).

Οι νέοπες, δώστε προσοχή…

- Η ομελέτα απογειώνεται με λίγο τριμμένο τυρί, και μπόλικο πιπέρι. Αμφότερα, τα προσθέτετε στο πιάτο που χτυπάτε τα αυγά. Πριν τα ρίξετε στο τηγάνι.

- Τα αλλαντικά (ζαμπόν, γαλοπούλα κλπ) που θα προσθέσετε στην ομελέτα είναι εκατό φορές καλύτερα αν τα τσιγαρίσετε πριν. Άγνωστη λέξη; Να το πούμε αλλιώς: Βάζετε λίγο λάδι στο τηγάνι να κάψει, ρίχνετε μέσα τη γαλοπούλα (ας πούμε ότι είναι γαλοπούλα) περιμένετε μισό λεπτό, τη γυρνάτε τούμπα, περιμένετε άλλο μισό λεπτό, και ρίχνετε από πάνω τα χτυπημένα αυγά.

- Τα αυγά σκραμπλ είναι μια τέλεια παραλλαγή της ομελέτας. Το μόνο παραπανίσιο που χρειάζονται είναι γάλα –εκτός αν είστε από τους ανθρώπους που βάζουν γάλα και στην ομελέτα, οπότε δε χρειάζονται τίποτα παραπάνω. Δείτε εδώ πώς θα τα φτιάξετε.

- Υπάρχει ένα κόλπο που κάνει τα αυγά μάτια… θεϊκά: Μόλις τα βγάλετε από το τηγάνι, ρίχνετε (στο τηγάνι) λίγο μπαλσάμικο, το αφήνετε ένα λεπτό, και περιχύνετε με αυτό τα αυγά. Γεύση από παράδεισο.

Πρωτότυπες συνταγές για όσους τα έχουν βαρεθεί όλα αυτά…

Ρουμελιώτικη αυγόπιτα

Υλικά:
6 φύλλα χωριάτικα για πίτα, 6 αυγά, 3 φλ. τσαγιού φρέσκο γάλα, 700 γραμμ. φέτα θρυμματισμένη, 300 γραμμ. κεφαλοτύρι τριμμένο, 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο, μπόλικο πιπέρι

Εκτέλεση:
Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και το 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο. Τρίβουμε πιπέρι. Θα χρησιμοποιήσουμε ταψί 34 ή 36 εκ. Το λαδώνουμε, απλώνουμε το πρώτο φύλλο ελαφρά σουρωμένο (να εξέχει από τα τοιχώματα). Ραντίζουμε με λίγο λάδι. Στρώνουμε το δεύτερο φύλλο ελαφρά σουρωμένο (να εξέχει από τα τοιχώματα). Κάνουμε μία στρώση με τα μισά τυριά και περιχύνουμε με τα μισά υγρά.

Απλώνουμε το τρίτο φύλλο σουρωμένο και το ραντίζουμε με λάδι. Κάνουμε μία στρώση με τα τυριά που έχουν μείνει και ρίχνουμε το μείγμα αυγού που έχει μείνει. Στρώνουμε το τέταρτο φύλλο. Ρίχνουμε τα υπόλοιπα τυριά και τα υπόλοιπα υγρά (γάλα και αυγό). Καλύπτουμε την πίτα με τα άλλα δύο φύλλα λαδωμένα και ελαφρά ζαρωμένα. Γυρίζουμε προς τα μέσα και στρίβουμε τις άκρες. Αφήνουμε την πίτα να σταθεί 15΄-20΄. Τρυπάμε με μαχαίρι την επιφάνειά της. Ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Την ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στην κάτω αντίσταση για 30΄ και μετά στην πάνω και κάτω αντίσταση για περίπου 40΄, μέχρι να ροδίσει καλά.
Η συνταγή είναι από εδώ

Αυγά Benedict (ο… σταρ των απανταχού brunch)

Υλικά:
4 αυγά μέτρια, 2 στρογγυλές φέτες ψωμιού, 100 γρ. σπανάκι baby, 6 τοματίνια κομμένα στη μέση, 4 φέτες ζαμπόν καπνιστό fouantre

Για την ολαντέζ (τη σως που τα συνοδεύει):
1 κ.σ. ξίδι από λευκό κρασί, 2 κρόκους, 1 κ.σ. νερό, 1 κ.σ. μουστάρδα, 100 γρ. βούτυρο λιωμένο χλιαρό, 1 κ.γ. νοστιμιά, πιπέρι, θυμάρι

Εκτέλεση:
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα νερό, ίσα ίσα να σιγοβράζει. Τοποθετούμε πλαστική μεμβράνη πάνω από 4 ράμεκιν (μικρά κεραμικά φορμάκια). Πιέζουμε με τα χέρια μας την μεμβράνη ώστε να απλωθεί στον πάτο. Σπάμε προσεκτικά 1 αυγό μέσα σε κάθε ράμεκιν. Τυλίγουμε προσεκτικά την μεμβράνη βγάζοντας τον αέρα δημιουργώντας σακουλάκια αυγού και κάνουμε κόμπο για να μην μας ανοίξουν. Βάζουμε προσεκτικά τα αυγά με την μεμβράνη στην κατσαρόλα. Αφήνουμε 4 λεπτά να ποσαριστούν. Αφαιρούμε τα αυγά από την κατσαρόλα και τα αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Το λαδώνουμε ελαφρά και φρυγανίζουμε τα ψωμάκια από τις δύο πλευρές. Όταν είναι έτοιμα τα αφαιρούμε από το τηγάνι.

Για την ολαντέζ:
Στην κατσαρόλα που ήδη ποσάραμε τα αυγά βάζουμε από πάνω ένα μπολ χωρίς όμως ο πάτος του να ακουμπάει στο νερό. Δημιουργούμε δηλαδή ένα μπεν μαρί. Ρίχνουμε στο μπολ το ξίδι, τους κρόκους, το νερό και τη μουστάρδα. Ανακατεύουμε για 3-5 λεπτά με ένα σύρμα χειρός μέχρι να αρχίσει να πήζει το μείγμα μας. Προσέχουμε να ανακατεύουμε και τις άκρες για να μην ψηθεί το αυγό στα τοιχώματα του μπολ. Όταν το μείγμα μας έχει πήξει αρκετά και αφήνει σημάδια στη βάση του μπολ αφαιρούμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε σιγά σιγά το λιωμένο βούτυρο στο μπολ ενώ παράλληλα ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός την ολλαντέζ μας. Προσέχουμε να απορροφηθεί το βούτυρο όσο ανακατεύουμε πριν ρίξουμε την υπόλοιπη ποσότητα γιατί αλλιώς η ολλαντέζ μας θα κόψει. Τέλος, ρίχνουμε τη νοστιμιά.

Σε ένα πιάτο βάζουμε το σπανάκι, τα τοματίνια και τις φέτες από το ψωμί. Πάνω από το ψωμί μοιράζουμε τις φέτες του ζαμπόν και 2 αυγά ποσέ σε κάθε φέτα. Ρίχνουμε τη σάλτσα ολλανδέζ πάνω από τα αυγά. Προσθέτουμε πιπέρι και θυμάρι.
Η συνταγή είναι από εδώ

Φουρνιστά αυγά μάτια με σύγκλινο και σάλτσα ντομάτας

Υλικά:
300 γρ. σύγκλινο κομμένο σε μικρά καρεδάκια, 4 μεγάλες ώριμες ντομάτες κομμένες σε πολύ μικρά καρέ, 1 κ. σ. πελτέ, 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 κ. γ. φρέσκια ρίγανη, 8 αυγά, αλάτι-πιπέρι, 150 ml ελαιόλαδο, 200 ml κρασί λευκό, 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι ανακατεμένο με μια σκελίδα σκόρδο και λίγο αλατοπίπερο

Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι ώσπου να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σύγκλινο και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά ακόμη. Ρίχνουμε τη ντομάτα και τον πελτέ αραιωμένο στο κρασί. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά ώσπου να εξατμιστούν εντελώς τα υγρά.

Αδειάζουμε τη σάλτσα μέσα σε ένα μεσαίου μεγέθους πυρέξ. Με ένα κουταλάκι κάνουμε 8 λακουβίτσες στη σάλτσα μοιράζοντας το στραγγιστό γιαούρτι μέσα σε αυτές. Από πάνω σπάμε προσεχτικά ένα ένα τα αβγά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για 6 λεπτά. Σερβίρουμε πάνω σε φέτες χωριάτικου ψωμιού.
Η συνταγή είναι από εδώ


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v