Πώς θα φτιάξετε λαχταριστά γλυκά με φράουλες

Τέσσερις σούπερ ανοιξιάτικες συνταγές για τέλεια γλυκά που εγγυώνται πως θα γλύφετε τα δάχτυλά σας.
Πώς θα φτιάξετε λαχταριστά γλυκά με φράουλες
Ένας από τους 8.654 λόγους που έχουμε να χαιρόμαστε για τον ερχομό της άνοιξης: οι φράουλες είναι μακράν το καλύτερο φρούτο, κι ακόμα και αν δεν συμμερίζεστε την άποψη αυτή δεν μπορείτε να αρνηθείτε πως αποτελούν την ιδανική βάση για μερικά από τα ωραιότερα γλυκά, όπως αυτά που ακολουθούν.

Γλυκό ψυγείου με φράουλες

Υλικά:
200 γρ. φράουλες ώριμες, 375 γρ. μασκαρπόνε, 100 γρ. ζάχαρη άχνη, 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας, 450 γρ. κρέμα γάλακτος, παγωμένη, 36 σαβαγιάρ, 200 γρ. χυμό πορτοκάλι, έξτρα φράουλες για σερβίρισμα(προαιρετικά)

Εκτέλεση:
Βάζουμε τις φράουλες στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια και χτυπάμε για 3 λεπτά μέχρι να πολτοποιηθούν πλήρως. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη.

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το μασκαρπόνε, την ζάχαρη άχνη, το εκχύλισμα βανίλιας και τις φράουλες που έχουμε πολτοποιήσει και χτυπάμε καλά με το σύρμα στη δυνατή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας. Με μια πλαστική σπάτουλα αφαιρούμε από τα τοιχώματα ό,τι τυχόν έχει κολλήσει και χτυπάμε ξανά το μείγμα μέχρι να σφίξει.Με το που σφίξει το μείγμα, ρίχνουμε και την παγωμένη κρέμα γάλακτος και χτυπάμε μέχρι να πάρουμε το μείγμα μας με τη μορφή γιαουρτιού. Μόλις είναι έτοιμη αφαιρούμε από το μίξερ και αφήνουμε στην άκρη.

Παίρνουμε ένα σαβαγιάρ από τη μεριά της ζάχαρης, το βουτάμε στιγμιαία στο χυμό πορτοκάλι και το τοποθετούμε σε ένα ταψί 20x30 εκ. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για τα υπόλοιπα σαβαγιάρ μέχρι να καλυφθεί όλη η επιφάνεια του ταψιού. Από πάνω ρίχνουμε την μισή κρέμα και απλώνουμε ομοιόμορφα την επιφάνειά της με τη βοήθεια μιας πλαστικής σπάτουλας. Παίρνουμε τα υπόλοιπα σαβαγιάρ και με τον ίδιο τρόπο τα βουτάμε στο χυμό πορτοκαλιού. Στρώνουμε πάνω από τη δόση της κρέμας, κάθετα στα προηγούμενα σαβαγιάρ και σκεπάζουμε με την υπόλοιπη κρέμα.

Βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες να σφίξει το γλυκό μας. Προαιρετικά κόβουμε τις υπόλοιπες φράουλες σε κομμάτια και βάζουμε πάνω από το κομμάτι που σερβίρουμε.
Η συνταγή είναι από εδώ

Μους με φράουλες

Υλικά:
½ κιλό φρέσκες φράουλες, 250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό (10%), 2/3 φλ. γάλα εβαπορέ ελαφρύ, 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη, λίγα φύλλα δυόσμου (για το γαρνίρισμα)

Εκτέλεση:
Τοποθετούμε στην κατάψυξη την κονσέρβα με το εβαπορέ να κρυώσει καλά, αλλά να μην στερεοποιηθεί, για 20-30’ καθώς και τον κάδο του μίξερ μέσα στο οποίο θα το χτυπήσουμε. Βάζουμε τις φράουλες και την άχνη ζάχαρη στο μπλέντερ να γίνουν πουρές και στο τέλος προσθέτουμε το γιαούρτι.

Αφαιρούμε από την κατάψυξη το γάλα εβαπορέ και το χτυπάμε στον κάδο για 5΄ μέχρι να αποκτήσει όγκο και να διπλασιαστεί. Ρίχνουμε μέσα στο χτυπημένο γάλα τον πουρέ φράουλας με το γιαούρτι και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί. Μοιράζουμε το μείγμα σε 5-6 ποτηράκια ή μπολάκια και τοποθετούμε από μία φράουλα και 2-3 φυλλαράκια δυόσμου σε κάθε ποτήρι. Αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει καλά για 2-3 ώρες και να γίνει δροσερό.
Η συνταγή είναι από εδώ

Τάρτα με φράουλες

Υλικά:
Για τη ζύμη: 200 γρ. βούτυρο από το ψυγείο, 100 γρ. ζάχαρη άχνη, 1 αυγό, 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής: 500 γρ. γάλα φρέσκο, 100 γρ. ζάχαρη, 2 αυγά, 65 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 50 γρ. βούτυρο, 1 κάψουλα βανιλίνη, 400 γρ. φράουλες

Εκτέλεση:
Για τη ζύμη τεμαχίζουμε το βούτυρο και το βάζουμε μαζί με τη ζάχαρη άχνη, το αλεύρι και το αυγό στον κάδο του μίξερ. Τα ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί στο ψυγείο για μισή ώρα. Ανοίγουμε την τάρτα σε πάχος 3 χιλιοστών. Την απλώνουμε σε μία φόρμα διαμέτρου 24 εκατοστών και την τρυπάμε με ένα πηρούνι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190οC για 15 λεπτά και μετά χαμηλώνουμε στους 160οC για άλλα δέκα λεπτά, μέχρι η τάρτα να πάρει χρυσαφί χρώμα. Αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε με προσοχή.

Για την κρέμα βάζουμε το γάλα με τη βανιλίνη σε μια κατσαρόλα και την τοποθετούμε στη φωτιά. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι και τα αυγά. Πριν το γάλα πάρει βράση, ρίχνουμε το ⅓ στο μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε μέσα στο υπόλοιπο γάλα και συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Μόλις δέσει η κρέμα και αρχίσει να κοχλάζει την κατεβάζουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το βούτυρο και ομογενοποιούμε. Τη βάζουμε σ’ ένα καθαρό σκεύος και τη σκεπάζουμε με μεμβράνη. Γεμίζουμε την τάρτα με την κρέμα και καλύπτουμε την επιφάνεια της με ποικιλία φρέσκων φρούτων. Προαιρετικά αλείφουμε τα φρούτα με ουδέτερο ζελέ. Είναι προτιμότερο να καταναλωθεί την ίδια ημέρα.

Σημείωση: η ποσότητα της ζύμης είναι για μία ακόμη τάρτα ίδιων διαστάσεων. Τη διατηρούμε τυλιγμένη με μεμβράνη στο ψυγείο για 10 ημέρες ή στην κατάψυξη για 1 μήνα.
Η συνταγή είναι από εδώ

Νουγκατίνα με φράουλες

Υλικά:
Για τη βάση: 6 ασπράδια αυγών, 60 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική, 160 γρ. άχνη ζάχαρη + επιπλέον για το σερβίρισμα, 160 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα σε σκόνη

Για την κρέμα: 700 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες, 300 γρ. κρέμα γάλακτος με 35%-36% λιπαρά + 300 γρ. επιπλέον, χτυπημένη στο μίξερ μέχρι να γίνει παχύρρευστη (σαν γιαούρτι), 1 κλωναράκι βανίλιας, 160 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική, 2 αυγά, 6 κρόκοι αυγών, 80 γρ. κορν φλάουρ, 1 φύλλο ζελατίνας των 5 γρ. ή 2 των 2,5 γρ., 500 γρ. φράουλες, κομμένες στα δύο

Εκτέλεση:
Μπισκότα-βάσεις
Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα, σε χαμηλή ταχύτητα, τα ασπράδια με την κρυσταλλική ζάχαρη σε μαρέγκα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την άχνη με την αμυγδαλόσκονη και τις προσθέτουμε σιγά-σιγά στη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ. Ακουμπάμε δύο τσέρκια διαμέτρου 24 εκ. πάνω σε λαδόκολλες και μοιράζουμε σε αυτά το μείγμα. Το στρώνουμε ομοιόμορφα. Ψήνουμε τα μπισκότα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 25-30 λεπτά (μπορούμε να τα ψήσουμε μαζί, σε διαφορετικά ράφια, στη λειτουργία του αέρα). Τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Κρέμα
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα μαζί με τη ρευστή κρέμα γάλακτος. Με ένα μαχαίρι σκίζουμε κατά μήκος το κλωναράκι της βανίλιας και μαζεύουμε τα μαύρα σποράκια από το εσωτερικό του, τα οποία ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε το σκισμένο κλωναράκι και τοποθετούμε στη φωτιά. Αφήνουμε τη ζελατίνα να μαλακώσει σε ένα μπολ με κρύο νερό. Παράλληλα, ανακατεύουμε σε άλλο μπολ τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ, τα αβγά και τους κρόκους. Μόλις βράσει το γάλα, αδειάζουμε το ⅓ στο μείγμα των αβγών και ανακατεύουμε. Χύνουμε το περιεχόμενο του μπολ πίσω στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα πάνω στη φωτιά μέχρι να δέσει και να αρχίσει να κοχλάζει η κρέμα. Την αποσύρουμε και ρίχνουμε τη ζελατίνα, στραγγισμένη από το νερό. Ανακατεύουμε καλά την κρέμα και την αδειάζουμε σε ένα επίπεδο σκεύος (ταψί ή πυρέξ) έτσι ώστε να απλωθεί. Τη σκεπάζουμε με μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά της για να μη σχηματιστεί κρούστα. Όταν χλιαρύνει, αφαιρούμε το κλωναράκι βανίλιας και προσθέτουμε την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας απαλά.

Συναρμολόγηση
Βάζουμε σε ένα τσέρκι ή ταψάκι διαμέτρου 24 εκ. το ένα μπισκότο και το καλύπτουμε με τη μισή κρέμα. Σκορπίζουμε τα ⅔ από τις φράουλες (κρατάμε τις άλλες για το γαρνίρισμα) και από πάνω απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα. Τέλος, τοποθετούμε το δεύτερο μπισκότο. Αφήνουμε την τούρτα να κρυώσει στο ψυγείο για 8 ώρες, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η γέμιση. Ξεφορμάρουμε ζεσταίνοντας το τσέρκι με πιστολάκι για τα μαλλιά. Αν χρησιμοποιήσαμε ταψί, το βυθίζουμε σε ζεστό νερό για μερικά δευτερόλεπτα και το αναποδογυρίζουμε. Πασπαλίζουμε την τούρτα με ζάχαρη άχνη, τη γαρνίρουμε με φράουλες και τη σερβίρουμε.
Η συνταγή είναι από τον Στέλιο Παρλάρο 


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v