Εφιάλτης στην κουζίνα: 3 συνταγές για αρχάριους

Η κουζίνα κι εσείς έχετε σχέση από… απόσταση; Τρεις συνταγές για να τη γνωρίσετε – και να φάτε και κάτι της προκοπής.
Εφιάλτης στην κουζίνα: 3 συνταγές για αρχάριους

Αν σε κάθε ερώτηση που περιλαμβάνει το ρήμα «μαγειρεύεις» σας έρχεται στο μυαλό το άνοιγμα μιας κονσέρβας με ντολμαδάκια γιαλαντζί ή το άνοιγμα της πόρτας για να πάρετε τη σακούλα από τον ντελιβερά.

Αν έχετε γίνει ο περίγελος της παρέας και κάθε φορά που έρχεται στο προσκήνιο μια περίεργη συνταγή όλοι λένε να τη φτιάξετε εσείς και λύνονται στα γέλια.

Αν μπαίνετε στην κουζίνα μόνο για να πετάξετε πακέτα από ντελίβερι και να πάρετε αναψυκτικό από το ψυγείο.

Αν συμβαίνουν όλα τα παραπάνω τότε είμαστε εδώ για να σας μιλήσουμε σοβαρά. Ποτέ δεν είναι αργά για να αγαπήσετε το μαγείρεμα – και να σας αγαπήσει και αυτό. Κάντε την αρχή με τις παρακάτω απλές, και νόστιμες συνταγές.

Κοτόπουλο με πατάτες στον φούρνο, το απαραίτητο

Υλικά (για 2-4 μερίδες): 1 κοτόπουλο ολόκληρο ή μπούτια κοτόπουλου ή φτερούγες ή μισό κοτόπουλο/ 5 μεγάλες πατάτες, 4-5 σκελίδες σκόρδο, 1 κ.σ. ρίγανη ξερή, 1/2 κούπα ελαιόλαδο, χυμός από μισό λεμόνι, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Καθαρίζουμε τις πατάτες μας και τις κόβουμε σε μέγεθος φούρνου. Τις βάζουμε στο ταψί μας. Πλένουμε καλά το κοτόπουλο μας ή τα κομμάτια του κοτόπουλου και το βάζουμε και αυτό στο ταψί. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο πάνω από το κοτόπουλο και τις πατάτες, τον χυμό λεμονιού αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε και την ξερή ρίγανη από πάνω. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας όλα τα υλικά στο ταψί για να πάει το λάδι και τα μπαχαρικά παντού. Προσθέτουμε 2 κούπες νερό και βάζουμε το ταψί μας σε φούρνο που καίει στους 200 βαθμούς. Αν βάλουμε ολόκληρο κοτόπουλο θα χρειαστούμε και λίγο αλουμινόχαρτο για να το καλύψουμε γιατί το κρέας θα είναι πιο ψηλά από τις πατάτες και θα αρπάξει.

Θα το ψήσουμε για περίπου  μία ώρα, η πέτσα θα πρέπει να πάρει ένα ωραίο κόκκινο χρώμα, όχι μαύρο, αν το έχουμε σκεπάσει με το αλουμινόχαρτο θα πρέπει προς το τέλος να το αφαιρέσουμε για να πάρει χρώμα. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε νερό για να μην σας κολλήσει το φαγητό. Αν έχουμε βάλει το κοτόπουλο ολόκληρο για να βεβαιωθούμε αν είναι έτοιμο, τρυπάμε με ένα πιρούνι το σημείο που ενώνεται το μπούτι με το σώμα. Αν το κρέας είναι άσπρο και δεν έχει αίμα το κοτόπουλο είναι έτοιμο. Αν είναι κομμάτια είναι πιο εύκολο να ψηθούν και πιο εύκολο να ελέγξουμε αν ψήθηκαν. Το απολαμβάνουμε ζεστό.

Συνταγή από εδώ.

Αυγά μάτια με ντομάτα, τα κλασσικά

Υλικά: 2 αυγά/ 2 ντομάτες μικρές ώριμες στον τρίφτη/ 2 κ.σ. ελαιόλαδο/ Αλάτι, πιπέρι και μισό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη/ ρίγανη, βασιλικός, θυμάρι/τυρί τριμμένο

Εκτέλεση: Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, την ντομάτα, αλατοπίπερο, την ζάχαρη και τα αρωματικά στο τηγάνι. Τα αφήνουμε 4-5 λεπτά να βράσουν και να «σφίξει» λίγο το μείγμα. Σπάμε τα αυγά, καπακώνουμε το τηγάνι και αφήνουμε σε σιγανή φωτιά 2-3 λεπτά. Κατεβάζουμε από την φωτιά και σερβίρουμε με λίγο τριμμένο τυρί, βασιλικό και πιπέρι.

Συνταγή από εδώ

Μακαρονάδα με τόνο, η απλή

Υλικά: 1 πακέτο μακαρόνια σπαγγέτι/ 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο/ 1 κονσέρβα τόνου σε νερό στραγγισμένο/ 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ/ 1 κ.σ. πελτέ ντομάτα/ 1/2 κ.γ. ζάχαρη/ 1/2 ποτηράκι του κρασιού κόκκινο κρασί/ βασιλικό ή μαϊντανό ψιλοκομμένο/ λίγη κάπαρη [προαιρετικά]/ ελαιόλαδο/ Αλάτι/Πιπέρι

Εκτέλεση: Σε μια κατσαρολίτσα ή ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι με καπάκι, ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το πελτέ και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τις ντομάτες κονκασέ, αλάτι, πιπέρι και το βασιλικό ή μαϊντανό.

Προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και ανακατεύουμε καλά μέχρι να αρχίσει να βράζει. Χαμηλώνουμε αρκετά τη φωτιά και σιγοβράζουμε για μισή ώρα, περίπου, μέχρι να «δέσει». Μέχρι να βράσει η σάλτσα, βράζουμε τα μακαρόνια μας σε μπόλικο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Μόλις δέσει η σάλτσα προσθέτουμε το τόνο και προαιρετικά τη κάπαρη, που έχουμε ξεπλύνει από το αλάτι, ανακατεύουμε, σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε σε φωτιά 4-5 λεπτά ακόμα να εξατμισθεί το αλκοόλ και τη σερβίρουμε πάνω στα μακαρόνια μας. Εναλλακτικά ρίχνουμε τη σάλτσα μέσα στη κατσαρόλα με τα σουρωμένα και βουτυρωμένα μακαρόνια και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν όλα μαζί.

Συνταγή από εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v