Εγένετο χάος!

Μια λαχταριστή «junk» τούρτα γενεθλίων με σοκολατένια μαστιχωτή μαρέγκα, σος σοκολάτας και καραμέλας με ουίσκι, κρέμα Chantilly και ξηρούς καρπούς.
Εγένετο χάος!

της Αγάπης Μαργετίδη

Όσο πλησίαζαν τα γενέθλιά μου, τόσο η διάθεσή μου έγερνε προς τα κάτω, κάθε μέρα και λίγο παρακάτω. Θέλετε τα χρόνια που περνούν αστραπιαία πια, το αυξανόμενο άγχος και η γενικότερη ατμόσφαιρα, δεν με άφηναν σε ησυχία και με έκαναν να θέλω να «κουκουλωθώ» στον εαυτό μου. Όμως δεν ήταν αυτή η λύση, η μιζέρια δεν είναι ποτέ η λύση. Ξύπνησα από τη χειμέρια νάρκη και είπα : ‘εγένετο χάος!’. Χάος όμορφο, δημιουργικό, πληθωρικό, χάος στο χάος.

Το μέρος που διάλεξα για να γιορτάσω με τους αγαπημένους μου ήταν ταμάμ. Ένα τεράστιο τετράγωνο τραπέζι στο πολύβουο cult απίθανο εστιατόριο που δημιούργησε ο πολυμήχανος Βασίλης Καλλίδης μέσα στη χαώδη πανέμορφη κεντρική λαχαναγορά του Ρέντη. Το ονόμασε Überness και είναι όνομα και πράγμα. Αφού φάγαμε το απίστευτα νόστιμο και αντιθέτως με αυτό που θα περίμενε κανείς, καθόλου βαρύ, σχεδόν ανάλαφρο, junk food που είναι junk μόνο ονομαστικά, ήρθε η ώρα να παρουσιάσω τη δική μου εκδοχή του χάους.


Junk Birthday Cake

Σοκολατένια μαστιχωτή μαρέγκα: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στη λειτουργία του αέρα στους 160ο C. Στο μίξερ χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα 6 ασπράδια αυγών. Μόλις αφρίσουν, ρίχνουμε σταδιακά 300 γρ. ζάχαρη (εάν έχουμε την πιο λεπτή caster sugar, έχει καλώς, δεν είναι όμως και εντελώς απαραίτητη, απλώς με την κοινή κρυσταλλική ζάχαρη, η μαρέγκα θα αργήσει λίγο περισσότερο να σφίξει). Χτυπάμε για πολλή ώρα, μέχρι η μαρέγκα να γυαλίσει και να σφίξει εντελώς. Σταματάμε το μηχάνημα και προσθέτουμε 3 κ.σ. κοσκινισμένη σκόνη κακάο και 50 γρ. κουβερτούρα που την έχουμε κόψει με το μαχαίρι σε λεπτές φλοίδες. Ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα σιλικόνης, έως ότου ενσωματωθεί εντελώς το κακάο. Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα και απλώνουμε τη μαρέγκα σε στρογγυλό σχήμα, διαμέτρου περίπου 25 εκ. (είτε χρησιμοποιώντας ένα τσέρκι, είτε σχεδιάζοντας τον κύκλο με μολύβι πάνω στη λαδόκολλα). Με την πλάτη ενός κουταλιού κάνουμε ένα ελαφρύ βαθούλωμα στη μέση και βουναλάκια γύρω-γύρω. Φουρνίζουμε και χαμηλώνουμε αμέσως τη θερμοκρασία στους 130ο C. Ψήνουμε για περίπου 60 – 75’. Μισοανοίγουμε την πόρτα του φούρνου και αφήνουμε τη μαρέγκα να κρυώσει εντελώς μέσα.

Sauce σοκολάτας: Σε ένα κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, 1,5 κ.σ. βούτυρο, 2 κ.σ. σιρόπι αγαύης και 300 γρ. κρέμα γάλακτος (προμηθευόμαστε το σιρόπι από καταστήματα υγιεινής διατροφής. Εναλλακτικά αντικαθιστούμε με σιρόπι σφενδάμου – maple syrup). Αμέσως μόλις πάρει βράση, το ρίχνουμε πάνω από 250 γρ. τεμαχισμένη κουβερτούρα, περιμένουμε λίγα λεπτά μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα ή για τέλειο αποτέλεσμα με το beamer (ραβδομπλέντερ).

Sauce καραμέλας με whiskey: Σε ένα κατσαρολάκι, φέρνουμε σε βρασμό σε μέτρια φωτιά, 1 φλ. τσ. ζάχαρη με ¼ φλ. τσ. νερό. Δεν ανακατεύουμε καθόλου. Μόλις η καραμέλα πάρει το χαρακτηριστικό της κεχριμπαρένιο χρώμα (αυτό θα συμβεί σε περίπου 20’), αποσύρουμε από την εστία και προσθέτουμε με μεγάλη προσοχή ½ φλ. τσ. κρέμα γάλακτος που την έχουμε βγάλει από το ψυγείο αρκετή ώρα πριν, 2 κ.σ. whiskey και 1-2 πρέζες άνθος αλατιού. Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.

Κρέμα chantilly: Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα, 2 φλ. τσ. πολύ παγωμένη κρέμα γάλακτος για αρκετή ώρα, μέχρι να έχουμε μία σχετικά σφιχτή chantilly. Καλύτερο ακόμη είναι να έχουμε παγώσει τον κάδο του μίξερ και το σύρμα. Χρειάζεται λίγη προσοχή για να μην κόψει η κρέμα από το πολύ χτύπημα.

Συναρμολόγηση: Επιτέλους, ήρθε η πολυπόθητη ώρα της δημιουργίας του χάους! Αφαιρούμε με προσοχή τη λαδόκολλα από τη μαρέγκα και την τοποθετούμε σε στρογγυλή πιατέλα. Αν σπάσει, δεν έγινε τίποτα, το χάος θα είναι ομορφότερο! Η πρώτη στρώση θα είναι παγωτό βανίλια. Ακολουθούν 2-3 κ.σ. από καραμέλα και σοκολάτα και μετά έρχεται η ώρα της chantilly. Κατόπιν πασπαλίζουμε με ξηρούς καρπούς της αρεσκείας μας που τους έχουμε χοντροκόψει και καβουρδίσει ελαφρώς (ταιριάζουν πολύ τα φιστίκια Αιγίνης, τα φουντούκια, τα pecans και τα macademia). Αποτελειώνουμε με λίγες ακατάστατες κουταλιές από τις δύο sauces. Τις ρίχνουμε με ένα κουτάλι από ψηλά, σε διασταυρούμενες γραμμές.

Tips
-Οι δύο sauces συντηρούνται για πολλές μέρες στο ψυγείο. Τις επαναφέρουμε σε ρευστή μορφή, ζεσταίνοντας για λίγα δευτερόλεπτα στον φούρνο μικροκυμάτων, ή βουτώντας το βαζάκι σε ζεστό νερό.
-Θεωρήστε το γλυκό ως καμβά για να δημιουργήσετε το δικό σας χάος. Παίξτε με τις γεύσεις και τα αρώματα. Χρησιμοποιείστε όποια κουβερτούρα σας αρέσει, σκούρα ή γάλακτος. Βάλτε αλκοόλ στη σοκολάτα και μην βάλετε στην καραμέλα, μην βάλετε καθόλου αλκοόλ πουθενά. Αν δεν σας αρέσει το whiskey, αντικαταστήστε το με κάτι άλλο. Εάν σας ξενίζει η ιδέα της υφάλμυρης γεύσης της καραμέλας, παραλείψτε το αλάτι, αν και το συνιστώ ανεπιφύλακτα. Διαλέξτε όποιο παγωτό σας αρέσει. Αρωματίστε την chantilly με βανίλια ή μαστίχα. Φτιάξτε μικρές μαρέγκες και δημιουργήστε το χάος σας σε ποτήρια και γενικά αυτοσχεδιάστε, εκεί είναι το μυστικό για την πλήρη ευδαιμονία.

Αυτό ήταν, μέσα σε λίγα λεπτά το χάος εξαφανίστηκε. Η αγάπη και η ζεστασιά των δικών μου ανθρώπων έκανε πάλι το θαύμα της! Εύχομαι όλοι και όλες να έχετε την ίδια τύχη με μένα και να μπορείτε να μεταμορφώνετε με την βοήθεια των αγαπημένων σας το χάος σε ομορφιά και νοστιμιά.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v