Αχ, Βαλεντίνε!

Μια κολασμένη συνταγή για να ετοιμάσετε το πιο λαχταριστό σοκολατένιο cake για να γλυκάνετε τον Βαλεντίνο ή την Βαλεντίνα σας.
Αχ, Βαλεντίνε!

της Αγάπης Μαργετίδη

Βρε τι έχω πάθει με τον Άγιο Βαλεντίνο! Εδώ και μέρες σπάω το κεφάλι μου και καμιά ιδέα δεν μου κατεβαίνει για το τι να σας γράψω. Το ομολογουμένως πιασάρικο όνομά μου δεν με βοηθάει καθόλου στην προκειμένη περίπτωση. Θα το παραδεχτώ δημοσίως, δεν την χωνεύω καθόλου αυτή τη γιορτή. Αντιθέτως, οι καρδούλες, τα λουλουδάκια, τα ζωάκια, οι κάρτες και τα παντός είδους λιγωτικά αποφθέγματα, μου σπάνε τα νεύρα. Για να μην πω για τις προκάτ ανθοδέσμες και τα γελοία, πανάκριβα μενού των εστιατορίων. Τα προεόρτια έχουν ήδη αρχίσει και μέχρι την επόμενη Τρίτη προβλέπεται επίθεση κατά μέτωπον.

Τι να κάνω όμως, δεν ήθελα να σας αφήσω έτσι, εσείς ίσως έχετε πιο ευαίσθητη ψυχή από μένα. Προχθές λοιπόν, με την ευκαιρία της άφιξης πολύ αγαπημένων μου προσώπων από το εξωτερικό, αποφάσισα να τους φτιάξω ένα απίθανο σοκολατένιο cake, σκέτη κόλαση. Το πασπάλισα με ροζ «αστερόσκονη», έψαξα και βρήκα μια όμορφη καρδιά που το στόλισε ωραία και το παρουσίασα στο τραπέζι με τις απαραίτητες τυμπανοκρουσίες. Μετά τα «ααα!», τα «ωωω!» και τα «wow!», όλοι περίμεναν πώς και πώς να τους σερβίρω. Όμως έμελλε να περιμένουν ακόμη αρκετή ώρα, γιατί το γλυκό έπρεπε να ποζάρει για την φωτογραφία του Βαλεντίνου. Δοκιμές επί δοκιμών: λίγο πιο κοντά, όχι πιο μακριά, το φως είναι πολύ έντονο, τώρα είναι σκοτεινό, παραμέρισε εκείνο το ποτήρι, τραβήξου προς τα αριστερά γιατί κάνεις σκιά, τι να σας πω, τους έβγαλα το λάδι!

Τέλος πάντων, αφού αποφανθήκαμε ότι είχαμε δυο-τρεις καλές λήψεις, δεν γινόταν να παρατείνω άλλο την αγωνία τους. Το έκοψα και όλοι είπαν χαλάλι η αναμονή, το γλυκό ήταν τέλειο. Ιδού λοιπόν πώς θα το φτιάξετε:


Κολασμένο chocolate cake για Βαλεντίνες και Βαλεντίνους

Λιώνουμε σε κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά 250 γρ. κουβερτούρα περιεκτικότητας σε κακάο τουλάχιστον 65%, με 250 γρ. βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα και αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Χωρίζουμε τους κρόκους και τα ασπράδια από 6 αυγά. Στο mixer, χτυπάμε τους κρόκους με 180 γρ. ζάχαρη άχνη για πολλή ώρα, μέχρι το μίγμα να ασπρίσει και να αφρατέψει. Εάν θέλουμε, προσθέτουμε 1 σφηνάκι αλκοόλ της αρεσκείας μας (όπως ρούμι, whisky, bourbon, port, Grand Marnier). Μόλις έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, προσθέτουμε 80 γρ. αλεύρι κοσκινισμένο και ανακατεύουμε καλά. Αδειάζουμε το μίγμα των κρόκων στο μίγμα της σοκολάτας και ενώνουμε τα δύο μίγματα στην εντέλεια. Τέλος, χτυπάμε τα ασπράδια με 1 πρέζα αλάτι σε σφιχτή μαρέγκα και την ενσωματώνουμε σταδιακά στο μίγμα, ανακατεύοντας με απαλές κινήσεις με σπάτουλα σιλικόνης. Το ζητούμενο είναι να μην χαθεί ο όγκος της μαρέγκας. Αδειάζουμε σε ελαφρώς βουτυρωμένη φόρμα για charlottes και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C στη λειτουργία του αέρα, για περίπου 30 – 40΄.

Μόλις κρυώσει λίγο, ξεφορμάρουμε και τοποθετούμε το cake σε μία τάβλα που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Ετοιμάζουμε το γλάσο: Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά 100 γρ. κρέμα γάλακτος και μόλις αρχίσει να βράζει, την αδειάζουμε πάνω από 200 γρ. τεμαχισμένης κουβερτούρας. Αφήνουμε να περάσουν 2΄ και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε 50 γρ. βούτυρο μαλακωμένο που έχουμε κόψει σε κύβους και ανακατεύουμε, έως ότου το γλάσο γυαλίσει. Για άψογο φινίρισμα, τελειοποιούμε με το beamer. Γλασάρουμε το cake, φροντίζοντας να το καλύψουμε εξ ολοκλήρου.

Tips
-Όσο καλύτερη ποιότητα σοκολάτας βάλετε, τόσο πιο νόστιμο θα είναι το γλυκό. Θα παρατηρήσατε ίσως ότι δεν έχει πολλή ζάχαρη, γι’ αυτό και η γεύση της σοκολάτας αναδεικνύεται ακόμη πιο πολύ. Εγώ μείωσα τη ζάχαρη στα 160 γρ. και θεωρώ ότι ήταν σωστή κίνηση.
-Η σοκολάτα καίγεται στο άψε σβήσε, γι’ αυτό πρέπει να προσέξετε πολύ, ώστε η φωτιά όταν την λιώνετε, να είναι χαμηλή.
-Το βούτυρο και τα αυγά πρέπει να έχουν βγει από το ψυγείο πολλή ώρα πριν.
-Οι φόρμες για charlottes έχουν κυλινδρικό σχήμα, που ανοίγουν ελαφρώς προς τα πάνω, διαμέτρου περίπου 15 εκ. στον πάτο και 18 εκ. στην κορυφή και ύψους 10 εκ. Εάν δεν έχετε τέτοια φόρμα, χρησιμοποιείστε κάποια άλλη, αρκεί να είναι αρκετά ψηλή και να μην είναι πολύ μεγαλύτερη, γιατί το cake πρέπει να έχει ύψος.
-Το cake φουσκώνει πολύ στον φούρνο και η επιφάνειά του σκάει. Όταν κρυώσει ξεφουσκώνει αρκετά και τα σκασίματα κρύβονται από το γλάσο.
-Το συγκεκριμένο cake είναι πολύ πυκνό σε υφή. Εάν κάνετε το τεστ με το μαχαίρι για να ελέγξετε κατά πόσον έχει ψηθεί μέχρι μέσα, το μαχαίρι δεν θα βγει ποτέ εντελώς στεγνό. Δεν πρέπει να το παραψήσετε όμως, γιατί όσο κρυώνει, τόσο στερεοποιείται, με κίνδυνο να στεγνώσει και να σκληρύνει.

Ελπίζω να μην σας στενοχώρησα με την αναισθησία μου ως προς το θέμα του εορτασμού του έρωτα, σας ζητώ ταπεινά συγγνώμη. Μην μου δίνετε καμία σημασία, κάντε όπως αισθάνεστε, στο κάτω-κάτω της γραφής, όποια και να είναι η αφορμή, είναι πάντα όμορφο να γιορτάζουμε. Φτιάξτε το γλυκό και απολαύστε το χωρίς δεύτερη σκέψη. Vive l’amour!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v