Τέλειες (και εύκολες) συνταγές με σπανάκι

Το σπανάκι δεν είναι μόνο για πίτες και σαλάτες. Πέντε εύκολες, πεντανόστιμες και πρωτότυπες συνταγές για να το εντάξετε στη διατροφή σας.
Τέλειες (και εύκολες) συνταγές με σπανάκι
Ξέρετε ότι είναι θρεπτικό και νόστιμο, αλλά δεν ξέρετε τι να το κάνετε, πέρα από σπανακόπιτα (που έχει μπελά), σπανακόρυζο (που δε σας αρέσει) και σαλάτα (που είναι για τις ανοιξιάτικες δίαιτες); Εμείς είμαστε εδώ. Και έχουμε βρει πεντανόστιμες, όσο και εύκολες, συνταγές και ιδέες για να βάλετε το σπανάκι στη ζωή και στη μαγειρική σας.

Τάρτα με πράσα, σπανάκι και φέτα

Υλικά:
1 φύλλο σφολιάτας (στρόγγυλο κατά προτίμηση), 2 πράσα σε ροδέλες, 200 γρ. σπάνακι φρέσκο, 3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα, 200 γρ. φέτα σε μικρά κυβάκια, 50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη (ή άλλο σκληρό τυρί της αρεσκείας μας), 1 αυγό χτυπημένο, 3-4 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό, 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο, πιπέρι

Εκτέλεση:
Αλείφουμε ένα σκεύος τάρτας με λίγο λάδι και απλώνουμε το φύλλο της σφολιάτας. Κάνουμε μερικές τρυπούλες στη ζύμη με το πιρούνι.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τα πράσα και τα κρεμμυδάκια μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε μέχρι να μαραθεί κι αυτό. Ρίχνουμε τα λαχανικά σε ένα μεγάλο μπολ, αφού στραγγίσουμε από τα πολλά υγρά κι αφήνουμε λίγο να κρυώσουν. Προσθέτουμε το αυγό, το σιμιγδάλι, τη φέτα και το πιπέρι και ανακατεύουμε ελαφριά. Ρίχνουμε το μίγμα στην τάρτα και πασπαλίζουμε με την τριμμένη παρμεζάνα.

Τοποθετούμε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στη χαμηλή σχάρα. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου. Τα τελευταία 10 λεπτά του ψησίματος, ανεβάζουμε την τάρτα στη μεσαία σχάρα. Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει λίγο για να στερεοποιηθεί και κόβουμε σε κομμάτια. Σερβίρουμε χλιαρή.
Η συνταγή είναι από εδώ

Κριθαρότο με σπανάκι και φέτα

Υλικά:
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 600 ml ζωμός λαχανικών, 250 γρ. κριθαράκι χοντρό, 300 γρ. σπανάκι, 50 γρ. βούτυρο, 150 γρ. φέτα τριμμένη, 1 ματσάκι βασιλικό φρέσκο ψιλοκομμένο, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πολύ πιπέρι

Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο και σε μέτρια θερμοκρασία για τουλάχιστον 8 λεπτά το κρεμμύδι. Παράλληλα, ζεσταίνουμε τον ζωμό. Μόλις μαλακώσει το κρεμμύδι, προσθέτουμε το κριθαράκι και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά χωρίς να αφήσουμε να πάρει «χρώμα».

Εν τω μεταξύ, σε ένα κατσαρολάκι με αλατισμένο νερό βράζουμε για 2 λεπτά το σπανάκι που έχουμε πλύνει και καθαρίσει από πριν. Μόλις μαλακώσει, σουρώνουμε και στύβουμε με τα χέρια πολύ καλά, για να φύγουν τα επιπλέον νερά που έχει. Το χοντροκόβουμε και το αφήνουμε στην άκρη.

Διατηρώντας μέτρια τη θερμοκρασία, ρίχνουμε αρκετό ζωμό στο κριθαρότο, ώστε να το καλύψει και ανακατεύουμε συνέχεια με μία ξύλινη κουτάλα. Μόλις απορροφηθεί ο ζωμός, ρίχνουμε άλλη μία κουταλιά και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι που το κριθαρότο να είναι έτοιμο (σε περίπου 12 λεπτά).

Μόλις το κριθαρότο είναι έτοιμο, βγάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο, το σπανάκι, τη φέτα, το βασιλικό, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε, αφήνουμε το κριθαρότο για 1 λεπτό να «ξεκουραστεί», ελέγχουμε αν χρειάζεται κάτι (πιπέρι, ζωμό κ.λ.π. - πρέπει το κριθαρότο να είναι κρεμώδες), σερβίρουμε αμέσως και τρίβουμε ακόμα λίγο πιπέρι από πάνω. Σερβίρουμε με λίγο ωμό λάδι, 2 κ.σ. σε κάθε μερίδα.
Η συνταγή είναι από τον Άκη Πετρετζίκη

Scrambled eggs με σπανάκι

Υλικά:
2 αυγά, 2-3 κύβους κατεψυγμένο σπανάκι (αν υπάρχει φρέσκο ακόμα καλύτερα, αλλά το κατεψυγμένο είναι κατάλληλο για αυτούς που δεν έχουν χρόνο), λάδι (ή βούτυρο), λίγο γάλα (3-4 κουταλιές της σούπας), αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Βάζουμε τους κύβους σε αντικολλητικό τηγάνι και περιμένουμε 5 λεπτά περίπου να ξεπαγώσουν σε δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε λίγο λάδι ή βούτυρο και το τσιγαρίζουμε για ένα λεπτό.

Ρίχνουμε τα δύο αυγά (δε χρειάζεται χτύπημα, ειδικά αν βιαζόμαστε) και το γάλα, αλάτι και πιπέρι.
Ανακατεύουμε να πήξει λίγο το αυγό και αφήνουμε να ψηθεί. Αν σε 5 λεπτά δεν είναι έτοιμο, σκεπάζουμε με καπάκι και περιμένουμε.
Η συνταγή είναι από εδώ 

Σπανακοκεφτέδες

Υλικά:
1/2 κιλό σπανάκι στραγγισμένο, 5 - 6 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα, μπόλικο άνηθο ψιλοκομμένο, 1 αυγό, ψωμάκι μουλιασμένο σε κρασί και στραγγισμένο, 1/4 τυρί φέτα τριμμένη, αλάτι, πιπέρι, λίγο ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά καλά σε μια λεκάνη. Αλευρώνουμε τα χέρια μας, πλάθουμε κεφτέδες –όχι πολύ μικρούς– και τους «πατάμε» λίγο να πλατύνουν. Τους αλευρώνουμε και τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά.
Η συνταγή είναι από το Mama365

Πένες με σπανάκι και φέτα

Υλικά:
500 γρ. πένες, 500 γρ. σπανάκι κατεψυγμένο ή 750 γρ. φρέσκο, 5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα, λίγο άνιθο ψιλοκομνένο, 300 γρ. φέτα (ή και παραπάνω αν θέλετε), 250 γρ. κρέμα γάλακτος, 1 ποτήρι φρέσκο γάλα, αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:
Βράζουμε τις πένες και τις στραγγίζουμε. Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σπανάκι να πιεί το νερό του. Ρίχνουμε και τον άνιθο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε το σπανάκι με τα μακαρόνια.

Τρίβουμε τη φέτα μέσα και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε σε ελαφρά λαδωμένο ταψί και ρίχνουμε από πάνω την κρέμα γάλακτος αραιωμένη με το γάλα. Προαιρετικά, μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο τυρί που λιώνει (γραβιέρα, γκούντα, ρεγκάτο) επάνω για ωραία κρούστα.
Η συνταγή είναι από εδώ 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v