Λαχταριστές συνταγές με ρόδι

Το… γουρλίδικο φρούτο πρωταγωνιστεί σε τρεις λαχταριστές συνταγές με αλμυρό και γλυκό χαρακτήρα.
Λαχταριστές συνταγές με ρόδι
Είναι ιδιαίτερο, είναι γουρλίδικο, είναι άκρως θρεπτικό (δείτε τα οφέλη του στην υγεία εδώ) είναι και νόστιμο.

Το ρόδι μπορεί να φέρει γούρι σε κάθε σπίτι, αλλά και στην κουζίνα μας μέσα από λαχταριστές συνταγές, όπως οι παρακάτω.

Καλαμάρι γεμιστό με κρύα σάλτσα ντομάτας, ρόδι και βότανα

Υλικά: 2 καλαμάρια x 200 γρ. έκαστο, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 σκ. σκόρδο σπασμένη, 1 κρεμμύδι, 1/2 πράσο, 1 κόκκινη πιπεριά, 1-1/2 φλ. ψίχουλα μπαγιάτικου ψωμιού (χωρίς γλουτένη), 1/3 ματσάκι μαϊντανό, 1 ρόδι καθαρισμένο, αλάτι, πιπέρι

{Για τη σάλτσα ντομάτας με πάστα πιπεριάς ρόδι και βότανα}: 3 ντομάτες ώριμες, 1 κρεμμύδι, 1 σκ. σκόρδο, 2 πιπεριές τσίλι, 1/2 ματσάκι μαϊντανό, 1 κ.σ. χυμό λεμόνι, 2 κ.σ. σιρόπι ρόδι, 1 κ.σ. πάστα πιπεριάς ή πάπρικα γλυκιά, 1/2 κ.γ. σουμάκ (μπαχαρικό), 1/2 κ.γ. δυόσμο αποξηραμένο, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 ρόδι καθαρισμένο, αλάτι, πιπέρι

Ετοιμασία: Ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια του καλαμαριού. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και πρόσθετουμε το σκόρδο. Αφήνουμε για ένα λεπτό. Το αφαιρούμε. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το πράσο, την πιπεριά και τα πλοκάμια και τα αφήνουμε για 5′-6′ ανακατεύοντας. Aποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Προσθέτουμε το ψωμί, τον μαϊντανό, λίγο έξτρα ελαιόλαδο και αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το ρόδι. Γεμίζουμε τα καλαμάρια και στερεώνουμε το άνοιγμα με οδοντογλυφίδα. Ελαφρά λαδώνουμε την επιφάνεια του. Ψήνουμε στην γκριλιέρα για 7′-8′ από κάθε πλευρά. Για καλύτερο ψήσιμο βάζουμε καπάκι στην γκριλιέρα. Χαράζουμε σε φέτες, όχι μέχρι κάτω, το καλαμάρι και όλο μαζί το βάζουμε σε πιατέλα επάνω στην σάλτσα ντομάτας με ρόδι και βότανα.

Για τη σάλτσα ντομάτας με πάστα πιπεριάς, ρόδι και βότανα: Ξεφλουδίζουμε και ψιλοκόβουμε τις ντομάτες σε μπολ. Ψιλοκόβουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά όσο περισσότερο μπορούμε και τα προσθέτουμε στη ντομάτα. Σε άλλο μπολ βάζουμε το λεμόνι, το σιρόπι ρόδι, την πάστα πιπεριάς και το ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε πολύ καλά. Τα προσθέτουμε στην ντομάτα. Προσθέτουμε τα βότανα και μπαχαρικά, αλατοπιπερώνουμε και τέλος ρίχνουμε τα ρόδια. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι η σάλτσα να γίνει κατακόκκινη.

Συνταγή από εδώ. 

Σαλάτα με πλιγούρι και ρόδι

Υλικά: 2 κλ. φρέσκο κρεμμυδάκι, σε φέτες, 8 κ.σ. ελαιόλαδο, 200 γρ. πλιγούρι, ½ σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη, 3 κ.σ. κουκουνάρι, 40-50 γρ. φέτα, 150 γρ. κάστανα βρασμένα και κομμένα σε μικρά κομμάτια, σπόροι από 1 ρόδι, ψιλοκομμένα μυρωδικά (δυόσμο, ρίγανη), ½ μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο, 1 κύβο κοτόπουλο, 200 ml νερό, 1 κ.σ. βούτυρο, αλάτι, πιπέρι, ξύσμα από 1 λεμόνι και χυμό προαιρετικά

Ετοιμασία: Βάζουμε ένα τηγάνι (γουόκ) σε υψηλή φωτιά. Ρίχνουμε ελαιόλαδο (75 ml) μέχρι να καλυφθεί ο πάτος και στη συνέχεια το πλιγούρι. Σοτάρουμε για 4-6 λεπτά και ανακατεύουμε συνέχεια με μια κουτάλα, μέχρι να ξανθύνει το πλιγούρι.  Προσέχουμε να μην καεί.

Με το που πάρει χρώμα το πλιγούρι μας, αφαιρούμε από τη φωτιά και ρίχνουμε 1 κ.σ. βούτυρο (προαιρετικά). Ανακατεύουμε συνεχώς με την κουτάλα μας μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Ρίχνουμε 1 ζωμό κοτόπουλο και το νερό και βάζουμε το τηγάνι και πάλι στη φωτιά. Διαλύουμε το ζωμό και περιμένουμε να πάρει μια καλή βράση το νερό και αφαιρούμε γρήγορα από τη φωτιά. Κλείνουμε γρήγορα το τηγάνι με μια μεμβράνη ή ένα καπάκι για να κρατήσουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε για 10 λεπτά στην άκρη να τραβήξει όλη την υγρασία το πλιγούρι.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά χωρίς καθόλου λάδι, ρίχνουμε τα κάστανα μέχρι να πάρουν μια ωραία κρούστα. Αφαιρούμε τα κάστανα και ρίχνουμε στο τηγάνι τα κουκουνάρια και αμέσως αφαιρούμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε. Κόβουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι σε λεπτές φετούλες και το ρίχνουμε σε ένα μπολ με ½ ψιλοκομμένη σκελίδα σκόρδο, ½ ψιλοκομμένο μάτσο μαϊντανό μαζί με τα κοτσάνια του και τα ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά (δυόσμο, ρίγανη). Προσθέτουμε τα κάστανα και το κουκουνάρι και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε και το πλιγούρι, το ρόδι, το ξύσμα (και το χυμό) από 1 λεμόνι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Τέλος, τρίβουμε φέτα από πάνω, πιπέρι και φρέσκο ελαιόλαδο.

Συνταγή από εδώ.

Κέικ με ρόδι

Υλικά: 2 φλ. αλεύρι ή φαρινάπ, 1 μπέικιν πάουντερ, 1 βανίλια, 1/2 κ.γλ. αλάτι, 1/4 φλ. μαργαρίνη ή λάδι, 200 γρ. γιαούρτι, 2 αυγά, 3/4 φλ. ζάχαρη, 1/2 φλ. χυμό ροδιού φρέσκο ή έτοιμο ή χυμό πορτοκάλι, 1 φλ. σπόρους ροδιού

Γλάσο: 1/2 φλ. άχνη, 1-2 κ.σ. χυμό ρόδι, σπόρους ροδιού για διακόσμηση

Ετοιμασία: Σε μπολ ανακατεύουμε μαζί το αλεύρι, ζάχαρη, μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Σε άλλο μπολ χτυπάμε το γιαούρτι, το χυμό πορτοκαλιού ή ροδιού, τη μαργαρίνη και τα αυγά με σύρμα ή στο μίξερ. Προσθέτουμε το μείγμα αλευριού κουταλιά κουταλιά, ανακατεύοντας μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. Αλευρώνουμε τους σπόρους, και τους προσθέτουμε στο μείγμα ανακατεύοντας με σπάτουλα αυτή τη φορά. Ρίχνουμε το μείγμα σε καλά λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 40-45 λεπτά δοκιμάζοντας με μαχαιράκι, αν βγαίνει καθαρό είναι έτοιμο. Αφήνουμε να κρυώσει 15 λεπτά και ετοιμάζουμε το γλάσο. Χτυπάμε την άχνη με τον χυμό και περιχύνουμε το κέικ μας, τέλος πασπαλίζουμε με τους σπόρους ροδιού.

Συνταγή από εδώ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v