Πώς να φτιάξετε μόνοι σας σούπερ υγιεινά ντιπ

Όχι άλλη κέτσαπ-μαγιονέζα! Ιδού τα καλύτερα, νοστιμότερα και πιο υγιεινά ντιπ που μπορείτε να φτιάξετε με τα χεράκια σας.
Πώς να φτιάξετε μόνοι σας σούπερ υγιεινά ντιπ
Το αιώνιο πρόβλημα των καλοφαγάδων που ανησυχούν (εντάξει, λίγο) για την υγεία και την σιλουέτα τους: Οι σαλάτες και τα ψητά χωρίς ντιπ είναι βαρετά και άνοστα, με ντιπ είναι ανθυγιεινά και παχυντικά. Υπάρχει λύση, γιατρέ μου; Υπάρχει. Δεν είναι όλα τα ντιπ θερμιδοβόμβες του τύπου κέτσαπ-μαγιονέζα. Ιδού μερικές από τις καλύτερες ιδέες που βρήκαμε για να φτιάξετε μόνοι σας πεντανόστιμα και μια χαρά υγιεινά ντιπ.

Πικάντικο ντιπ με καρότο

Υλικά:
600 γρ. καρότα, καθαρισμένα, κομμένα σε ροδέλες, ½ κ.γ. μπούκοβο, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 4 σκελίδες σκόρδο ακαθάριστες, 2 κ.γ. garam masala (ινδικό μπαχαρικό, θα το βρείτε σε όλα τα γνωστά μπαχαράδικα), 80 ml κρύο νερό, 1 κ.σ. μέλι, χυμός από 1 λάιμ, ½ κ.γ. τζίντζερ τριμμένο σε σκόνη, 2 κ.σ. φύλλα κόλιανδρου ψιλοκομμένο για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα. Σε ένα μπόλ ανακατεύουμε τα καρότα με το μπούκοβο και το ελαιόλαδο, μεταφέρουμε σε ένα ταψί και ψήνουμε για 15 λεπτά. Μετά τα 15 λεπτά προσθέτουμε τις 4 σκελίδες σκόρδο, το garam masala ανακατεύουμε καλά και ξανά ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά.

Ελέγχουμε αν τα καρότα έχουν μαλακώσει, αλλιώς συνεχίζουμε το ψήσιμο για 5-10 λεπτά ακόμα. Μεταφέρουμε τα καρότα στο μούλτι, πιέζουμε τα σκόρδα να βγάλουν τον πουρέ τους και τον αδειάζουμε και αυτόν στο μούλτι. Προσθέτουμε το νερό, το μέλι, τον χυμό από το λάιμ, το τζίντζερ και αλέθουμε μέχρι να γίνει ένα μείγμα σαν πουρές που να έχει μια λεία υφή. Αδειάζουμε σε ένα μπόλ, αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε με τον ψιλοκομμένο κόλιανδρο.
Η συνταγή είναι από τον Άκη Πετρετζίκη

Ντιπ καλαμποκιού και λαχανικών

Υλικά:
2 φλ. καλαμπόκι βρασμένο, 1 φρέσκια καυτερή πιπεριά, 2-3 τρυφερά μικρά φρέσκα κρεμμύδια, 1 γιαούρτι 2%, 1 κ.σ. μαγιονέζα light

Εκτέλεση:
Απλώς ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μεγάλο μπολ.
Τη συνταγή εντοπίσαμε στο Argiro.gr

Ντιπ από μαϊντανό και αμυγδαλόψιχα

Υλικά:
1 ματσάκι μαϊντανό, 2 σκελίδες σκόρδο, 1 φλ. αμύγδαλα ωμά/ανάλατα, χυμό από ένα λεμόνι, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 1-2 κ.σ. νερό, αλάτι/πιπέρι

Εκτέλεση:
Μουλιάζουμε σε ζεστό νερό τα αμύγδαλα για περίπου 10 λεπτά και έπειτα τα ξεφλουδίζουμε.
Καθαρίζουμε τον μαϊντανό από τα κοτσανάκια του, χρησιμοποιούμε μόνο τα φύλλα. Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να γίνουν κρέμα.

Αν προτιμάτε, μπορείτε να βάλετε λιγότερο σκόρδο και να προσθέσετε μία κουταλιά της σούπας τριμμένο κρεμμύδι.
Τη συνταγή εντοπίσαμε εδώ

Ντιπ με ανθότυρο και λιαστή ντομάτα

Υλικά:
60 γρ. ανθότυρο, 100 γρ. λιαστές ντομάτες συντηρημένες σε λάδι, 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας, 1/2 σκελίδα σκόρδο, αλάτι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά

Εκτέλεση:
Χτυπάμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά εκτός από το ανθότυρο και την πάπρικα, μέχρι να γίνουν ομοιογενές μίγμα. Προσθέτουμε τα άλλα δύο υλικά και ξαναχτυπάμε.
Η συνταγή είναι από εδώ

Ντιπ με ρεβίθια και ταχίνι

Υλικά:
500 γρ. ρεβίθια μουλιασμένα αποβραδίς σε νερό με σόδα, 2 φλ. Ταχίνι, 4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες, χυμό από 2 λεμόνια, 1 κ.γλ. πάπρικα, 1/4 φλ. ελαιόλαδο, αλάτι, 1 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

Εκτέλεση:
Ξεπλένουμε τα μουλιασμένα ρεβίθια, τα τρίβουμε με τα χέρια για να φύγουν οι φλούδες και τα βράζουμε έως ότου μαλακώσουν καλά. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Βάζουμε τα ρεβίθια στο μπλέντερ ή στο μίξερ και τα αλέθουμε καλά. Προσθέτουμε κατά μικρές ποσότητες το ταχίνι, την πάπρικα, το σκόρδο και το ελαιόλαδο. Τα πολτοποιούμε, αλατίζουμε και ρίχνουμε το λεμόνι. Τέλος προσθέτουμε 2-3 κουταλιές χλιαρό νερό για να αραιώσει λίγο το μείγμα, το βάζουμε σε μπολ και πασπαλίζουμε με μαϊντανό, λίγη πάπρικα επιπλέον και λίγο λάδι.
Η συνταγή είναι από εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v