Αποχαιρετισμοί και καλωσορίσματα

Μια υπέροχη αλλά και… τυχερή συνταγή για γιορτινή σούπα που θα σας ανοίξει την όρεξη, ώστε να υποδεχθείτε νόστιμα το νέο έτος.
Αποχαιρετισμοί και καλωσορίσματα

της Αγάπης Μαργετίδη

Δεν ξέρω σε τι ψυχολογική κατάσταση σας βρίσκει το τέλος του 2016, πάντως αν κρίνω από τον εαυτό μου και τους φίλους μου, φέτος δεν έχω καμία όρεξη να ξεπροβοδίσω ευγενικά τον γέροντα χρόνο. Αντιθέτως, θέλω να του ρίξω μια γερή κλωτσιά να πάει στον αγύριστο!

Συνήθως κάποια καλή κουβέντα έχω γι’ αυτόν και τον συμπονάω όσο οι μέρες του τελειώνουν. Επίσης, θέλω να τον καλοπιάσω για να φύγει ήσυχα-ήσυχα με καλή καρδιά. Σε όσους βιάζονται να ευχηθούν Καλή Χρονιά πριν την ώρα της, τους επαναφέρω στην τάξη και λέω βρε παιδιά, ήρεμα, αφήστε τον παππού στην ησυχία του, μην τον ξεσυνερίζεστε, γέρο άνθρωπο! Φέτος όμως δεν δείχνω καμία επιείκεια, του έχω κακιώσει πολύ.

Ήταν νομίζω, τουλάχιστον για τους περισσότερους από μας, μία πολύ κακή χρονιά. Με μεγάλη δυσκολία βρήκαμε κάποιες στιγμές με λίγο φως. Μας σημάδεψαν σκληρά γεγονότα, αμήχανες στιγμές, δυσάρεστες καταστάσεις, απίστευτα πισωγυρίσματα. Αποφάσισα όμως πως δεν θα το βάλουμε κάτω, θα παλέψουμε γερά και θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά. Πάμε λοιπόν!

Έχοντας αυτά στο μυαλό, έψαχνα τι να σας δώσω για να βοηθήσουμε την τύχη να γυρίσει λίγο προς το μέρος μας. Και να που φάνηκε η καλή μου φίλη Νίκη με την χαρούμενη σούπα της, την τόσο εύγευστη, που μου έδωσε τη λύση. Την ονόμασα σούπα της Χαράς και της Τύχης και με την άδειά της, σπεύδω να σας δώσω τη συνταγή.


Η σούπα της Χαράς και της Τύχης

Για 6 άτομα. Σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, σωτάρουμε σε λίγο βούτυρο, 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, μέχρι να μαλακώσει, χωρίς να πάρει χρώμα, 1 μεγαλούτσικο κομμάτι ginger ψιλοκομμένο και προαιρετικά 1 πιπερίτσα chili ψιλοκομμένη, με ή χωρίς τα σπόρια της, για λίγο ή περισσότερο τσικ. Προσθέτουμε 1 σκ. σκόρδου και σωτάρουμε για λίγα δευτερόλεπτα ακόμη. Σβήνουμε με ένα ποτηράκι cognac ή whisky. Μόλις εξατμισθεί το αλκοόλ, προσθέτουμε 6 μεγάλα παντζάρια, 1 μέτρια γλυκοπατάτα και 1 μέτριο ξινόμηλο, όλα καθαρισμένα και κομμένα σε μεγαλούτσικους κύβους. Αλατοπιπερώνουμε και σκεπάζουμε με σπιτικό ζωμό κότας ή λαχανικών και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Πολτοποιούμε τη σούπα στο blender (ή με το ραβδομπλέντερ μέσα στη καταρόλα), μέχρι να γίνει τέλεια βελουτέ. Τέλος, προσθέτουμε λίγη κρέμα καρύδας ή γάλα καρύδας και σερβίρουμε πολύ ζεστή.

Φτιάχτε λοιπόν αυτή τη σούπα και όσο την μαγειρεύετε, τραγουδήστε το «Πάει ο Παλιός ο Χρόνος» με δυνατή φωνή, να ακουστεί παντού και να μεταφέρει τη δύναμη και την αισιοδοξία στα πέρατα του κόσμου. Η Ντάμα Κούπα που συμβολίζει την αγάπη, την αδελφοσύνη, την καλή τύχη, ας είναι η συντροφιά μας για τη νέα χρονιά. Σας εύχομαι Χαρούμενη Χρυσή Πρωτοχρονιά με υγεία και καλοτυχία!

Υ.Γ. Αν παίξετε χαρτιά, τότε … merdes και σε καλή μεριά!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v