Λαχταριστές συνταγές για κέικ

Το απόλυτο «σπιτικό» γλύκισμα σε τρεις σούπερ νόστιμες παραλλαγές για το τραπέζι των εορτών. Και όχι μόνο.
Λαχταριστές συνταγές για κέικ
Με γιαούρτι και ελαιόλαδο και άρωμα μεσογείου, με αποξηραμένα φρούτα και άρωμα χριστουγεννιάτικο με σοκολάτα και μπανάνα και άρωμα… παντοτινά γλυκό. Ετοιμάζουμε τρεις λαχταριστές συνταγές για το πολυαγαπημένο μας γλυκό έδεσμα.

Μεσογειακό κέικ με ελαιόλαδο και γιαούρτι

Υλικά: 75 ml ελαιόλαδο, 3 αυγά, 150 γρ. γιαούρτι, 2 πορτοκάλια ξύσμα, 225 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, 175 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική, 2 τεμάχια βανίλια σκόνη

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το λάδι, τα αυγά, το γιαούρτι και το ξύσμα. Χτυπάμε με ένα σύρμα ζαχαροπλαστικής πολύ καλά τα υλικά μέχρι που να διαλυθεί το γιαούρτι και να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε με μια μαρίζ ώστε να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα και το βάζουμε σε μια μακρόστενη φόρμα διαστάσεων 10 x 25 εκ. που έχουμε βουτυρώσει - αλευρώσει. Ψήνουμε το κέικ μας στους 180 βαθμούς σε αέρα για 50 λεπτά.

Συνταγή από εδώ

Χριστουγεννιάτικο κέικ

Υλικά: 4 αυγά, 250 γρ. ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική, 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 200 γρ. αμύγδαλα αναποφλοίωτα, αλεσμένα στο μούλτι σε σκόνη, 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ, 250 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο, 800 γρ. φρουί γλασέ ψιλοκομμένα, 1 λεμόνι, το ξύσμα, 30 γρ. ρούμι μαύρο ή κονιάκ, άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα

Εκτέλεση: Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα τα αυγά με τη ζάχαρη έως ότου ασπρίσουν και αφρατέψουν πολύ καλά. Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, την αμυγδαλόσκονη και το μπέικιν πάουντερ, ενώ παράλληλα ανακατεύουμε με μία ευλύγιστη σπάτουλα (μαρίζ). Στη συνέχεια προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και στο τέλος τα φρουί γλασέ, το ξύσμα και το ρούμι (ή το κονιάκ).

Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί διαμέτρου 30 εκ. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170◦C και ψήνουμε για 30 λεπτά. Έπειτα χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160◦C και ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί καλά το κέικ, τρυπώντας το κέντρο του με ένα μαχαίρι· θα πρέπει να βγαίνει στεγνό, χωρίς υπολείμματα νωπής ζύμης, αλλιώς ψήνουμε λίγο παραπάνω. Αφήνουμε να κρυώσει, ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Συνταγή από εδώ. 

Σοκολατένιο κέικ με μπανάνα

Υλικά: 1 + 3/4 φλ. σπορέλαιο, 3/4 φλ. ζάχαρη, 2 αυγά, 2 ½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 3 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ, 1/2 φλ. γάλα φρέσκο, 1/2 κεσεδάκι γιαούρτι, 1½ κ.γλ. σόδα μαγειρικής, 4 ώριμες μπανάνες, 1 βανίλια, 1 + 3/4 φλ. καρυδόψιχα αλεσμένη, 1 πρέζα αλάτι, 1/2 φλ. κουβερτούρα σε σταγόνες

Για την κρέμα σοκολάτας: 2 κ.σ. γεμάτες βούτυρο ή μαργαρίνη, 1/3 φλ. νερό, 1/2 φλ. ζάχαρη, 1 ½ φλ. ζάχαρη άχνη, 1/3 φλ. κακάο, 1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση: Καθαρίζουμε και πολτοποιούμε τις μπανάνες στο μπλέντερ. Χτυπάμε με μίξερ χειρός ή με σύρμα το σπορέλαιο και τη ζάχαρη για 3΄-4΄, να λιώσει η ζάχαρη. Κοσκινίζουμε σε μπολ το αλεύρι και το μπέικιν. Διαλύουμε τη σόδα στο γάλα. Προσθέτουμε στο μίξερ ένα ένα τα αυγά, το γιαούρτι, τη βανίλια και το αλάτι. Ρίχνουμε το αλεύρι, το γάλα και τις πολτοποιημένες μπανάνες. Μόλις ενωθεί το μείγμα, προσθέτουμε την καρυδόψιχα και τις σταγόνες σοκολάτας. Με μία σπάτουλα ανακατεύουμε καλά το μείγμα.

Βουτυρώνουμε πολύ καλά μια μεγάλη φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση. Την αλευρώνουμε επίσης πολύ καλά και την τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170οC στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα για περίπου 1 ώρα. Ελέγχουμε με τη λάμα του μαχαιριού το κέντρο του κέικ. Αν βγαίνει στεγνό και καθαρό, είναι ψημένο. Το αφήνουμε 10΄ να σταθεί στη φόρμα και το ξεφορμάρουμε σε σχάρα να κρυώσει.

Για την κρέμα σοκολάτας: Κοσκινίζουμε την άχνη και το κακάο. Προσθέτουμε το αλάτι. Σε κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και το βούτυρο, και σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε να λιώσουν (χωρίς να βράσουν). Ρίχνουμε το υγρό μείγμα στα στερεά υλικά και ανακατεύουμε με κουτάλι να ομογενοποιηθούν. Θα μοιάζει με υγρή κρέμα σοκολάτας. Την αφήνουμε να κρυώσει και να σφίξει ελαφρά. Αλείφουμε γύρω γύρω το κέικ και γαρνίρουμε με φέτες μπανάνας.

Συνταγή από εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v