Συνταγές για υπέροχα μαγειρευτά στην κατσαρόλα

Λεμονάτο αρνάκι, κοκκινιστό κοτόπουλο, λουκάνικο, αγριογούρουνο με πατατούλες και ροστ μπιφ-λουκούμι, σε πέντε συνταγές για να μυρίσει το σπίτι φαγάκι της μαμάς.
Συνταγές για υπέροχα μαγειρευτά στην κατσαρόλα
Δεν υπάρχει τίποτα που να θυμίζει περισσότερο κυριακάτικο σπιτικό γεύμα με την οικογένεια, από τις μυρωδιές που ξεχύνονται από μία κατσαρόλα στην οποία σιγομαγειρεύεται νόστιμο φαγάκι. Τέτοιες ακριβώς συνταγές συγκεντρώνουμε παρακάτω. Με κρεατικά μαγειρεμένα με εύκολο, αλλά σπιτικό και ιδιαίτερο τρόπο στην κατσαρόλα, για τα οικογενειακά μεσημέρια της Κυριακής… ή για οποιοδήποτε γεύμα θέλετε να έχει αυτή την αγαπημένη, σπιτική αίσθηση.

Αρνάκι λεμονάτο με πατάτες
Υλικά:
1 κιλό αρνάκι (κατά προτίμηση όχι πλευρά), 1 ποτήρι ελαιόλαδο, 1 ή 2 κρεμμύδια, 3 λεμόνια, 4 ή 5 πατάτες κομμένες σε κύβους, αλάτι, πιπέρι, δάφνη, 1 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε το λάδι στην κατσαρόλα, ρίχνουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το αφήνουμε μέχρι να μαλακώσει. Τσιγαρίζουμε το κρέας καλά και από τις δύο πλευρές. Ρίχνουμε νερό και το αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να ψηθεί στο επιθυμητό επίπεδο. Είκοσι με τριάντα λεπτά πριν σβήσουμε το φαγητό μας, ρίχνουμε τις πατάτες, αλάτι, πιπέρι και τη δάφνη. Λίγο πριν σβήσουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το χυμό από τα τρία λεμόνια και, αφού τα ανακατέψουμε, προσθέτουμε την κουταλιά το αλεύρι. Το αφήνουμε να πάρει μία βράση μέχρι να δέσει η σάλτσα και το φαγητό μας είναι έτοιμο.
Η συνταγή είναι από εδώ.

Ροστ μπιφ με χοντρό μακαρόνι
Υλικά:
1.200 γρ. μοσχάρι σπάλα, στήθος ή κιλότο ολόκληρο κομμάτι, 3-4 σκ. σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο, 2 καρότα, 1 κλ. σέλερι, 1 κ.σ. πελτέ, 2 συσκευασίες αποφλοιωμένα ολόκληρα τοματίνια πομοντόρο, 1 φλ. λευκό ξηρό κρασί, λίγο νερό ζεστό ή ζωμός κρέατος, 1 δαφνόφυλλο, μπαχάρι, γαρύφαλλο, κανέλα με μέτρο, 1 πακέτο χοντρά μακαρόνια, μπόλικο κεφαλοτύρι ψιλοτριμμένο
Εκτέλεση:
Ψιλοκόβουμε τα σκόρδα σε τρίφτη και αλατοπιπερώνουμε καλά. Τρυπάμε κατά τόπους το κρέας και τα μπήγουμε. Δένουμε το κρέας για να κρατήσει το σχήμα του. Το ροδίζουμε πολύ καλά γύρω γύρω. Το βάζουμε σε πιατέλα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά. Ρίχνουμε τα λαχανικά και τα αφήνουμε να μαραθούν. Προσθέτουμε τον πελτέ και τρίβουμε την κατσαρόλα. Σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε σχεδόν να εξατμιστεί. Βάζουμε το κρέας με όλα τα ζουμάκια του ξανά στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε τις ντομάτες αλεσμένες. Αφήνουμε να πάρει βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε λίγο νερό ή ζωμό. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να πυκνώσει η σάλτσα. Κόβουμε σε κομμάτια το κρέας και το αφήνουμε να σιγοβράζει για 5΄. Αρωματίζουμε με λίγα μπαχαρικά για λίγο. Αλατοπιπερώνουμε προς το τέλος του βρασμού. Σερβίρουμε με μακαρόνια χοντρά και κεφαλοτύρι.
Η συνταγή είναι από εδώ.



Λουκάνικα με πατάτες στην κατσαρόλα
Υλικά:
1 πακέτο χωριάτικα λουκάνικα κομμένα σε ροδέλες, 5 πατάτες κομμένες σε μεγάλους κύβους, 3 ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη, 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, 1 κ.γλ. μουστάρδα, νερό (όσο χρειαστεί)
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες σε κύβους και τα λουκάνικα σε ροδέλες. Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και προσθέτουμε τα λουκάνικα, τα σοτάρουμε να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές και βάζουμε τις πατάτες μας. Τα σοτάρουμε όλα μαζί, προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, την μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και νεράκι όσο χρειαστεί για να τα σκεπάσει. Αφήνουμε να ψηθούν μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες. Σερβίρουμε όσο είναι ζεστό, ενώ μπορούμε να το συνοδεύσουμε με γιαουρτάκι.
Η συνταγή είναι από εδώ.

Κοκκινιστό κοτόπουλο
Υλικά:
4 τεμάχια κοτόπουλο άπαχο-πλυμένα και στεγνωμένα με χαρτί κουζίνας, 1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο, 1 μέτρια ώριμη τομάτα πολτοποιημένη, 1 κύβος ζωμός κότας, 2 κ.γλ. τοματοπολτός, ½ ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο, ½ ποτήρι του κρασιού ζεστό νερό, 1 πρέζα ζάχαρη, γλυκιά πάπρικα και φρέσκο-τριμμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση:
Στο ποτήρι με το ζεστό νερό διαλύουμε τον τοματοπολτό, τη ζάχαρη, τον κύβο ζωμού και προσθέτουμε την πάπρικα και το μαύρο πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά, έως ότου το μίγμα γίνει ομογενές. Κατόπιν το προσθέτουμε σε μούλτι (πολυκόφτη) με την πολτοποιημένη φρέσκια τομάτα και το δουλεύουμε με το μηχάνημα για λίγα δευτερόλεπτα, έως ότου ομογενοποιηθεί. Βάζουμε τη χύτρα ταχύτητος στη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το ελαιόλαδο. Όταν κάψει, τσιγαρίζουμε το κοτόπουλο και το βγάζουμε σε ένα πιάτο. Προσθέτουμε το χοντροκομμένο κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον χυλό με τα υπόλοιπα υλικά που ετοιμάσαμε προηγουμένως και τα αφήνουμε να πάρουν μια ελαφριά βράση χωρίς το καπάκι της κατσαρόλας. Έπειτα προσθέτουμε και το ήδη τσιγαρισμένο κοτόπουλο, κλείνουμε τη χύτρα και το αφήνουμε να βράσει για οκτώ λεπτά. Εάν όταν ανοιχτεί η χύτρα η σάλτσα είναι πολύ αραιή, συνεχίζουμε το βράσιμο χωρίς καπάκι, έως ότου αποκτήσει την επιθυμητή υφή. Παράλληλα ρίχνουμε και μία κουταλιά της σούπας βούτυρο αγελάδας, γιατί βελτιώνει τη γεύση και επιταχύνει το πήξιμο της σάλτσας. Σερβίρεται με φρεσκο-τηγανισμένες πατάτες πασπαλισμένες με καυτερό κόκκινο πιπέρι.
Η συνταγή είναι από εδώ.



Αγριογούρουνο με δαμάσκηνα κατσαρόλας… στον φούρνο
Υλικά:
1 κ. αγριογούρουνο σε μερίδες, 750 γρ. δαμάσκηνα ξερά χωρίς κουκούτσι, 180 γρ. ελαιόλαδο, ½ κρεμμύδι, 200 γρ. κρασί κόκκινο, 400 γρ. ντομάτα κονκασέ, 2 φύλλα δάφνης, 1 ξύλο κανέλα, 1 κ.γ. ζάχαρη, αλάτι χοντρό, πιπέρι, μπαχάρι σε κόκκους
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα, που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στον φούρνο, και ροδίζουμε το κρέας. Ρίχνουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε ώσπου να ξανθύνει. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε το κονκασέ, τη δάφνη, το μπαχάρι, τη κανέλα, το χονδρό αλάτι, τους κόκκους μπαχάρι και πιπέρι. Σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 2 – 2 ½ ώρες περίπου, αρχικά στους 250 βαθμούς για 20 λεπτά και στους 200 βαθμούς για την επόμενη 1 ½ ώρα. Βγάζουμε από το φούρνο και βάζουμε τη κατσαρόλα μας στη φωτιά, προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και μαγειρεύουμε ξεσκέπαστα για 10 λεπτά περίπου μέχρι να φουσκώσουν και να μαλακώσουν. Σερβίρουμε το κρέας μας με τα δαμάσκηνα σαν συνοδευτικό αντί για πατάτες ή ρύζι.
Η συνταγή είναι από εδώ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v