Αμερικανιές – ή μια μηλόπιτα… να τη φας στο ποτήρι!

Πώς να φτιάξετε την τέλεια μηλόπιτα που σερβίρεται… σε ποτήρια, με μια συνταγή εμπνευσμένη από τη γιορτή των Ευχαριστιών.
Αμερικανιές – ή μια μηλόπιτα… να τη φας στο ποτήρι!

της Αγάπης Μαργετίδη

Αμερική γίναμε! Το φθινόπωρο που διανύουμε, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν την τιμητική τους, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά. Αρχίσαμε με το Halloween και τον εν Ελλάδι εορτασμό του, για λόγους που αδυνατώ να κατανοήσω. Δεύτερον, έσκασε μύτη ο Trump και τα κοινωνικά δίκτυα πήραν φωτιά. Αναλύσεις επί αναλύσεων, τρομακτικές προβλέψεις, και όλοι κρατάμε την ανάσα μας περιμένοντας την καταστροφή. Μετά ήρθε ο superstar Barack Obama και από την υπέροχη ομιλία του, εμείς κρατήσαμε τη φουστανέλα, το φιλότιμο και τη σπανακόπιτα, τρομάρα μας! Και να ‘σου και το Thanksgiving, που επίσης γιορτάζεται όλο και περισσότερο στη χώρα μας. Λες και δεν μας φτάνει η γαλοπούλα των Χριστουγέννων, πρέπει να τη λουστούμε και τον Νοέμβριο.

Μην ανησυχείτε, δεν πρόκειται να σας δώσω άλλη μια συνταγή για γαλοπούλα. Το συμπαθέστατο πτηνό θα τη γλιτώσει αυτή τη φορά. Το τραπέζι των Ευχαριστιών έχει άπειρα άλλα εδέσματα, είναι όμως στην πλειοψηφία τους άκρως μπουχτιστικά. Εδώ και δύο βδομάδες έχω πήξει στο να ψάχνω μια συνταγή που να με εμπνεύσει κι εκεί που την βρίσκω, διαβάζω τα υλικά και πελαγώνω. Είπαμε, να ευχαριστήσεις τον Θεό για την πλούσια σοδειά, όμως εδώ πρόκειται για υπερπαραγωγές του Χόλυγουντ, πήχτρα στα φαντασμαγορικά εφέ! Πώς είναι δυνατόν να τρώνε όλα αυτά τα πράγματα μαζί; Πόσα χωνευτικά θα απαιτηθούν για να μην σκάσουν;

Απελπισμένη, κλείνω τα κιτάπια μου και αποφασίζω να φτιάξω, σχεδόν από το μυαλό μου, ένα επιδόρπιο, που ελαφρύ δεν το λες σε καμία περίπτωση, είναι όμως πιο εύπεπτο από μία κλασική μηλόπιτα ή μία pecan & pumpkin pie. Έτσι θα αποδομήσω τη μηλόπιτα εις τα εξ ων συνετέθη και θα σας τη σερβίρω σε ποτήρια. Θα έχει όλα τα χρώματα, τις γεύσεις και τα αρώματα του φθινοπώρου. Θα είναι πλούσια και κομψή συγχρόνως.


Thanksgiving apple pie σε ποτήρια

(υλικά για 8 άτομα) Πρώτη φτιάχνουμε την καραμέλα: σε αντικολλητικό τηγάνι, λιώνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ½ φλ. τσ. ζάχαρη. Βάζουμε τη ζάχαρη σταδιακά και περιμένουνε να λιώσει η προηγούμενη δόση πριν προσθέσουμε την επόμενη. Δεν ανακατεύουμε. Όταν η καραμέλα πάρει το πανέμορφο κεχριμπαρένιο της χρώμα, αποσύρουμε από την εστία και προσθέτουμε 3 κ.σ. βούτυρο που έχουμε κόψει σε κύβους και το έχουμε αφήσει εκτός ψυγείου για αρκετή ώρα. Ανακατεύουμε με σπάτουλα σιλικόνης και προσέχουμε πολύ, γιατί το μείγμα είναι άκρως εκρηκτικό. Μόλις λιώσει όλο το βούτυρο, προσθέτουμε ¼ φλ. τσ. κρέμα γάλακτος, που την έχουμε και αυτή φέρει σε θερμοκρασία δωματίου. Ομογενοποιούμε ανακατεύοντας, μέχρις ότου έχουμε μία ρευστή sauce καραμέλας. Αποσύρουμε από την εστία και μόλις κρυώσει λίγο, προσθέτουμε λίγους κόκκους άνθος αλατιού και αφήνουμε στην άκρη. Εάν η καραμέλα έχει πήξει την ώρα που θα τη χρησιμοποιήσουμε, την ζεσταίνουμε για λίγα δευτερόλεπτα στον φούρνο μικροκυμάτων.

Δεύτερον ετοιμάζουμε τα μήλα: σε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά, λιώνουμε 1 κ.σ. βούτυρο. Προσθέτουμε 4 πράσινα μήλα που τα έχουμε καθαρίσει και κόψει σε κύβους. Πασπαλίζουμε με 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη. Αρωματίζουμε με ¼ κ.γλ. μοσχοκάρυδο, ¼ κ.γλ. γαρύφαλλο, 1 κ.γλ. ginger και 1 κ.γλ. κανέλα. Ανακατεύουμε και σβήνουμε με 1 σφηνάκι bourbon. Μόλις εξατμισθεί το αλκοόλ, χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας και ψήνουμε έως ότου τα μήλα μαλακώσουν, αλλά με προσοχή να μην λιώσουν. Αποσύρουμε από την εστία και αφήνουμε στην άκρη.

Σειρά έχει το crumble: προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Σε ένα μπωλ, ανακατεύουμε ¼ φλ. τσ. καστανή ζάχαρη με 1 κ.γλ. κανέλα, ¼ κ.γλ. μοσχοκάρυδο, 1 κ.γλ. ginger και ¼ κ.γλ. γαρύφαλλο. Προσθέτουμε 3 κ.σ. αλεύρι και ανακατεύουμε. Κόβουμε σε μικρούς κύβους 2 κ.σ. βούτυρο πολύ παγωμένο και με τα δάχτυλά μας το σπάμε μέσα στο μείγμα. Το crumble είναι έτοιμο, όταν μοιάζει με μικρά ψίχουλα. Τέλος, προσθέτουμε ½ φλ. τσ. χοντροτριμμένα καρύδια ή pecans. Τοποθετούμε το crumble σε ένα ταψάκι που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα, το ισιώνουμε σε πολύ λεπτή στρώση και ψήνουμε για περίπου 10’, έως ότου γίνει τραγανό σαν μπισκότο. Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και το θρυμματίζουμε με τα χέρια μας.

Τέταρτον φτιάχνουμε μία ελαφριά άγλυκη chantilly, χτυπώντας στο μίξερ 1 φλ. τσ. κρέμα γάλακτος πολύ παγωμένη.

Υπομονή, τελειώνουμε! Συναρμολογούμε σε ποτήρια, φτιάχνοντας δύο φορές διαδοχικές στρώσεις με την εξής σειρά: κάτω-κάτω βάζουμε μία στρώση από το crumble, μία στρώση μήλα, μια στρώση κρέμα, περιχύνουμε με λίγη καραμέλα, και επαναλαμβάνουμε. Πασπαλίζουμε την κορυφή με λίγο crumble.

Tips
Το κάθε συστατικό της ιδιότυπης μηλόπιτας χρησιμοποιείται με πολλούς τρόπους:
-Η sauce καραμέλας χαρίζει λούσο σε παγωτά, γιαούρτι, γλασάρει και cakes. Συντηρείται στο ψυγείο για λίγες μέρες και ξαναγίνεται ρευστή πολύ εύκολα στον φούρνο μικροκυμάτων.
-Τα μήλα τρώγονται πολύ ευχάριστα σκέτα ως ένα είδος κομπόστας ή ακόμη και με ψωμάκι για πρωινό. Συνδυάζονται και αυτά με παγωτό ή γιαούρτι. Συντηρούνται στο ψυγείο για λίγες μέρες.
-Το crumble μπορεί να μπει σε οποιοδήποτε απλό cake ως topping. Γίνεται ένα υπέροχο μπισκότο: σε αυτή την περίπτωση, δεν θα το θρυμματίσετε, αλλά θα το κόψετε σε ακανόνιστα κομμάτια και θα συνοδέψετε τον απογευματινό καφέ ή τσάι. Παραμένει τραγανό σε μεταλλικό κουτί για αρκετές ημέρες.

Τώρα τι να σας πω; Ήθελα δεν ήθελα, υπερπαραγωγή έφτιαξα! Εύχομαι Happy Thanksgiving εις τους απανταχού αμερικανούς φίλους μας και ας ελπίσουμε για το καλύτερο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v