Σούπερ σούπες για το χειμώνα

Ζεστές, μυρωδάτες και νόστιμες, οι παρακάτω σούπες θα αποτελέσουν την καλύτερη συντροφιά για τον χειμώνα.
Σούπερ σούπες για το χειμώνα

Αρώματα πράσου μπλέκονται με φρέσκο θυμάρι και πατάτα. Μανιτάρια «παίζουν» με λευκό κρασί και φτιάχνουν εκρήξεις νοστιμιάς. Οι σούπες είναι το απόλυτο χειμωνιάτικο έδεσμα. Κι εμείς ετοιμάζουμε τρεις λαχταριστές για κάθε περίσταση.

Σούπα με πράσο και πατάτες

Υλικά: 3 πράσα κομμένα σε λεπτές ροδέλες, 2 πατάτες κομμένες σε μικρά κομμάτια, 1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες, 1 κύβο ζωμό κοτόπουλο, 100 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, αλάτι, πιπέρι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 κ.σ. βούτυρο, φρέσκο θυμάρι

Εκτέλεση: Βάζουμε μια μέτρια κατσαρόλα στη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, το λάδι, το κρεμμύδι και το πράσο και τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τις πατάτες, το θυμάρι, το ζωμό, 1/2 λίτρο νερό, αλάτι και πιπέρι και βράζουμε για 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά μας. Προσθέτουμε και την κρέμα και βράζουμε για 1-2 λεπτά ακόμα. Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι. Περνάμε τη σούπα από μπλέντερ και αν θέλουμε περνάμε και από σίτα ώστε να γίνει ακόμα πιο βελούδινη. Συνοδεύουμε με κρουτόν, λίγο τυρί, και φρεσκοκομμένο μαϊντανό.

Πηγή. 

Σούπα βελουτέ με μανιτάρια

Υλικά: 1 κιλό μανιτάρια, 1 λίτρο γάλα, 100 γρ. κρασί λευκό, 2 κρεμμύδια, σε ροδέλες, 3 κλωνάρια δενδρολίβανο, 2 σκ. σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, 5 φέτες μπέικον για σερβίρισμα

Εκτέλεση: Κόβουμε κάθετα σε φέτες τα κρεμμύδια μας. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο. Βάζουμε ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα. Αλατοπιπερώνουμε. Αν θέλουμε ρίχνουμε μέσα και μία πρέζα ζάχαρη για να τα βοηθήσουμε να καραμελώσουν.

Ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα 3 κλωνάρια δενδρολίβανο το οποίο θα αφαιρέσουμε αργότερα. Σβήνουμε τα κρεμμύδια με το λευκό κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί τελείως. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και σοτάρουμε για μερικά λεπτά ακόμα. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το γάλα μέσα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μία μεμβράνη και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν για περίπου 30-40 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμη, αφαιρούμε από τη φωτιά και βγάζουμε τα δενδρολίβανα που έχουμε βάλει μέσα.

Χτυπάμε την σούπα με το ειδικό εργαλείο για πουρέ (ή σε ένα μίξερ λίγη λίγη ποσότητα τη φορά) και όση ώρα χτυπάμε αν τη θέλουμε πιο αραιή προσθέτουμε και λίγο νερό μέσα και μόλις είναι έτοιμη αφήνουμε στην άκρη. Αλατοπιπερώνουμε. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι που έχουμε βάλει να κάψει σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε το μπέικον και από τις 2 πλευρές μέχρι να γίνει τραγανό. Μόλις είναι έτοιμο το ψιλοκόβουμε με ένα μαχαίρι. Σερβίρουμε την σούπα μας με το ψιλοκομμένο μπέικον.

Πηγή.


Κρεµώδης ντοµατόσουπα µε λάδι βασιλικού

Υλικά: 1½ λίτρο ζεστός ζωμός κότας ή λαχανικών, 4 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο, 1.200 γραμμ. ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες, 4 φέτες ψωμί χωρίς κόρα θρυμματισμένo, 3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένo, 1 φλ. τσαγ. τρίμματα φέτας, αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το λάδι βασιλικού: 1 φλ. τσαγ. ελαιόλαδο, 3 κ.σ. ψιλοκομμένος βασιλικός, 1 κ.σ. ψιλοκομμένη ρόκα, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση: Για το λάδι βασιλικού: Βάζουμε στο μπλέντερ το ελαιόλαδο, το βασιλικό και τη ρόκα. Αλατοπιπερώνουμε. Τα πολτοποιούμε, τα σουρώνουμε  και κρατάμε το ελαιόλαδο.

Για τη σούπα: Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το κρεμμύδι και τις ντομάτες και ανακατεύουμε. Τα αφήνουμε να σιγομαγειρευτούν για 10΄, μέχρι να μαλακώσουν. Τα πολτοποιούμε με τη ράβδο στο μπλέντερ. Τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το ζωμό, το σκόρδο και το ψωμί. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 35΄, μέχρι να κρεμώσει και να πυκνώσει η σούπα.

Ανακατεύουμε συχνά, να λιώσει το ψωμί. Προσοχή: η φωτιά να είναι μέτρια γιατί πιάνει η σούπα στην κατσαρόλα. Αλατοπιπερώνουμε προς το τέλος. Μοιράζουμε τη σούπα σε 6 βαθιά πιάτα. Προσθέτουμε τρίμματα φέτας και περιχύνουμε το πράσινο λάδι βασιλικού. Σερβίρεται χλιαρή ή κρύα.

Πηγή. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v