Με τα δυο χεράκια… πλάθω κουλουράκια

Μια λαχταριστή συνταγή για υπέροχα μπισκοτάκια λεμονιού και σοκολάτας που θα σας κάνουν να αγαπήσετε τη ζαχαροπλαστική.
Με τα δυο χεράκια… πλάθω κουλουράκια

της Αγάπης Μαργετίδη

Παρόλο που θυμάμαι πολύ καλά τη μαμά μου κι εμένα να τραγουδάμε αυτό το χαριτωμένο παιδικό άσμα, δεν φτιάξαμε ποτέ κουλουράκια. Η ζαχαροπλαστική ήταν σχεδόν άγνωστη στο σπίτι μας. Κάποια γλυκά τύπου ζελέ ή mousses με γιαούρτι πέρασαν σχεδόν απαρατήρητα. Όλα τα κλασικά επικά γλυκά ήταν είτε αγορασμένα, είτε προσφορές από προκομένες θείες ή φιλενάδες της μαμάς.

Όπως γνωρίζετε, η ζαχαροπλαστική είναι σκερτσόζα γυναίκα, γι’ αυτό μάλλον οι καλύτεροι ζαχαροπλάστες είναι άνδρες, ξέρουν πώς να φέρνουν βόλτα τα τερτίπια της. Απαιτεί ακρίβεια, μεθοδικότητα και κάποιες βασικές γνώσεις χημείας. Ο απαραίτητος εξοπλισμός δεν είναι καθόλου αμελητέος, μια επένδυση όσο να ‘ναι τη χρειάζεσαι. Όλα αυτά με έκαναν να πάρω τη ζαχαροπλαστική από φόβο. Κάποια στιγμή όμως είπα δεν γίνεται άλλο, τι στο καλό, μάγισσες είναι οι άλλες που τα καταφέρνουν;

Ξεκίνησα δειλά-δειλά από κάποια βασικά και σήμερα μπορώ να πω ότι έχω φτάσει σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο. Θα έπρεπε να ήσασταν από μια μεριά να με βλέπατε όταν πρωτοέφτιαξα μαρέγκα και παρουσίασα την πρώτη μου pavlova ή όταν τόλμησα να φτιάξω τούρτα γενεθλίων… Η χαρά μου ήταν λες και είχα πάρει Χρυσό Σκούφο! Όταν κατακτήσω και τη διακόσμηση με κορνέ, τότε δεν θα με πιάνει κανείς!

Σήμερα λέω να πάω στα βασικά και να σας φτιάξω κάτι μπισκοτάκια που θα γλείφετε τα δάχτυλά σας. Αυτά τα μπισκότα ονομάζονται crinkles, γιατί όταν ψήνονται, η επιφάνειά τους σπάει σαν βαθιά ρυτιδωμένο δέρμα. Απέξω είναι τραγανά και μέσα μαλακά και αυτό τα κάνει ακαταμάχητα.


Crinkles με λεμόνι

Για 16 μπισκότα: Στο mixer με το φτερό, χτυπάμε 100 γρ. μαλακωμένο βούτυρο με 120 γρ. ζάχαρη (μπορείτε να μειώσετε τη ζάχαρη στα 100 γρ.), έως ότου το μίγμα ασπρίσει και αφρατέψει. Προσθέτουμε 1 αυγό και τον χυμό και το ξύσμα από 1 μεγάλο λεμόνι. Χτυπάμε λίγο (το μίγμα σε αυτό το στάδιο θα δείχνει κομμένο). Κοσκινίζουμε 300 γρ. αλεύρι με ½ φακελάκι ξηρή μαγιά και 1 γερή πρέζα αλάτι. Προσθέτουμε τα στερεά υλικά στο mixer και συνεχίζουμε να χτυπάμε, έως ότου έχουμε μία ομογενοποιημένη και σφιχτή ζύμη. Την τυλίγουμε σε διαφανή μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για 30’.

Κατόπιν, φτιάχνουμε μπαλάκια σαν κεφτεδάκια και τα ρολάρουμε πρώτα σε κρυσταλλική ζάχαρη και μετά σε ζάχαρη άχνη. Τοποθετούμε κάθε μπαλάκι στη λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα (με κάποια απόσταση μεταξύ τους) και ξαναβάζουμε τα πλασμένα μπισκότα στο ψυγείο για άλλα 30’. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στη λειτουργία του αέρα για περίπου 15-20’, έως ότου “σκάσουν” τα μπισκότα, αλλά χωρίς να πάρουν έντονο χρώμα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα και τα πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ακόμη.


Crinkles με σοκολάτα

Για 16 μπισκότα: Σε ένα κατσαρολάκι, λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά 200 γρ. μαύρη σοκολάτα (τουλάχιστον 60 % περιεκτικότητα σε κακάο) με 50 γρ. βούτυρο. Εν τω μεταξύ, χτυπάμε στο mixer με το σύρμα 2 αυγά με 60 γρ. ζάχαρη και λίγο καλής ποιότητας extrait βανίλιας, έως ότου το μίγμα ασπρίσει και αφρατέψει. Προσθέτουμε το μίγμα της σοκολάτας και χτυπάμε λίγο ακόμη. Κοσκινίζουμε 190 γρ. αλεύρι με 1 φακελάκι ξηρή μαγιά και μία καλή πρέζα αλάτι. Στο mixer, αντικαθιστούμε το σύρμα με το φτερό, προσθέτουμε τα στερεά υλικά και χτυπάμε, έως ότου έχουμε μία ομογενοποιημένη και σφιχτή ζύμη. Τα υπόλοιπα βήματα είναι ακριβώς ίδια με την πρώτη συνταγή, εκτός από το εξωτερικό περίβλημα που είναι μόνον από άχνη και όχι κρυσταλλική ζάχαρη και άχνη όπως πιο πάνω, η θερμοκρασία του φούρνου 170 βαθμοί και ο χρόνος ψησίματος κατά τι συντομότερος, όχι πάνω από 15’.

Σημ.: Θα παρατηρήσετε από την φωτογραφία, ότι τα μπισκότα με το λεμόνι είναι αρκετά πιο μεγάλα από εκείνα με τη σοκολάτα. Παρόλο που τα έπλασα σε ίδιου μεγέθους μπαλάκια, αυτά με τη σοκολάτα δεν απλώθηκαν πολύ. Επομένως, εάν φτιάξετε και τα δύο είδη μαζί και θέλετε να έχετε ισομεγέθη μπισκότα, πλάστε αυτά με το λεμόνι σε μικρότερα μπαλάκια. Είδατε τι κάνει η χημεία που σας έλεγα;

Να γινόταν λέει να φέρω τον χρόνο λίγο πίσω και να φτιάξω εγώ στη μαμά μου αυτά τα μπισκοτάκια… Είμαι σίγουρη πως θα ξανατραγουδούσαμε σαν και τότε, “ο φούρνος θα τα ψήσει, το σπίτι θα μυρίσει”!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v