5 απίθανες ομελέτες

Στον φούρνο ή στο τηγάνι, με υγιεινά λαχανικά ή με όσο μπέικον λαχταρά η ψυχή σας. Οι καλύτερες συνταγές για τέλειες ομελέτες.
5 απίθανες ομελέτες
Χορταστικές και πεντανόστιμες, φτιάχνονται πανεύκολα στο τηγάνι ή στον φούρνο, και είναι ιδανικό γεύμα για κάθε ώρα της ημέρας. Ιδού πέντε από τις καλύτερες συνταγές που εντοπίσαμε για λαχταριστές ομελέτες.

Φουρνιστή ομελέτα με σπαράγγια

Υλικά:
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ροδέλες, 4 κ.σ. ελαιόλαδο, 8 αυγά, 1 φλ. γάλα, 200 γρ. γραβιέρα ή έμενταλ τριμμένα, 1 ματσάκι πράσινα σπαράγγια, καθαρισμένα και βρασμένα, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, μοσχοκάρυδο τριμμένο (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι ώσπου να ξανθύνει. Χτυπάμε τα αυγά και το γάλα με ένα πιρούνι μέχρι να αφρατέψουν. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το τυρί στο μπολ με τα αυγά.

Λαδώνουμε ένα μικρό πυρέξ και ρίχνουμε μέσα το μείγμα. Προσθέτουμε τα σπαράγγια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC, για 15-20 λεπτά, ώσπου η ομελέτα να φουσκώσει και να ροδίσει ελαφρώς.
Η συνταγή είναι από εδώ.

Ομελέτα με κάπαρη και ντοματίνια

Υλικά
2 - 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 φρέσκο κρεμμυδάκι (το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος) ψιλοκομμένο, 7- 8 ντοματίνια, κομμένα στη μέση, 4 αυγά, 40 ml γάλα, 2 κ. σ. κάππαρη, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ξερή ρίγανη

Εκτέλεση
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμυδάκι και τα ντοματίνια. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και αδειάζουμε στο τηγάνι. Κουνάμε το τηγάνι, ώστε να απλωθεί το αυγό ομοιόμορφα, και ψήνουμε την ομελέτα για περίπου 3 - 4 λεπτά από τη μία πλευρά ή μέχρι να ροδίσει και να κάνει ωραία κρούστα από κάτω.

Προσθέτουμε την κάππαρη και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι, σκεπάζουμε το τηγάνι με ένα καπάκι (αν δεν έχουμε, χρησιμοποιούμε το καπάκι από μια μεγάλη κατσαρόλα) και αποσύρουμε. Αφήνουμε το τηγάνι σκεπασμένο για 2 - 3 λεπτά ή μέχρι να σταθεροποιηθεί το μείγμα και από την επάνω πλευρά. Εναλλακτικά γυρίζουμε την ομελέτα με τη βοήθεια ενός πιάτου και την ψήνουμε για 2 - 3 λεπτά και από την άλλη πλευρά. Πασπαλίζουμε με ξερή ρίγανη και συνοδεύουμε με φέτα ή γιαούρτι της αρεσκείας μας και ψωμί ή φρυγανιές.
Η συνταγή είναι από εδώ.

Ομελέτα φούρνου με μπέικον

Υλικά:
12 αυγά, 200 ml γάλα 3,5% λιπαρά, 100 γρ. γραβιέρα κομμένη σε κύβους, 20 γρ. τριμμένη φρυγανιά, 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι

Για τη γέμιση:
120 γρ. μπέικον κομμένο σε λεπτές λωρίδες, 200 γρ. μανιτάρια κομμένα σε κάθετες φέτες, 1 πιπεριά κόκκινη κομμένη σε λωρίδες, 10 κλ. θυμάρι μόνο τα φύλλα του ψιλοκομμένα

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς. Λαδώνουμε με ένα πινέλο τον πάτο ενός πυρέξ και ρίχνουμε αρκετή φρυγανιά να πάει παντού και δεν ξεχνάμε και τα πλαϊνά του.

Ψιλοκόβουμε τα υλικά για τη γέμιση. Σε ένα κρύο τηγάνι σοτάρουμε το μπέικον χωρίς λάδι σε μέτρια φωτιά. Μόλις είναι έτοιμο αφαιρούμε από το τηγάνι και αδειάζουμε σε ένα πιάτο. Στο ίδιο τηγάνι και χωρίς να το καθαρίσουμε σοτάρουμε τα μανιτάρια με λίγο επιπλέον λάδι (αν χρειάζεται) μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και 3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι (μόνο τα φύλλα του). Την πιπεριά δεν χρειάζεται να τη σοτάρουμε, την προσθέτουμε ωμή.

Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα, προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ, αλάτι και πιπέρι. Βάζουμε τα υλικά για τη γέμιση στον πάτο του ταψιού προσέχοντας να μην χαλάσουν την κρούστα της φρυγανιάς ώστε να μην κολλάει η ομελέτα στο ταψί μετά.



Προσθέτουμε το μείγμα των αυγών προσεκτικά και μεταφέρουμε το ταψί στο φούρνο.
Ψήνουμε για μία ώρα ελέγχοντας να έχει ψηθεί η ομελέτα μας και στο κέντρο του ταψιού.
Η συνταγή είναι από εδώ.

Ομελέτα με κιμά

Υλικά:
6 αβγά, 1 κ. σ. γάλα, 5 κ.σ. Νέο βιτάμ, 1 φλ. κιμά, αλάτι, πιπέρι

Για τον κιμά:
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 ντομάτα ψιλοκομμένη, μαϊντανό ψιλοκομμένο, ½ φλ. βιτάμ , λίγο μοσχοκάρυδο ή κανέλα

Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε τον κιμά (όπως κάνουμε για τα μακαρόνια με κιμά), δηλαδή τον σοτάρουμε με ψιλοκομμένο κρεμμύδι και μια κουταλιά της σούπας βιτάμ. Προσθέτουμε τα υλικά για τον κιμά (ντομάτα, μισό φλιτζάνι βιτάμ, μαϊντανό και λίγο μοσχοκάρυδο ή κανέλα). Τον βράζουμε μέχρι να πιει το ζουμί του.

Λιώνουμε το υπόλοιπο βιτάμ στο τηγάνι, χτυπάμε τα αβγά και προσθέτουμε γάλα, αλάτι και πιπέρι. Ψήνουμε την ομελέτα σε σιγανή φωτιά.

Τραβάμε το τηγάνι από τη φωτιά και στρώνουμε στη μισή επιφάνεια τον κιμά, τη διπλώνουμε στα δύο και τη σερβίρουμε σε πιατέλα.
Η συνταγή είναι από εδώ.

Ανδριώτικη φουρτάλια

Υλικά:
4 αυγά, 3 πατάτες μέτριες καθαρισμένες κομμένες σε ροδέλες, 1 λουκάνικο χωριάτικο κομμένο σε λεπτές ροδέλες, 125 γρ. φέτα ή αλμυρή μυζήθρα, 1 κούπα ελαιόλαδο για το τηγάνισμα, 1 κ.σ. ψιλοκομμένος δυόσμος ή βασιλικός, μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:
Σε ένα τηγάνι, σε μέτρια θερμοκρασία τηγανίζουμε τις πατάτες στο ελαιόλαδο για να πάρουν χρώμα και κυρίως να μαλακώσουν. Όταν είναι έτοιμες τις βγάζουμε σε πιάτο με χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί το λάδι. Αδειάζουμε το λάδι σε ένα σκεύος γιατί μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε ξανά.

Ενώ τηγανίζουμε τις πατάτες, χτυπάμε τα αυγά προσθέτοντας το αλάτι, το πιπέρι και την φέτα ή την μυζήθρα, με σκοπό να γίνουν όλα ένα μίγμα.

Βάζουμε το τηγάνι πίσω στην φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα λουκάνικα. Θα χρειαστούν 2 λεπτά από κάθε πλευρά. Όταν είναι έτοιμα τα αφαιρούμε από το τηγάνι, αλλά κρατάμε στο τηγάνι το λίπος που έχουν βγάλει.

Ρίχνουμε στο τηγάνι τις πατάτες, το μίγμα των αυγών και από πάνω τα λουκάνικα. Σκεπάζουμε το τηγάνι με ένα πιάτο και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μισό (π.χ. από το 6 στο 3). Ψήνουμε την φουρτάλια για 5 λεπτά και μετά αναποδογυρίζουμε και ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά.
Η συνταγή είναι από εδώ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v