Τι γλυκό να φτιάξω σήμερα;

Μους, fudge, γιαουρτόπιτα και μερικές ακόμα γλυκές ιδέες για λαχταριστά επιδόρπια.
Τι γλυκό να φτιάξω σήμερα;
Καλοκαίριανό τραπέζι/δείπνο/σύναξη χωρίς επιδόρπιο δεν νοείται. Επίσης, καλοκαιρινό άραγμα στο σπίτι και ένα ωραιότατο γλυκάκι πάνε συνήθως πακέτο. Αν αναρωτιέστε τι γλυκό μπορείτε να μαγειρέψετε σήμερα, έχουμε αρκετές, νόστιμες και κολασμένες ιδέες.

Μους σοκολάτας

Υλικά: 350 γρ. κουβερτούρα γάλακτος, 400 γρ. κρέμα γάλακτος με 35%-36% λιπαρά + 250 γρ. επιπλέον, χτυπημένη στο μίξερ μέχρι να γίνει παχύρρευστη (σαν γιαούρτι)

Εκτέλεση: Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια. Ζεσταίνουμε την ρευστή κρέμα γάλακτος και την αποσύρουμε λίγο πριν βράσει. Την αδειάζουμε πάνω από την τεμαχισμένη κουβερτούρα, ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να λιώσει καλά και αφήνουμε για λίγο να πέσει η θερμοκρασία του μείγματος. Έπειτα, προσθέτουμε την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε απαλά ώστε να ενσωματωθεί. Γεμίζουμε ποτήρια ή μπολ και τα βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 1-2 ώρες πριν σερβίρουμε, μέχρι να πήξει η μους.

Πηγή

Σοκολατένιο fudge με μπισκότα Oreo

Υλικά: 1 κουτί (397 γραμμ.) ζαχαρούχο γάλα, 2 βανιλίνες, 400 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη, 3 κουταλιές βούτυρο ανάλατο, 2 κουταλιές κακάο, 8 μπισκότα Oreo χοντροσπασμένα

Εκτέλεση: Στρώνουμε με αλουμινόχαρτο το σκεύος μας, φροντίζοντας να εξέχει αρκετά περιμετρικά, ούτως ώστε να μπορέσουμε να αφαιρέσουμε εύκολα το γλυκό. Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το ζαχαρούχο γάλα μαζί με την κουβερτούρα, το βούτυρο και τη βανιλίνη. Ανακατεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να λιώσουν η σοκολάτα και το βούτυρο και να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

Ρίχνουμε το κακάο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για λίγη ώρα ακόμα. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε τα μπισκότα. Ανακατεύουμε απαλά με ένα κουτάλι και αδειάζουμε το μίγμα στο σκεύος. Ισιώνουμε την επιφάνεια με την ανάποδη ενός κουταλιού και περιμένουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Τοποθετούμε το fudge στο ψυγείο για 2-3 ώρες να σταθεροποιηθεί. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και το κόβουμε σε τετράγωνα σοκολατάκια.

Πηγή. 

Γιαουρτόπιτα με 4 υλικά

Υλικά: 4 αυγά, 250 γρ. γιαούρτι αγελάδας στραγγιστό με 10% λιπαρά, 50 γρ. μέλι, 10 γρ. κορν φλάουρ (1 γεμάτη κ.σ.), γλυκό του κουταλιού βύσσινο για το σερβίρισμα

Εκτέλεση: Σε ένα μπολ χτυπάμε ελαφρώς τα αυγά. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη μέχρι να ενωθούν. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C. Ακουμπάμε ένα τσέρκι διαμέτρου 20 εκ. επάνω σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτου και τυλίγουμε τις άκρες του αλουμινόχαρτου γύρω από αυτό ώστε να δημιουργηθεί μια βάση. Αδειάζουμε μέσα το μείγμα της πίτας και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά (δεν θα πάρει ιδιαίτερο χρώμα). Για να ξεφορμάρουμε περνάμε προσεχτικά τη λάμα ενός μαχαιριού ανάμεσα στην πίτα και το τσέρκι. Αφήνουμε να κρυώσει. Σερβίρουμε με γλυκό του κουταλιού βύσσινο.

Πηγή. 

Πάβλοβα

Υλικά: 5 μεγάλα (150-160 γρ.) ασπράδια σε θερμοκρασία δωματίου, 150-160 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική, 150-160 γρ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη, 1/2 κ.γλ. ξίδι λευκό, 1/2 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας, 1 πρέζα αλάτι, 500 ml κρέμα γάλακτος 35% χτυπημένη σε παχύρευστη μορφή

Για τη σάλτσα φράουλας: 300 γρ. φράουλες, 50 γρ. ζάχαρη, 1 κ.σ. κονιάκ, 1/2 μπαστούνι βανίλιας

Εκτέλεση: Ζυγίζουµε τα ασπράδια και όσο γραµµάρια είναι τόσα γραµµάρια πρέπει να είναι η κρυσταλλική και η άχνη ζάχαρη αντίστοιχα. Μπορούµε να αλέσουµε την κρυσταλλική ζάχαρη στο µπλέντερ σε πιο ψιλή µορφή, για να διαλυθεί πιο εύκολα στα ασπράδια. Τοποθετούµε τ’ ασπράδια στον κάδο του µίξερ και µε το σύρµα αρχίζουµε να τα χτυπάµε σε µέτρια ταχύτητα. Προσθέτουµε το αλάτι. Λίγη λίγη, βροχηδόν, µε συνεχή ροή προσθέτουµε την κρυσταλλική ζάχαρη και συνεχίζουµε το χτύπηµα της µαρέγκας µέχρι να σχηµατιστούν σφιχτές κορυφές. Πιάνουµε λίγη µαρέγκα ανάµεσα στον αντίχειρα και τον δείκτη µας και αν νιώθουµε ότι η ζάχαρη δεν έχει λιώσει καλά, συνεχίζουµε το χτύπηµα για λίγα λεπτά. Αφού σφίξει καλά η µαρέγκα, προσθέτουµε τη βανίλια (πάντα το µίξερ σε λειτουργία) και το ξίδι. Αυτό θα βοηθήσει στο να κρατήσει η µαρέγκα στο κέντρο της µια αφράτη και τσιχλένια υφή, ενώ εξωτερικά θα γίνει τραγανή. Τέλος κοσκινίζουµε στη µαρέγκα την άχνη και µε σπάτουλα και απαλές κινήσεις την ενσωµατώνουµε.

Προθερµαίνουµε το φούρνο στους 80-100οC στον αέρα. Στρώνουµε λαδόκολλα σε λαµαρίνα (κολλάµε τη λαδόκολλα στη λαµαρίνα µε λίγη µαρέγκα, για να µην κουνιέται στο ψήσιµο στον αέρα). Νοητά χαράζουµε κύκλο 25-27 εκ. Με ένα κουτάλι στήνουµε τη µαρέγκα σε δίσκο. Με παλέτα ή κουτάλι κάνουµε ελαφριά λακκούβα στη µέση για να καθίσει µετά η σαντιγί. Ψήνουµε στη µεσαία σχάρα για 1 ώρα και 30΄ περίπου µέχρι να στεγνώσει καλά η µαρέγκα. Όταν πια ξεκολλάει από την λαδόκολα και απ’ έξω είναι τραγανή, τότε είναι έτοιµη. Την ψήνουµε σε χαµηλή θερµοκρασία για πολλή ώρα, γιατί αλλιώς κιτρινίζει και σκάει γύρω γύρω, ενώ έτσι µένει κατάλευκη και εντυπωσιακή. Την αφήνουµε σε σχάρα να κρυώσει τελείως.

Για τη σάλτσα: Διαλέγουµε φράουλες κατακόκκινες και γερές. Αφού τις πλύνουµε, τις κόβουµε στη µέση και τις βάζουµε σε τηγάνι. Προσθέτουµε το κονιάκ, αφαιρούµε τα σποράκια βανίλιας και τα ρίχνουµε στις φράουλες και τέλος πασπαλίζουµε µε τη ζάχαρη. Βράζουµε σε µέτρια φωτιά για λίγα λεπτά µέχρι να γίνει σαν αραιή µαρµελάδα. Αφήνουµε να κρυώσει καλά.

Για το στήσιµο: Βάζουµε την πάβλοβα σε τουρτιέρα. Από πάνω βάζουµε µια στρώση κρέμα γαλακτος  χτυπημένη σε παχύρευστη μορφή . Γαρνίρουµε όλη την επιφάνεια, µπήγοντας στην κρέμα φράουλες και τελευταία στιγµή γαρνίρουµε µε τη σάλτσα.

Πηγή. 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v