Τα καλύτερα τσιμπολογήματα στο εορταστικό τραπέζι

Οι καλύτερες συνταγές για το εορταστικό finger food, που θα ενθουσιάσει τους καλεσμένους σας χωρίς να σας κλείσει για ώρες στην κουζίνα.
Τα καλύτερα τσιμπολογήματα στο εορταστικό τραπέζι
Είτε ψάχνετε έξυπνα και απλά ορεκτικά για να συνοδεύσετε την παραδοσιακή σας γαλοπούλα, είτε σκοπεύετε να κάνετε πάρτι –και όχι εορταστικό δείπνο– αλλά θέλετε και κάτι για να τσιμπολογάτε εσείς και οι καλεσμένοι σας, επειδή ως γνωστόν νηστικό αρκούδι δεν χορεύει, οι παρακάτω συνταγές θα σας λύσουν τα χέρια.

Ρολάκια πίτσας
από το blog The one with all the tastes

Υλικά:
1 συσκευασία έτοιμη ζύμη για πίτσα
¾ του φλιτζανιού έτοιμη σάλτσα ντομάτας με βασιλικό
1 πρέζα ρίγανη
9 φέτες καπνιστό ζαμπόν
9 φέτες τυρί γκούντα ή ένταμ

Εκτέλεση:
Απλώνουμε τη ζύμη σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και την πλαταίνουμε χρησιμοποιώντας τον πλάστη. Από πάνω στρώνουμε τη σάλτσα ντομάτας και πασπαλίζουμε με τη ρίγανη. Στη συνέχεια στρώνουμε το ζαμπόν και το τυρί, φροντίζοντας να αφήσουμε ένα κενό περίπου 2 εκ. από τη μία πλευρά. Τυλίγουμε τη ζύμη σε σφιχτό ρολό και το βάζουμε στο ψυγείο για 15-20′.

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις και στρώνουμε με λαδόκολλα ένα μεγάλο ταψί. Χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε το ρολό σε 12-14 φέτες. Τοποθετούμε τα πιτσάκια στο ταψί και τα ψήνουμε για 20′ περίπου μέχρι να ροδίσει όμορφα η ζύμη. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να σταθούν για 10′ προτού τα σερβίρουμε.

Γεμιστά αυγά

Υλικά
12 αυγά
50ml μαγιονέζα
45ml sour cream
1 κουταλάκι μουστάρδα
Αλάτι, πιπέρι, πάπρικα

Εκτέλεση
Βράστε τα αυγά ώστε να γίνουν σφιχτά. Αφού κρυώσουν καλά, κόψτε τα στην μέση (κάθετα) και αφαιρέστε τους κρόκους. Λιώστε τους κρόκους με ένα πιρούνι και αναμίξτε τους με την μαγιονέζα, την sour cream, την μουστάρδα και το αλατοπίπερο. Αυτή θα είναι η γέμιση, την οποία θα τοποθετήσετε προσεκτικά μέσα στις κοιλότητες από τα ασπράδια. Τελειώστε, πασπαλίζοντας λίγη πάπρικα πάνω από τα αυγά.

Μπάλα τυριού με cranberries, μπέικον και ξηρούς καρπούς
από τον Άκη Πετρετζίκη

Υλικά:
250 γρ. τυρί κρέμα
250 γρ. φέτα ψιλοκομμένη
120 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο
120 γρ. κράνμπερι αποξηραμένα
1 κ.σ. κόλιανδρο ψιλοκομμένο
1 κ.γ. worcestershire σως
120 γρ. φυστίκια Αιγίνης και καβουρδισμένα αμύγδαλα

Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ εκτός ψυγείου, αφήνουμε να μαλακώσει το τυρί κρέμα για καμιά ώρα. Μετά προσθέτουμε τη φέτα, το μπέικον, τα cranberries, τον κόλιανδρο, τη σως και τα ανακατεύουμε όλα μαζί με μία πλαστική σπάτουλα.

Βάζουμε όλο το μείγμα πάνω σε μία μεμβράνη και με τα χέρια μας προσπαθούμε να σχηματίσουμε μία μπάλα ενώνοντας τις άκρες της μεμβράνης. Τοποθετούμε τη μπάλα στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες μέχρι να σταθεροποιηθεί. Βάζουμε τα φυστίκια και τα αμύγδαλα πάνω σε μία μεμβράνη και μόλις είναι στέρεη η μπάλα μας, βγάζουμε από το ψυγείο και τη ρολάρουμε πάνω στους ξηρούς καρπούς. Αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να παγώσει καλά, και σερβίρουμε με διάφορα ψωμάκια

Πλακωτή με Λάχανο Κατίκι Δομοκού και Σαλάμι Αέρος
από το Food Project

Υλικά:
½ κόκκινο λάχανο
16 λεπτές φέτες σαλάμι αέρος
60γρ. κατίκι Δομοκού
8 ελιές πράσινες τσακιστές
1 λεμόνι (χυμός)
αλάτι χοντρό
πιπέρι φρέσκο
οδοντογλυφίδες

Εκτέλεση:
Βγάζουμε και πετάμε τα εξωτερικά φύλλα από το λάχανο. Εν συνεχεία αφαιρούμε τα φύλλα από το λάχανο ένα-ένα προσεχτικά, για να μη σπάσουν. Με ένα στρογγυλό μικρό κουπάτ διαμέτρου 5cm ή με το μαχαίρι κόβουμε το λάχανο σε στρογγυλά κομμάτια. Τα απλώνουμε και τα περιχύνουμε με το λεμόνι και μετά με αρκετό χοντρό αλάτι.

Στη συνέχεια βάζουμε με την εξής σειρά ξεκινώντας από κάτω προς τα πάνω: λάχανο, κατίκι, σαλάμι, τελειώνουμε με λάχανο (τρείς στρώσεις) και βάζουμε για διακόσμηση μία ελιά σε κάθε οδοντογλυφίδα. Προσθέτουμε φρέσκο πιπέρι και σερβίρουμε.

“Σουβλάκια” μαριναρισμένης μοτσαρέλας με προσούτο και τοματάκια τσέρι
από το Food Junkie

Υλικά:
250γρ μοτσαρελάκια
ελαιόλαδο
μαϊντανός ψιλοκομμένος και φρέσκος βασιλικός, περίπου 3 κ.σ. στο σύνολο
πάπρικα
500γρ ντοματάκια τσέρι
150γρ προσούτο
ξύλινες οδοντογλυφίδες

Εκτέλεση:
Για την μαρινάδα: σε 200 μλ ελαιόλαδο ρίξτε τα μυρωδικά, 1 κ.γ. πάπρικα και τις μοτσαρέλες. Καλύψτε και αφήστε τα στο ψυγείο μια νύχτα να μαριναριστούν. Το λαδάκι αυτό είναι ωραίο μετά στη σαλάτα σε ντιπ ή μακαρονάδα.

Κόψτε το προσούτο στα δύο. Περάστε μια μπαλίτσα μοτσαρέλας στην οδοντογλυφίδα, μετά το προσούτο σα φυσαρμόνικα και μετά το ντοματάκι. Επαναλάβετε με τα υπόλοιπα υλικά. Μπορείτε να φτιάξετε τα μεζεδάκια αυτά από το πρωί και να τα έχετε καλυμμένα σε ένα τάπερ. Σερβίρετε σε πιατέλα ή μπολ.

Πατάτες φούρνου βουτυράτες
από τις Συνταγές της Παρέας

Υλικά:
Πατάτες
1 κουτί εβαπορέ γάλα
Βούτυρο
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε ροδέλες όπως για τον μουσακά. Τις αραδιάζουμε σε ένα ταψί και τις περιχύνουμε με το εβαπορέ γάλα. Γεμίζουμε το κουτί του εβαπορέ με νερό και το προσθέτουμε και αυτό. Αλατοπιπερώνουμε. Πριν τις βάλουμε στον φούρνο ρίχνουμε κομματάκια βούτυρο (αναλόγως πόσο λιπαρές τις θέλουμε). Τις σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, τις βάζουμε στον φούρνο στους 150 βαθμούς, και τις παρακολουθούμε: Μόλις «τσιμπιούνται» βγάζουμε το αλουμινόχαρτο για να πάρουν λίγο χρώμα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v