3 λαχταριστές φθινοπωρινές σούπες

Πιάστε θέση δίπλα στο τζάκι ή στον καναπέ, χουχουλιάστε και απολαύστε τρεις νοστιμότατες σούπες με άρωμα… φθινοπωρινό.
3 λαχταριστές φθινοπωρινές σούπες
Οι σούπες ταιριάζουν φίνα στο φθινόπωρο (και τον χειμώνα). Είναι η ιδανική εποχή για να τις απολαύσουμε, μιας και μας… ζεσταίνουν, έστω και προσωρινά, ενώ παράλληλα μας ενισχύουν με θρεπτικά συστατικά χάρη στα λαχανικά που περιέχουν.

Ιδού λοιπόν 3 νόστιμες ιδέες για φθινοπωρινές σούπες.

Βελούδινη σούπα με μανιτάρια και κάστανα

Υλικά: 50 ml ελαιόλαδο, 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη (ή όσο σκόρδο θέλετε), 500 γρ. φρέσκα μανιτάρια (μικρά άσπρα ή πορτομπέλο), ψιλοκομμένα, 120 γρ. κάστανα, έτοιμα καθαρισμένα (θα τα βρείτε σε συσκευασίες σε κενό αέρος, στα μεγάλα σούπερ μάρκετ) ή 300 γρ. κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα, 1 λίτρο νερό ή ζωμός κότας, 100 ml κρέμα γάλακτος, 2 κουτ. σούπας φρέσκο σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο ή το τρυφερό πράσινο μέρος από 3-4 μικρά φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση: Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2 λεπτά. Ρίχνουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για ακόμη 1 λεπτό, προσέχοντας να μη μαυρίσει, γιατί θα πικρίσει. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, αλάτι και πιπέρι, δυναμώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3 - 4 λεπτά. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα κάστανα και το ζωμό και αφήνουμε τα υλικά να πάρουν μια βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τη σούπα για 25 - 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα υλικά.

Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε. Πολτοποιούμε τη σούπα στο μπλέντερ, σε δόσεις για να αποκτήσει όσο το δυνατόν πιο φίνα υφή. Καθαρίζουμε καλά την κατσαρόλα και ξαναρίχνουμε εκεί την πολτοποιημένη σούπα. Τη ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά για 1 - 2 λεπτά και διορθώνουμε το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται. Μοιράζουμε τη σούπα σε μπολάκια ή σε μικρά ποτηράκια ή σφηνάκια (αν ετοιμάζουμε πάρτι), πασπαλίζουμε με το σχοινόπρασο ή το φρέσκο κρεμμυδάκι και σερβίρουμε.

Συνταγή από εδώ

Σούπα με γλυκοπατάτα και πορτομπέλλο με άρωμα δυόσμου

Υλικά: 1 μεγάλη γλυκοπατάτα, 1 μεγάλο πορτομπέλο, 1/2 κίτρινη πιπεριά, 1 κρεμμύδι, 2 σκόρδα, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, χυμός 1/2 λεμονιού, λίγα φύλλα δυόσμου, 1/2 κ.γ. κύμινο, αλάτι και πιπέρι, ανάμεικτοι σπόροι για γαρνίρισμα (ηλιόσπορος, κολοκυθόσπορος, σπόροι σόγιας, κουκουνάρι)

Χοντροκόβουμε τα λαχανικά και τα τσιγαρίζουμε για λίγο με το λαδάκι. Προσθέτουμε ζεστό νερό ή ζωμό και αφήνουμε να βράσουν. Όταν βράσουν, τα κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, κύμινο, λεμόνι, πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ και τα ξαναβάζουμε στη φωτιά για πολύ λίγο ακόμα. Γαρνίρουμε με τα σπόρια και απολαμβάνουμε.

Συνταγή από εδώ. 

Βελουτέ Γλυκοπατάτας και Κολοκύθας

Υλικά: 1 κολοκύθα μικρή (περίπου 1,5 κιλό), 1 γλυκοπατάτα σε κύβους, 1 πράσο σε ροδέλες, 3-4 κλαράκια σέλινο σε κομματάκια, 3 καρότα σε κομματάκια, 1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες, ξύσμα και χυμό από 1 πορτοκάλι, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, Πυχτόγαλο Κρήτης ή Ξινομυζήθρα ή Γιαούρτι στραγγιστό για το σερβίρισμα

Εκτέλεση: Σε μία μεγάλη κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το πράσο και το κρεμμύδι και τα αφήνουμε για λίγη ώρα να καραμελώσουν. Έπειτα προσθέτουμε τα καρότα, την γλυκοπαπάτα, την κολοκύθα, το σέλινο, το ξύσμα και το χυμό από το πορτοκάλι και τα μπαχαρικά. Τα αφήνουμε για 5-10 λεπτά και έπειτα προσθέτουμε βρασμένο νερό τόσο ώστε να καλύπτει τα λαχανικά. Βράζουν για περίπου μισή ώρα και έπειτα τα πολτοποιούμε με μπλέντερ χειρός ή στο multi. Σερβίρουμε βάζοντας μια κουταλιά από το τυρί ή το γιαούρτι και φρεσκοτριμένο πιπέρι. Συνταγή από εδώ. 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v