5 φθινοπωρινές συνταγές με πρωταγωνιστή το κάστανο

Σε σούπες, σε γλυκά, σε πίτες ή μαζί με λαχταριστά κρεατοφαγικά πιάτα, τα κάστανα πάνε παντού και έρχονται να νοστιμίσουν την φθινοπωρινή κουζίνα μας.
5 φθινοπωρινές συνταγές με πρωταγωνιστή το κάστανο
Αν έπρεπε να διαλέξουμε την πιο χαρακτηριστική γεύση του φθινοπώρου, αυτή θα ήταν πιθανότατα το κάστανο. Αλλά δεν μας αρκεί να το δοκιμάζουμε ψητό ή βραστό: Του αξίζει μια θέση στις συνταγές και στα φθινοπωρινά πιάτα μας. Από τα γλυκίσματα με σοκολάτα μέχρι τα γαλλικά μαρόν γλασέ, και από τις παραδοσιακές μας πίτες μέχρι τις πρώτες ζεστές σούπες της σεζόν, προσθέτουμε γεύση από κάστανο και απολαμβάνουμε…

…Τούρτα σοκολάτας με κάστανα

Υλικά
:
Για τη γέμιση: 500 γρ. προβρασμένα κάστανα (εμπορίου), 300 ml (1 ποτήρι) γάλα φρέσκο, 1 φλ. τσαγιού αμυγδαλόψιχα, 150 γρ. κουβερτούρα, 120 γρ. βούτυρο, 2½ φλ. τσαγιού ζάχαρη, 5 αυγά χωρισμένα, 1 πρέζα αλάτι, 1 πορτοκάλι (ξύσμα)
Για το γλάσο σοκολάτας: 150 γρ. κουβερτούρα λιωμένη, 1 κ.σ. βούτυρο σαντιγύ για γαρνίρισμα, μαρόν γλασέ για γαρνίρισμα
Εκτέλεση:
Είτε αγοράζουμε προβρασμένα κάστανα για ευκολία, είτε βράζουμε εμείς και τα ξεφλουδίζουμε. Τα ξεφλουδισμένα κάστανα πρέπει να είναι 500 γρ. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα και τα βράζουμε με το γάλα για 10΄, ώστε να μαλακώσουν, και κατόπιν πετάμε το γάλα. Χτυπάμε στον κόφτη του μίξερ τα αμύγδαλα, τη σοκολάτα και τα κάστανα. Χτυπάμε με μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη για 7΄-8΄, μέχρι να ασπρίσει. Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους, να τους αφομοιώσει το μείγμα. Τέλος, προσθέτουμε τα αλεσμένα αμύγδαλα με τη σοκολάτα και τα κάστανα, καθώς και το ξύσμα πορτοκαλιού. Χτυπάμε τα ασπράδια με μία πρέζα αλάτι σε μαρέγκα, μέχρι να σχηματίσουν απαλές κορφές. Ρίχνουμε 2 κουταλιές μαρέγκα στο μείγμα και χτυπάμε απαλά να αραιώσει. Έπειτα, απαλά διπλώνουμε μέσα στο μείγμα την υπόλοιπη μαρέγκα με σπάτουλα. Βουτυρώνουμε πολύ καλά μία φόρμα-δαχτυλίδι 25 εκ. και στρώνουμε στον πάτο αντικολλητικό χαρτί. Αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε για 45’ στους 150 βαθμούς, σε αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, μέχρι να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα. Αφήνουμε να κρυώσει, έπειτα ξεφορμάρουμε και τοποθετούμε το γλυκό σε τουρτιέρα. Ανακατεύουμε τη λιωμένη σοκολάτα με το βούτυρο, με προσοχή τη ρίχνουμε στο κέντρο της τούρτας, και με σπάτουλα αλείφουμε γύρω γύρω. Αφήνουμε το γλάσο να σταθεροποιηθεί, γαρνίρουμε με σαντιγί και μαρόν γλασέ. 
Την συνταγή εντοπίσαμε στο Argiro.gr 

…Βελουτέ σούπα με κάστανο

Υλικά
:
700-800gr κάστανα, 1 λίτρο ζωμό κοτόπουλου, 1 πράσο, 1 καρότο, 1 κρεμμύδι , θυμάρι φρέσκο, 2 κ.σ. βούτυρο, 1 σφηνάκι κονιάκ, αλάτι, πιπέρι
Για τον ζωμό: 3 λίτρα νερό, 1/2 κοτόπουλο, 1 πράσο, 2 καρότα, 2 κρεμμύδια, 3 φύλλα δάφνης, σέλινο, μαϊντανό, θυμάρι φρέσκο.
Εκτέλεση:
Χαράζουμε στα κάστανα ένα σταυρό και τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 30'. Τα βγάζουμε από το νερό και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Μόλις τα κάστανα κρυώσουν τα ξεφλουδίζουμε. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα λαχανικά. Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε τα λαχανικά με το βούτυρο μέχρι να μαραθούν. Στο τέλος προσθέτουμε τα κάστανα και ανακατεύουμε για 1-2'. Ρίχνουμε το κονιάκ. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το ζωμό (βλ. οδηγίες παρακάτω*) μαζί με τα κάστανα και τα λαχανικά. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 1/2 ώρα. Πολτοποιούμε τη σούπα στο μπλέντερ. Αν θέλουμε λεπτή υφή, περνάμε από σινουά.
*Για τον ζωμό: Το μυστικό για ένα πετυχημένο ζωμό είναι να βράζουμε σιγά-σιγά για πολλές ώρες. Μπορούμε να προσθέσουμε και ένα μικρό ποτήρι λευκό κρασί. Προετοιμάζουμε τον ζωμό και αποθηκεύουμε στην κατάψυξη – έτσι, έχουμε διαθέσιμο ζωμό όποτε το θελήσουμε. 
Την συνταγή εντοπίσαμε στο DinasSweets 

…Κοτόπιτα με κάστανο

Υλικά
:
1 πακέτο φύλλο χωριάτικο, 700 γρ. κοτόπουλο ψαχνό σε κύβους, 1 κούπα βρασμένα και κομμένα κάστανα, 1 κούπα στραγγιστό γιαούρτι, λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο, 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος, ½ κούπα ξανθή σταφίδα, 1 ποτηράκι λευκό κρασί, 1 αυγό, 1 ματσάκι μαϊντανό, αλάτι, κόκκινο πιπέρι, 1 φλιτζάνι σπορέλαιο για τα φύλλα
Εκτέλεση:
Σοτάρουμε το κρεμμύδι με το κοτόπουλο και το σβήνουμε με το κρασί. Ρίχνουμε μέσα σιγά-σιγά τα κάστανα, τη σταφίδα, το μαϊντανό, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφού κρυώσει λίγο, προσθέτουμε το γιαούρτι και την κρέμα γάλακτος. Εν τω μεταξύ, στρώνουμε σε ένα ταψί τα μισά φύλλα λαδώνοντάς τα με ένα πινελάκι. Ρίχνουμε μέσα τη γέμιση και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα. Στο τέλος χτυπάμε το αυγό με λίγο λάδι και αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας. Τη χαράζουμε και την ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40΄ μέχρι να ροδοκοκκινίσει. 
Την συνταγή εντοπίσαμε στο Kastanitsa.gr 

…Μαρόν γλασέ

Υλικά
:
1 κιλό κάστανα, 1620 γρ. ζάχαρη, 1 λίτρο νερό, χυμό από ένα λεμόνι, λίγο αλάτι
Εκτέλεση:
Ξεφλουδίζουμε τα κάστανα και τα βάζουμε να βράσουν σε μπόλικο νερό με λίγο αλάτι. Αφού βράσουν, αφαιρούμε τη φλούδα. Βράζουμε το σιρόπι (ζάχαρη, νερό και χυμό λεμονιού) και το αφήνουμε να κρυώσει. Κατόπιν τοποθετούμε μέσα στο σιρόπι τα κάστανα και τα αφήνουμε όλο το βράδυ. Τα βάζουμε να βράσουν για 5 λεπτά, τα αποσύρουμε και τα αφήνουμε για 5 ώρες. Τα ξαναβράζουμε για 3-5 λεπτά και τα αφήνουμε πάλι να κρυώσουν. Βγάζουμε με προσοχή τα κάστανα (χωρίς να τα τρυπήσουμε) και βάζουμε το σιρόπι να βράσει ρίχνοντας το χυμό του λεμονιού. Αφού δέσει καλά το σιρόπι, ρίχνουμε τα κάστανα μέσα και τα αφήνουμε πάλι για όλο το βράδυ. Την επομένη βγάζουμε τα κάστανα και τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά.
Την συνταγή εντοπίσαμε στο GreekCook.gr

…Κοτόπουλο με δαμάσκηνα και κάστανα

Υλικά
:
1 μεγάλο κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες, 250 γρ. δαμάσκηνα, 250 γρ. κάστανα προβρασμένα, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 φέτα μπέικον ψιλοκομμένη, αλάτι, φρεσκοτριμένο πιπέρι, 1 κ.σ. κρύο βούτυρο
Για τη μαρινάτα: 1 σκελίδα σκόρδο, 1 μικρό κρεμμύδι κομμένο σε φέτες, 1 καρότο κομμένο στα δύο, 1 δαφνόφυλλο, 1 κλαδάκι θυμάρι, 2 κλωνάρια μαϊντανό, 2 κόκκους μπαχάρι, 2 γαρίφαλα, 3 φλ. τσαγιού κόκκινο ξηρό κρασί, 2 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο, 2 κ.σ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Για τη μαρινάτα: Ζεσταίνουμε το λάδι σε κατσαρόλα. Σοτάρουμε για 2΄ το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο. Σβήνουμε με το ξίδι και το κρασί. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και βράζουμε για 10΄. Αφήνουμε να κρυώσει. Βάζουμε το κοτόπουλο στη μαρινάτα, προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και σκεπάζουμε με μεμβράνη. Τα αφήνουμε στο ψυγείο για όλη τη νύχτα.
Στραγγίζουμε καλά το κοτόπουλο και το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί. Στραγγίζουμε και τα δαμάσκηνα.
Ζεσταίνουμε μια πλασοτέ κατσαρόλα. Ροδίζουμε το μπέικον για 2΄ και το πετάμε. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το κοτόπουλο από όλες τις πλευρές. Σουρώνουμε 2 φλ. τσαγιού μαρινάτα και περιχύνουμε το κοτόπουλο. Αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε τα κάστανα και τα δαμάσκηνα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Σιγοβράζουμε για 1 ώρα και 15΄ να μαλακώσει καλά. Βγάζουμε το κοτόπουλο σε πιατέλα.
Δυναμώνουμε τη φωτιά να βράσει η σάλτσα και προσθέτουμε το κρύο βούτυρο σε κομματάκια. Αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά και με σύρμα ανακατεύουμε γρήγορα τη σάλτσα, να λιώσει το βούτυρο. Αφήνουμε 5΄ να κρυώσει και να σφίξει ελαφρά. Περιχύνουμε το κοτόπουλο. Σερβίρουμε με πουρέ πατάτας. 
Την συνταγή εντοπίσαμε στο Argiro.gr 


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v