5 λαχταριστές νησιώτικες συνταγές

Μαγειρεύουμε πατατάτο αμοργιανό, κερκυραϊκό μπουρδέτο και άλλες νησιώτικες νοστιμιές που μοσχοβολούν καλοκαίρι.
5 λαχταριστές νησιώτικες συνταγές
Καθώς μετράμε αντίστροφα ημέρες μέχρι την άδεια του καλοκαιριού, ταξιδεύουμε νοερά (και γευστικά) στα αγαπημένα μας νησιά, μαγειρεύοντας παραδοσιακές νησιώτικες νοστιμιές που πλημμυρίζουν το σπίτι με καλοκαιρινές μυρωδιές.

Πατατάτο από την Αμοργό
από τον Ηλία Μαμαλάκη

Υλικά:
2 κ.σ.πελτές ντομάτας
1 κ.σ.βούτυρο
1 κρεμμύδι
5-6 πατάτες
2 σκελίδες σκόρδο
αλάτι
πιπέρι
κανέλα
1 φλιτζ καφέ λάδι
1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
μπαχάρι
1 κιλό γίδα
αλατοπίπερο
κανέλα

Εκτέλεση:
Κόβετε τις πατάτες τετράγωνες και στο ίδιο μέγεθος. Τις ρίχνετε σε ένα μεγάλο μπολ με νερό, τις πλένετε και τις στραγγίζετε. Στη συνέχεια ψιλοκόβετε το κρεμμύδι με το σκόρδο. Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το λάδι. Όταν ζεσταθεί, ρίχνετε το κρασί, στη συνέχεια το κρεμμύδι, και τέλος το βούτυρο. Ανακατεύετε συνέχεια μέχρι να μαραθεί και να γυαλίσει το κρεμμύδι. Όταν ροδίσει, ρίχνετε στην κατσαρόλα το κρέας και ανακατεύετε συνέχεια. Διαλύετε τον πελτέ σε ένα μπολ με ζεστό νερό. Ρίχνετε τις πατάτες στην κατσαρόλα και γυρίζετε 2-3 φορές. Προσθέτετε το διαλυμένο πελτέ ντομάτας και ανακατεύετε.

Προσθέτετε το αλάτι, το πιπέρι, ¾ ενός μικρού κουταλιού κανέλλα, 1 κουταλάκι μπαχάρι, το ψιλοκομμένο σκόρδο και ανακατεύετε. Συμπληρώνετε με νερό, τόσο ώστε να σκεπάζει το φαγητό. Περιμένετε να πάρει μια βράση και στη συνέχεια το αφήνετε να βράσει για περίπου 3 ώρες.

Σφουγγάτο από την Κύθνο
από το LoveCooking.gr 

Υλικά:
1/2 κιλό τυρί καλαθάκι Κύθνου (ή ανθότυρο)
2 κ.γ. αλεύρι
2 μεγάλα αβγά ή 3 μικρότερα (κατά προτίμηση βιολογικά)
Φυλλαράκια δυόσμου ψιλοκομμένα ή ξερός δυόσμος τριμένος
Αλεύρι για το πανάρισμα
Λάδι για τηγάνισμα

Εκτέλεση:
Τρίβουμε το τυρί σε χοντρό τρίφτη. Βάζουμε το τυρί, τα αβγά, τα μυρωδικά και τις δυο κουταλιές αλεύρι σε μια λεκανίτσα. Αλατοπιπερώνουμε και ζυμώνουμε ώσπου να ενωθούν καλά τα υλικά. Τα πλάθουμε μπαλάκια στο μέγεθος ενός μεγάλου καρυδιού. Αλευρώνουμε και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν απ’ όλες τις πλευρές. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίξει το λάδι.

Μπουρδέτο με χταπόδι από την Κέρκυρα
από τις Συνταγές της Παρέας

Υλικά:
1 μεγάλο χταπόδι
1 κιλό πατάτες
1 φλιτζάνι του καφέ ξύδι
1/2 κουταλάκι του γλυκού κόκκινο πιπέρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού γλυκό πιπέρι
3 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
1 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι

Εκτέλεση:
Ζεματάμε το χταπόδι για πέντε λεπτά σε μία κατσαρόλα με δύο ποτήρια νερό. Το βγάζουμε και το κόβουμε κομματάκια. Ξαναρίχνουμε το χταπόδι στην κατσαρόλα μαζί με τα πιπέρια, τον πελτέ ντομάτας και το λάδι, και το αφήνουμε να βράσει για δύο ώρες. Προσθέτουμε τις πατάτες και αφήνουμε να βράσουν για άλλη μισή ώρα, μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Ρεβυθοκεφτέδες από την Ίο
από το Funky Cook 

Υλικά:
250 gr. βεβύθια
2 μέτρια κρεμμύδια ξερά
2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 ματσάκι δυόσμο
2-3 κουταλιές της σούπας μαϊντανό
220 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού μαντζουράνα ξερή
1 φύλλο δάφνη
½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση:
Βάζουμε τα ρεβύθια σε ζεστό νερό, στο οποίο έχουμε διαλύσει την σόδα και τα αφήνουμε για 8 ώρες να μαλακώσουν. Κατόπιν τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό μαζί με το φύλλο δάφνης για 20-30 λεπτά και τα στραγγίζουμε. Πολτοποιούμε τα ρεβύθια στο moulti. Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά και τα μυρωδικά.

Σε ένα μεγάλο μπωλ βάζουμε τα ρεβύθια, τα λαχανικά, την μαντζουράνα, αλάτι πιπέρι ανακατεύουμε και προσθέτουμε το αλεύρι. Τέλος προσθέτουμε περίπου 200-250 ml κρύο νερό. Ζυμώνουμε καλά μέχρι να γίνει μια σφιχτή ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια. Βάζουμε σε βαθύ τηγάνι το ελαιόλαδο να κάψει. Πλάθουμε κεφτέδες σχετικά μεγάλους και πλακέ. Τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν οι ρεβυθοκεφτέδες και σερβίρουμε.

Μπομπότα (πατατόπιτα) από την Τήνο
από το Tinos-About.gr 

Υλικά
2 1/2 κιλά πατάτες
2 κουταλιές βούτυρο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 αβγά ελαφρώς χτυπημένα
2 φλιτζάνια τυρί τριμμένο (κεφαλοτύρι ή άλλο πικάντικο τυρί)
1 κουταλιά ρίγανη
1/2 φλιτζάνι γάλα
1/2 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
4 κουταλιές ελαιόλαδο για το ταψί και το ψήσιμο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά τις πατάτες, για να φύγει το χώμα, και τις βράζουμε μαζί με τη φλούδα τους μέχρι να ψηθούν. Τις στραγγίζουμε. Αφού κρυώσουν, τις ξεφλουδίζουμε και τις περνάμε από το μύλο του πουρέ. Σοτάρουμε για λίγα λεπτά το κρεμμύδι με το βούτυρο και το αφήνουμε να κρυώσει. Προσθέτουμε όλα τα υλικά στο μείγμα του πουρέ μαζί με το κρεμμύδι, και τα ανακατεύουμε.

Αλείβουμε με λάδι το ταψί (ή πυρέξ) διαστάσεων 38x28 εκ. Απλώνουμε το μείγμα και το στρώνουμε, ώστε να έχει παντού το ίδιο πάχος. Παίρνουμε ένα πιρούνι και σχεδιάζουμε στην επιφάνεια της πίτας τετράγωνα ή ρόμβους. Περιχύνουμε την πατατόπιτα ελαφρά με λάδι και την ψήνουμε στους 200°C για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει. Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει, για να μπορέσουμε να την κόψουμε και να τη σερβίρουμε.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v