5 συνταγές για υπέροχα σπιτικά λικέρ

Λικέρ με άρωμα μαστίχας, ιδιαίτερη γεύση κράνου, σπιτικά ηδύποτα κανέλας ή σοκολάτας και φρέσκιας φράουλας, μέσα από πέντε εύκολες συνταγές.
5 συνταγές για υπέροχα σπιτικά λικέρ
Το αγαπημένο σας οινοπνευματώδες ποτό και τα φρέσκα φρούτα ή τα ελληνικά μυρωδικά που λατρεύετε, «παντρεύονται» για να δημιουργήσουν εξαιρετικά αρωματικά και χωνευτικά λικέρ και να κλείσουν τις υπέροχες γεύσεις τους σε μπουκάλια. Το καλύτερο; Μπορείτε να τα φτιάξετε μόνοι σας, εύκολα και οικονομικά – το μόνο που χρειάζεται είναι υπομονή, καθώς χρειάζεται να περιμένετε αρκετές ημέρες ανάμεσα στα στάδια κάθε συνταγής – το αποτέλεσμα όμως θα σας δικαιώσει.

Λικέρ Μαστίχα
Υλικά
:
1 λίτρο καθαρό οινόπνευμα ποτοποιίας ή τσίπουρο γράπα ή λευκό ρούμι, 5 γραμμάρια δάκρυα μαστίχας, 1 λίτρο νερό, 750 γραμμάρια ζάχαρη
Εκτέλεση:
Βάζουμε σε ένα βάζο το καθαρό οινόπνευμα με τα δάκρυα και το κλείνουμε. Το αφήνουμε σε δροσερό και σκιερό μέρος μέχρι να δούμε ότι έχει σχηματιστεί στον πάτο του βάζου η κίτρινη "κόλλα" της μαστίχας. Ανακατεύουμε πού και πού για να βοηθήσουμε τη μαστίχα να λιώσει - η διαδικασία μπορεί να πάρει από 3 μέρες μέχρι 10 μέρες. Την κόλλα της μαστίχας δεν τη χρειαζόμαστε για το λικέρ.
Μόλις διαλυθεί η μαστίχα στο οινόπνευμα ετοιμάζουμε το σιρόπι μας. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τα βράζουμε για 10 λεπτά περίπου. Έπειτα, το αφήνουμε να κρυώσει και μετά το αναμειγνύουμε με το οινόπνευμα και τη μαστίχα. Ανακατεύουμε καλά και το σουρώνουμε με διπλό φίλτρο καφέ και άλλη μία φορά με σουρωτήρι και βαμβάκι. Αφήνουμε το λικέρ για 5-6 μέρες και έπειτα το διατηρούμε σε μπουκάλι στο ψυγείο. Πίνεται παγωμένο και είναι το ιδανικό χωνευτικό μετά από ένα καλό γεύμα.
Την συνταγή εντοπίσαμε στις Συνταγές της Γιαγιάς 

Λικέρ Σοκολάτα
Υλικά
:
1/2 λίτρο γάλα 3,5% λιπαρά, 2 φακελάκια βανίλια, 200 γρ κουβερτούρα, 500 γρ άχνη, 125 ml δυνατό καφέ φίλτρου, 1/2 λίτρο βότκα, 3 κ.σ. γάλα συμπυκνωμένο
Εκτέλεση:
Βράζετε το γάλα με τη βανίλια και το κατεβάζετε από την φωτιά. Κόβετε την κουβερτούρα σε κομμάτια και την ρίχνετε στο βρασμένο γάλα. Ανακατεύετε για να διαλυθεί, ρίχνετε την άχνη και ανακατεύετε καλά. Αφήνετε να κρυώσει τελείως και ρίχνετε το συμπυκνωμένο γάλα, τον καφέ και τη βότκα. Βάζετε το λικέρ σε μια ωραία καράφα και αφήνετε σε ένα μέρος στο ντουλάπι για μερικές ημέρες. Το κουνάτε σε τακτά διαστήματα για να αναμειχθεί και μπορείτε να το κρατήσετε στο ψυγείο μέχρι 3 μήνες.
Την συνταγή εντοπίσαμε στις Mageirikesdiadromes.gr 

Λικέρ Κανέλα (Τεντούρα)
Υλικά:
1 κιλό βότκα, 750 ml μαυροδάφνη (1 μπουκάλι), 10 ξύλα κανέλα, 15 καρφάκια γαρίφαλο, 1/2 σπασμένο καρπό μοσχοκάρυδο, τη φλούδα από 1 πορτοκάλι (χωρίς το λευκό μέρος), τη φλούδα από μισό λεμόνι (χωρίς το λευκό μέρος)
Για το σιρόπι: 500γρ. νερό, 300γρ. ζάχαρη, 150γρ. μέλι, 1 ξύλο κανέλα
Εκτέλεση:
Σε αεροστεγές βάζο ρίχνουμε όλα τα υλικά (εκτός από αυτά που είναι για το σιρόπι) και το αφήνουμε σε σκιερό μέρος – π.χ. μέσα σε ένα ντουλάπι. Μετά από 5 μέρες φτιάχνουμε το σιρόπι: Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη και την κανέλα και μόλις πάρει βράση και λιώσει η ζάχαρη ρίχνουμε μέσα και το μέλι και αποσύρουμε από το μάτι. Κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά το σιρόπι μας. Μόλις το σιρόπι κρυώσει καλά, το ρίχνουμε και αυτό στο βάζο μαζί με το ξύλο κανέλας που υπάρχει μέσα στο σιρόπι, και αφαιρούμε τις φλούδες του λεμονιού και του πορτοκαλιού. Μετά από άλλες 15 μέρες το ποτό μας είναι έτοιμο - το σουρώνουμε και το βάζουμε σε βάζα.
Την συνταγή εντοπίσαμε στο AkisPetretzikis.com 

Λικέρ Φράουλας με Μέντα
Υλικά
(για δύο περίπου λίτρα λικέρ):
1.200 γρ. ώριμες φράουλες, κατακόκκινες αλλά σφιχτές, 1 λίτρο κονιάκ, 200 ml βότκα, 500 γρ. ζάχαρη, 500 ml νερό, 1 κλωνάρι φρέσκια μέντα, χυμό από 1 μικρό λεμόνι, 1 κομμάτι φλούδα λεμονιού
Εκτέλεση:
Πλένουμε πολύ καλά τις φράουλες. Αφαιρούμε το κοτσάνι και τις κόβουμε σε κομματάκια. Τις τοποθετούμε σε γυάλινο σκεύος που να σφραγίζει και τις καλύπτουμε με το αλκοόλ (κονιάκ και βότκα). Προσθέτουμε τη μέντα, σφραγίζουμε το σκεύος και το αφήνουμε για μία εβδομάδα να παγώσει στο ψυγείο.
Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό, το χυμό και τη φλούδα λεμονιού σε ελαφρύ σιρόπι. Το αφήνουμε να κρυώσει και στη συνέχεια το προσθέτουμε στις φράουλες. Ανακατεύουμε. Περνάμε το μείγμα από διπλωμένο τουλπάνι και το σουρώνουμε καλά (αφαιρούμε τις φράουλες, τη μέντα, τη φλούδα του λεμονιού). Ισομοιράζουμε το λικέρ σε αποστειρωμένα μπουκάλια και το διατηρούμε παγωμένο στο ψυγείο.
Την συνταγή εντοπίσαμε στο Argiro.gr 

Λικέρ Κράνο
Υλικά:
1/2 κιλό ζάχαρη, 1 κιλό κονιάκ, 2 κιλά κράνα
Εκτέλεση:
Ρίχνουμε σε ένα βάζο τα κράνα με τη ζάχαρη εναλλάξ – η ζάχαρη θα είναι το τελευταίο στρώμα. Το αφήνουμε στον ήλιο για ενάμιση μήνα περίπου, ώσπου να λιώσει πολύ καλά η ζάχαρη. Ενδιάμεσα κουνάμε το βάζο κατά διαστήματα. Προσθέτουμε το κονιάκ και το αφήνουμε άλλες 15 μέρες στον ήλιο. Φιλτράρουμε και βάζουμε το λικέρ σε μπουκάλια.
Την συνταγή εντοπίσαμε στις Συνταγές της Γιαγιάς 


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v