5 νηστίσιμες συνταγές με ελάχιστες θερμίδες

Πεντανόστιμα καλαμαράκια, λαχταριστά μανιταρο-burger, ακόμα και διαιτητικά κέικ έχει το νηστίσιμο μενού μας που θα σας χορτάσει χωρίς να σας παχύνει.
5 νηστίσιμες συνταγές με ελάχιστες θερμίδες
Καθώς η νηστεία πλησιάζει προς το τέλος της, όλο και μειώνονται οι πρωτότυπες ιδέες – απαντήσεις στο προαιώνιο ερώτημα «τι να μαγειρέψω σήμερα;». Εμείς, όμως, είμαστε εδώ, για να σας βρούμε λαχταριστές, εύκολες συνταγές που δεν θα σας φορτώσουν με περιττές θερμίδες, και θα απογειώσουν γευστικά τη Σαρακοστή.

Καλαμαράκια με μανέστρα
από το iCookGreek 

Υλικά
8-10 καλαμαράκια καθαρισμένα
1/5 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
400 γρ. ντοματάκι αποφλοιωμένο, ψιλοκομμένο
1-2 κρεμμύδια ξερά, καθαρισμένα, κομμένο σε φετάκια
1 ποτηράκι λευκό κρασί
500 γρ. μανέστρα
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Βάζετε τα καλαμαράκια στο ελαιόλαδο και τα σοτάρετε ελαφρά. Ρίχνετε και τα κρεμμύδια και συνεχίζετε το σοτάρισμα. Σβήνετε τα καλαμαράκια με το κρασί και μόλις απορροφηθεί προσθέτετε την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και ένα ποτήρι νερό. Αφήνετε το φαγητό να μαγειρευτεί για 35΄περίπου, ελέγχοντας κάθε τόσο τη στάθμη των υγρών και προσθέτοντας νερό όποτε χρειάζεται. Όταν είναι σχεδόν έτοιμα τα καλαμάρια, συμπληρώνετε όσο νερό χρειάζεται για να είναι σύμφωνο με τις οδηγίες της συσκευασίας της μανέστρας και τη ρίχνετε κι αυτή στην κατσαρόλα. Συνεχίζετε το μαγείρεμα για 10 λεπτά, ανακατεύοντας πολύ συχνά με ξύλινη κουτάλα. Μόλις απορροφηθεί το υγρό και είναι έτοιμη η μανέστρα κατεβάζετε απ’ τη φωτιά. Περιμένετε λίγα λεπτά πριν το σερβίρετε. Αν θέλετε γαρνίρετε με φρέσκα μυρωδικά ψιλοκομμένα.

Νηστίσιμο μανιταρο-burger
από τις Συνταγές της Παρέας 

Υλικά
4 μανιτάρια Portobello
4 ψωμάκια στρογγυλά
ντομάτα
μαρούλι

Για τη μαρινάδα
1 κουταλιά σούπας ξύδι βαλσάμικο
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
ρίγανη
ξηρό βασιλικό
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση
Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά για τη μαρινάδα και περιχύνουμε τα μανιτάρια. Αφήνουμε έτσι για 15 λεπτά και μετά τα ψήνουμε στο γκριλ για 5-6 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν, αλείφοντας τα ξανά με τη μαρινάδα και από τις δύο πλευρές. Βάζουμε τα μανιτάρια μέσα στα ψωμάκια μαζί με μαρούλι και ντομάτα και σερβίρουμε.

Μπριάμ λαχανικών
από το Sidages.gr

Υλικά
400 γρ. μελιτζάνες φλάσκες
400 γρ. κολοκυθάκια
400 γρ. πατάτες
1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
6 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
3 τομάτες ψιλοκομμένες
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:
Κόβουμε σε ροδέλες τις πατάτες, τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια. Βράζουμε τις πατάτες και τις αφήνουμε στην άκρη. Σοτάρουμε ελαφρώς τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες με λίγο λάδι σε μέτρια φωτιά με καπάκι μέχρι να μαλακώσουν. Τα βγάζουμε και αυτά σε ένα πιάτο. Στο ίδιο σκεύος ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι, το τριμμένο κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τις ντομάτες, τον μαϊντανό και τον άνηθο. Αλατοπιπερώνουμε και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πιούνε τα υγρά τους και να μαλακώσουν. Σε ένα ταψί βάζουμε εναλλάξ τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια και τις πατάτες. Τα περιχύνουμε με το μείγμα λαχανικών και μυρωδικών. Ψήνουμε το μπριάμ λαχανικών στο φούρνο στους 220 βαθμούς για 25 περίπου λεπτά.

Σαλάτα με φακές
από το Sidagi.gr

Υλικά
Για τη σαλάτα
1 ½ φλιτζάνι φακές
6 φλιτζάνια νερό
½ φλιτζάνι καρότα ψιλοκομμένα
½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο ραπανάκι
½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο σέλερι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό

Για το ντρέσινγκ
1/4 φλιτζανιού φρέσκο χυμό λεμόνι
1/4 φλιτζανιού ξίδι
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση
Για τη σαλάτα
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό και μόλις αρχίσει να βράζει προσθέτουμε το ραπανάκι και τα καρότα. Τα αφήνουμε να βράσουν για 1 λεπτό. Στη συνέχεια τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα τις φακές. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τις αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά. Κατόπιν τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν για να είναι έτοιμες για τη σαλάτα. Τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ και τις ανακατεύουμε με τα ψιλοκομμένα καρότα, το σέλερι, το γογγύλι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το μαϊντανό.

Για το ντρέσινγκ
Ανακατεύουμε τον χυμό του λεμονιού, το ξίδι, και το ελαιόλαδο με αλατοπίπερο σε ένα μούλτι. Ρίχνουμε πάνω από τη σαλάτα το ντρέσινγκ και τη σερβίρουμε.

Νηστίσιμο κέικ… διαίτης
από το blog Μα…γυρεύοντας 

Υλικά
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα τριμμένο καρότο
1 κούπα τριμμένο μήλο
1 κούπα κοπανισμένα καρύδια
3/4 κούπας λάδι
21/2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1κ.γ. σόδα(κοφτή)
χυμό από 1 πορτοκάλι
ξύσμα από 1 λεμόνι

Εκτέλεση
Για τη συνταγή αυτή δεν χρειάζεται μίξερ. Χτυπάμε για λίγο, με το σύρμα, το λάδι με τη ζάχαρη. Διαλύουμε τη σόδα μέσα στο χυμό πορτοκαλιού και αδειάζουμε στο μπολ. Ανακατεύουμε καλά στη συνέχεια όλα τα υπόλοιπα υλικά. Αδειάζουμε το μείγμα σε φόρμα αλειμμένη με φυτική μαργαρίνη και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40-45 λεπτά περίπου. Το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά, πριν το αναποδογυρίσουμε σε σχάρα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v