5 λαχταριστές νηστίσιμες συνταγές

Ποιος είπε ότι η νηστεία πρέπει να είναι βαρετή; Έχουμε πέντε λαχταριστές συνταγές που θα σας βάλουν… ιδέες για μαγειρέματα, ακόμα και αν δεν νηστεύετε.
5 λαχταριστές νηστίσιμες συνταγές
Μιλάμε για νηστεία και σκέφτεστε μόνο βαρετές σαλάτες και τηγανιτά θαλασσινά; Καιρός να αναθεωρήσετε. Οι συνταγές που συγκεντρώνουμε παρακάτω θα σας βάλουν ιδέες για νόστιμους πειραματισμούς, τους οποίος αξίζει να δοκιμάσετε ακόμα και αν οι αλλαγές στο καθημερινό σας διαιτολόγιο δεν υπαγορεύονται από κανένα θρησκευτικό αίσθημα.

Ρεβίθια με μελιτζάνες
από το Monastiriaka.gr

Υλικά:
½ κιλό ρεβίθια
3 μέτρια κρεμμύδια τριμμένα
1 φλ. τσαγιού λάδι
1.5 φλ. τσαγιού λάδι
1.5 φλ. τσαγιού ντομάτα περασμένη από το ρεντέ
Αλάτι, πιπέρι
4 μελιτζάνες
1 φλ. τσαγιού αλεύρι
Λάδι για τηγάνισμα

Εκτέλεση:
Ξεφλουδίζουμε τα ρεβίθια, σοτάρουμε τα τριμμένα κρεμμύδια στο λάδι και ρίχνουμε την ντομάτα, το αλάτι και το πιπέρι. Προσθέτουμε τα ρεβίθια, το ανάλογο νερό και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν. Κόβουμε σε φέτες τις μελιτζάνες. Τις αλευρώνουμε, τις τηγανίζουμε και τις βάζουμε στο φαγητό προς το τέλος, για να πάρουν 2-3 βράσεις μαζί με τα ρεβίθια.

Καλαμαράκια με κρητική γραβιέρα
από το Sidages.gr

Υλικά:
1 κιλό καλαμαράκια μικρά ή κομμένα σε ροδέλες
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο σε ροδέλες
1 ποτηράκι ούζο
1 ματσάκι βασιλικό φρέσκο
1 φλ. ελαιόλαδο
300 γρ. κρητική γραβιέρα τριμμένη
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά το κρεμμύδι και το σκόρδο. Στραγγίζουμε τα καλαμαράκια και τα ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Σβήνουμε με το ούζο, αλατίζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τα καλαμαράκια να ψηθούν για 15 λεπτά (προσοχή μην παραψηθούν και σκληρύνουν). Στη συνέχεια, ρίχνουμε το βασιλικό, πιπέρι και το τυρί και σκεπάζουμε για λίγο μέχρι να λιώσει το τυρί.

Τυρένια μακαρόνια… χωρίς τυρί
από τις Συνταγές της Παρέας 

Υλικά:
500 γρ. κοφτό μακαρόνι (ή άλλα ζυμαρικά της αρεσκείας σας)
1 1/4 κούπες νερό
1 κούπα σκέτο γάλα σόγιας (ή άλλο φυτικό γάλα)
3/4 της κούπας διατροφική μαγιά
3 κ.σ. άμυλο καλαμποκιού
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
1 κ.γ. αλάτι (ή παραπάνω ανάλογα τα γούστα)
1/2 κ.γ. σκόνη σκόρδου
1 κ.γ. σκόνη κρεμμυδιού
1/2 κ.γ. μουστάρδα σκόνη
1/2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
1/2 κ.γ. κουρκουμά
λίγο πιπέρι καγιέν
2 κ.σ.ταχίνι
μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:
Βράζουμε τα ζυμαρικά, σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Ενώ βράζουν, χτυπάμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά. Μόλις τα ζυμαρικά είναι αλ ντέντε, τα στραγγίζουμε και κρατάμε μισή κούπα από το νερό τους. Τα ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το μίγμα. Μαγειρεύουμε και ανακατεύουμε μέχρι να βράσει το μίγμα και να πήξει. Προσθέτουμε λίγο από το νερό που κρατήσαμε αν χρειαστεί περισσότερο υγρό. Προσοχή να μην κολλήσει γιατί πήζει πολύ γρήγορα.

Καλαμάρι γεμιστό με κρύα σάλτσα ντομάτας, ρόδι και βότανα
από το Argiro.gr

Υλικά:
2 καλαμάρια ( 200 γρ. έκαστο)
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 σκ. σκόρδο σπασμένη
1 κρεμμύδι
1/2 πράσο
1 κόκκινη πιπεριά
1-1/2 φλ. ψίχουλα μπαγιάτικου ψωμιού
1/3 ματσάκι μαϊντανό
1 ρόδι καθαρισμένο
αλάτι
πιπέρι

Για τη σάλτσα
3 ντομάτες ώριμες
1 κρεμμύδι
1 σκ. σκόρδο
2 πιπεριές τσίλι
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1 κ.σ. χυμό λεμόνι
2 κ.σ. σιρόπι ρόδι
1 κ.σ. πάστα πιπεριάς ή πάπρικα γλυκιά
1/2 κ.γ. σουμάκ (μπαχαρικό)
1/2 κ.γ. δυόσμο αποξηραμένο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 ρόδι καθαρισμένο
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια του καλαμαριού. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και πρόσθετουμε το σκόρδο. Αφήνουμε για ένα λεπτό. Το αφαιρούμε. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το πράσο, την πιπεριά και τα πλοκάμια και τα αφήνουμε για 5'-6' ανακατεύοντας. Aποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Προσθέτουμε το ψωμί, τον μαϊντανό, λιγο έξτρα ελαιόλαδο και αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το ρόδι. Γεμίζουμε τα καλαμάρια και στερεώνουμε το άνοιγμα με οδοντογλυφίδα. Ελαφρά λαδώνουμε την επιφάνεια του. Ψήνουμε στην γκριλιέρα για 7'-8' από κάθε πλευρά. Για καλύτερο ψήσιμο βάζουμε καπάκι στην γκριλιέρα. Χαράζουμε σε φέτες, όχι μέχρι κάτω, το καλαμάρι και όλο μαζί το βάζουμε σε πιατέλα επάνω στην σάλτσα ντομάτας με ρόδι και βότανα.

Για τη σάλτσα:
Ξεφλουδίζουμε και ψιλοκόβουμε τις ντομάτες σε μπολ. Ψιλοκόβουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά σε όσο πιο μικρά κομμάτια μπορούμε και τα προσθέτουμε στη ντομάτα. Σε άλλο μπολ βάζουμε το λεμόνι, το σιρόπι ρόδι, την πάστα πιπεριάς και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε πολύ καλά. Τα προσθέτουμε στην ντομάτα. Προσθέτουμε τα βότανα και μπαχαρικά, αλατοπιπερώνουμε και τέλος ρίχνουμε τα ρόδια. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι η σάλτσα να γίνει κατακόκκινη.

Σπαγγέτι με λαχανικά, σουσάμι και ταχίνι
από το iCookGreek.gr 

Υλικά:
1 πακέτο μακαρόνια
200 γρ. μπρόκολο κομμένο σε μικρές τούφες
200 γρ. κουνουπίδι κομμένο σε μικρές τούφες
100 γρ. ταχίνι
80 ml σησαμέλαιο
2 καρότα λεπτοκομμένα
1 πράσο (το άσπρο κομμάτι) ψιλοκομμένο
1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε κύβους
σουσάμι
λίγο κύμινο
αλάτι
πιπέρι
ψιλοκομμένο μαϊντανό

Εκτέλεση:
Βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το σησαμέλαιο και τσιγαρίζουμε το πράσο και το καρότο. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να ζεσταθούν, χωρίς να ψηθούν και να μαραθούν. Ρίχνουμε το κύμινο και αλατοπιπερώνουμε. Ρίχνουμε τα μακαρόνια στην κατσαρόλα με τα λαχανικά, ανακατεύουμε και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με σουσάμι και 1 κουταλιά ταχίνι σε κάθε πιάτο.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v