Γεύσεις του κόσμου: Λαχταριστές συνταγές με λεμόνια

Ταξιδεύουμε στην Γαλλική Ριβιέρα και εμπνευσμένοι από την «Γιορτή των Λεμονιών» ετοιμάζουμε τρεις πεντανόστιμες συνταγές με το μυρωδάτο εσπεριδοειδές.

Γεύσεις του κόσμου: Λαχταριστές συνταγές με λεμόνια
γράφει και μαγειρεύει ο Βασίλης Τσιριδάκης των Tip the Chef

Και ενώ εδώ οι φετινές απόκριες αποτελούν παρελθόν, με τις ωραίες αναμνήσεις από τα πάρτυ να μας κάνουν συντροφιά στην καθημερινή ρουτίνα μας, σε ένα άλλο μέρος της Ευρώπης – την Γαλλική Ριβιέρα- και συγκεκριμένα στην πόλη της Μεντόν, ετοιμάζονται για την μεγάλη και εντυπωσιακή τους λεμονό-παρέλαση!

Η γιορτή αυτή ονομάζεται Fête du citron και κατά τη διάρκειά της 120 τόνοι λεμονιών «ντύνονται» καρνάβαλοι. Διαβάστε περισσότερα για τη γιορτή εδώ. Με αφορμή αυτή τη γιορτή λοιπόν, ετοιμάσαμε τρεις νόστιμες συνταγές με βάση το λεμόνι.  

Μπισκότα σαμπλε (pate sablee) με λεμόνι και παπαρουνόσπορο
Υλικά:
250 γρ. βούτυρο 82% κομμένο σε κυβάκια
150 γρ. άχνη ζάχαρη
1 δόση βανίλια
70 γρ αβγά
500 γρ. αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο
5 γρ. baking powder
1 τεμ. ξύσμα λεμόνι
2 κ.σ παπαρουνόσπορος

Εκτέλεση: Βάζουμε όλα τα υλικά μας στο μίξερ με το φτερό και τα χτυπάμε αρχικά σε χαμηλή ταχύτητα για να μην πεταχτεί το αλεύρι έξω από τον κάδο του μίξερ. Όταν ενσωματωθεί το αλεύρι στα υλικά, ανεβάζουμε ταχύτητα στην μεσαία σκάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και είναι πλέον μια ζύμη. Αφαιρούμε την ζύμη από το μίξερ, τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για μία ώρα.

Στην συνέχεια ανοίγουμε φύλλο πάχους 1 εκατοστού και κόβουμε με ένα στρογγυλό τσέρκι ή ποτήρι και τα στρώνουμε σε ταψί με λαδόκολλα με κενό ανάμεσα τους και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 για 10-15 λεπτά. (tip of the chef : για να μην απλώσουν στο ταψί και χάσουν το σχήμα τους στο ψήσιμο, πριν τα βάλουμε στο φούρνο, τα βάζουμε για λίγο στο ψυγείο με το ταψί. Έτσι θα σφίξουν και δεν θα απλώσουν ). Συνοδεύουν τέλεια τα ροφήματα μας!

Δροσιστική λεμονάδα
Υλικά:
500 ml νερό
Ξύσμα από 2 λεμόνια
1000 γρ. ζάχαρη
600 ml χυμό λεμόνι σπιτικό και σουρωμένο αν δεν θέλουμε τις ίνες :)

Εκτέλεση: Βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και το ξύσμα σε κατσαρόλα και τα ανακατεύουμε.
Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά από όταν ξεκινήσει ο βρασμός για 5-8 λεπτά (αν έχετε θερμόμετρο στους 121-130 βαθμούς) χωρίς να ανακατεύουμε. Κατεβάζουμε από την φωτιά, προσθέτουμε τον χυμό λεμόνι και ανακατεύουμε ελαφρά. Αφήνουμε να κρυώσει, το βάζουμε σε αποστειρωμένο μπουκάλι και το φυλάμε στο ψυγείο.
Αραιώνουμε το σιρόπι με κρύο νερό στην αναλογία που μας αρέσει και απολαμβάνουμε.
(tip of the chef : αραιώστε με ανθρακούχο νερό και έχετε την καλύτερη λεμονάδα που έχετε πιεί ever)

Μαρμελάδα κρέμα Λεμόνι
Υλικά:
200 γρ. βούτυρο σε κύβους
200 γρ. ζάχαρη
Ξύσμα και χυμό από 3 λεμόνια
4 κρόκοι αβγών

Εκτέλεση: Σε μπαίν μαρί λιώνουμε το βούτυρο με την ζάχαρη, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού μέχρι να γίνουν ένα μείγμα. Προσθέτουμε τούς κρόκους και χτυπάμε ταυτόχρονα το μείγμα δυνατά με σύρμα για περίπου 10 λεπτά μέχρι να αρχίσει να πήζει.
Τοποθετούμε σε αποστειρωμένα βαζάκια, καλύπτουμε με μεμβράνη και συντηρούμε στο ψυγείο. (tip of the chef : επειδή είναι αρκετά βουτυράτη μαρμελάδα μπορεί να καταναλωθεί σκέτη ή να συνοδεύσει τέλεια ψωμί, φρυγανιές ή οτιδήποτε μας αρέσει).

Ευχαριστούμε τον Michel Roux για αυτήν φινετσάτη συνταγή.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v