Γεύσεις Καθαράς Δευτέρας: 3 αλλιώτικες συνταγές

Γιορτάζουμε την πρώτη ημέρα της Σαρακοστής με τρεις απλές παραλλαγές καθαροδευτεριάτικων πιάτων.
Γεύσεις Καθαράς Δευτέρας: 3 αλλιώτικες συνταγές
γράφει και μαγειρεύει ο Fahd Kassem από τους Tip the Chef

Όσο και αν προσπάθησα να αποφύγω να γράψω για την Καθαρά Δεύτερα ήταν μάταιο! Εξάλλου, πως θα μπορούσε ένας μάγειρας να παραμελήσει μια τόσο γαστρονομικά ενδιαφέρουσα ημέρα; Υλικά που θεωρούνται ταπεινά, οι μαμάδες μας και οι γιαγιάδες μας τα μεταμορφώνουν σε απίστευτα μεζεδάκια. Αυτά τα ίδια «ταπεινά» υλικά έχουν αρχίσει και βρίσκουν την θέση τους στις gourmet κουζίνες της Ελλάδος αλλά και του εξωτερικού.

Επομένως, αν σας προσφέρει κανείς αλμυαρά μακαρόν με ταραμοσαλάτα δοκιμάστε τα, έχουν ενδιαφέρον. Και αν τύχει και βρεθείτε στην Αμερική και δείτε στο menu «Butterbeans» μην… ψαρώνετε δεν είναι κανένα εξωτικό φασόλι, αλλά οι απλοί γίγαντες που όλοι μισούσαμε σαν παιδιά αλλά εκτιμήσαμε ως ενήλικες.

Αν ζητήσετε την δική μου γνώμη σε μερικά πράγματα ταιριάζει να μένουν απλά και «ταπεινά». Γι’ αυτό σας παρουσιάζω τρεις απλές παραλλαγές καθαροδευτεριάτικων φαγητών, που μπορούν να ταιριάξουν στο τραπέζι μας την Δευτέρα.

Salata di Icra (ρουμάνική ταραμοσαλάτα)
Υλικά:
1 ½ κσ ταραμά λευκό
1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο και στραγγισμένο
200 ml ηλιέλαιο
χυμό από ένα λεμόνι
5-6 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
200 ml ανθρακούχο νερό
πιπέρι ροζ σπασμένο

Εκτέλεση: Ζεσταίνουμε ένα μικρό κατσαρολάκι και προσθέτουμε το σιμιγδάλι και τα 100 ml ανθρακούχο νερό. Ανακατεύουμε συνεχώς για 3-4’, φτιάχνουμε ένα πηχτό χυλό (polenta). Αφήνουμε να κρυώσει και βάζουμε όλα τα υλικά - εκτός από το ηλιέλαιο κ το πιπέρι - στο μίξερ μας. Χτυπάμε στην μεσαία ταχύτητα προσθέτοντας αργά και σταδιακά το ηλιέλαιο. Αν το μείγμα μας πήξει πολύ αραιώνουμε με λίγο ανθρακούχο νερό. Σερβίρετε πασπαλίζοντας με το πιπέρι. Εν ολίγοις, επειδή όλοι σχεδόν ξέρετε να φτιάχνετε ταραμοσαλάτα: αντικαταστήστε το ψωμί με polenta σιμιγδάλι. Eίναι πιο νόστιμο!

Sautéed Butter Beans (γίγαντες στο τηγάνι)
Υλικά:
½ κιλό γίγαντες βρασμένοι
½ φλιτζάνι ζωμό από το νερό βρασίματος
2 σκελίδες σκόρδο
ένα κλαδάκι δεντρολίβανο
ένα κλαδάκι ρίγανη φρέσκια
χοντρό αλάτι
μπούκοβο
ελαιόλαδο

Εκτέλεση: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο μέχρι να κάψει. Προσθέτουμε τους γίγαντες και τους ροδίζουμε για 5-6' ανακατεύοντας προσεκτικά για να μην τους σπάσουμε. Βάζουμε τα σκόρδα ολόκληρα - για να μπορούμε να τα αφαιρέσουμε μετά. Προσθέτουμε το δεντρολίβανο και την ρίγανη και σβήνουμε με τον ζωμό και χαμηλώνουμε την φωτιά. Αφήνουμε να σιγοβράζει για 5’ ή μέχρι να χυλώσει η σάλτσα. Σερβίρεται ζεστό σε βαθύ σκεύος, πασπαλίζουμε με λίγο φρέσκο λάδι και αρκετό αλάτι και μπούκοβο.

Μύδια τηγανιτά
Υλικά:
1 κιλό ψίχα μύδια μεγάλα
350 ml soy sauce
3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα + το πράσινο μέρος
20 ml ελαιόλαδο
1 κ.σ. χυμό λεμόνι
1 πρέζα πιπέρι μαύρο
¼ κιλό αλεύρι
¼ κιλό κορν φλάουρ
ηλιέλαιο για τηγάνισμα

Εκτέλεση: Σε ένα βαθύ σκεύος βάζουμε την soy sauce, τα κρεμμυδάκια, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμόνι και το πιπέρι και τα ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τα μύδια καλύπτοντας τα με την μαρινάδα για μισή ώρα. Στραγγίζουμε τα μύδια σε ένα σουρωτήρι και κρατάμε και τα κρεμμυδάκια. Σε μια σακούλα για τρόφιμα αδειάζουμε το αλεύρι και το κορν φλάουρ. Προσθέτουμε τα μύδια και τα κρεμμυδάκια κλείνουμε την σακούλα και ανακινούμε σαν τρελοί, μέχρι να παναριστούν καλά τα μύδια παγιδεύοντας κομμάτια από το κρεμμύδι στην πανάδα. Αφαιρούμε τα μύδια από το αλεύρι τινάζοντας τα για να ξεφορτωθείτε το περίσσιο αλεύρι. Τα τηγανίζουμε σε αρκετό καυτό λάδι - προσοχή: Μπαμ! Μπουμ!- για 2-3' η μέχρι να ροδίσουν. Και άμα τυχαίνει να μην είναι Καθαρή Δεύτερα, τα σερβίρετε με μαγιονέζα εστραγκόν!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v