9 ελληνικά food blogs που αξίζει να διαβάσετε

Εννέα έλληνες food bloggers ανεβάζουν τις συνταγές τους στο διαδίκτυο και κάνουν τα σάλια μας να τρέχουν. Δείτε, ακουλουθήστε, μαγειρέψτε, δοκιμάστε.
9 ελληνικά food blogs που αξίζει να διαβάσετε
του Γιώργου Κόκουβα

Μαγειρεύουν, φωτογραφίζουν, ανεβάζουν. Αυτή είναι η καθημερινότητα για τους 9 έλληνες food bloggers που συγκεντρώσαμε παρακάτω. Αλμυρές και γλυκές δημιουργίες, φωτογραφίες για να σου τρέχουν τα σάλια και ανταλλαγή ιδεών και μαγειρικών μυστικών είναι τα συστατικά για την «συνταγή» που έχει αποκτήσει χιλιάδες φίλους τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας, αυτή των “foodies”. Μερικούς από τους αγαπημένους μας εκπροσώπους της παραθέτουμε στη συνέχεια για να παίρνετε καθημερινά ιδέες για νόστιμα μαγειρέματα. 

Madame Ginger 

Η κυρία Τζίντζερ, κατά κόσμον Μαριλού Παντάκη, την οποία βρίσκουμε στην κουζίνα του New York Sandwich όπου μαγειρεύει το brunch του σαββατοκύριακου, ειδικεύεται στο soul food. Στο Madame Ginger θα βρείτε συνταγές απλές, οικείες, εύκολες αλλά με «στιλ», φωτογραφημένες πολύ όμορφα στο ξύλινο τραπέζι της οικοδέσποινας. Τις συνταγές θα τις βρείτε χρηστικά διαχωρισμένες σε «αλάτι» και «ζάχαρη», ενώ εδώ θα ενημερωθείτε και για μέρη, βιβλία μαγειρικής και «super tips» για την κουζίνα – δεν λείπουν και οι συχνοί διαγωνισμοί με δώρα βιβλία ή μαγειρικά σκεύη. 

Maintanos 

Πίσω από το όμορφο project του Μαϊντανού κρύβονται ο Marko Rossi (θα τον βρείτε να μαγειρεύει στο Nixon bar) και η φωτογράφος Δανάη Ίσαρη. Πέρα από τις συνταγές και τα εστιατόρια της Αθήνας που προτείνονται στις αντίστοιχες στήλες, το clue του blog είναι η στήλη «People», όπου διάσημοι Αθηναίοι και φίλοι της σελίδας αναλαμβάνουν –ένας κάθε φορά- να μαγειρέψουν το αγαπημένο τους φαγητό, όσο ο φακός του Μαϊντανού τους φωτογραφίζει στις μαγειρικές τους προσπάθειες. 

The eaters 

«Σε έναν παράλογα λαίμαργο κόσμο, πολεμάμε για το φαγητό μας. Έχουμε ιστορίες, φωτογραφίες, και συνταγές. Είμαστε οι The Eaters», συστήνονται οι δημιουργοί του blog με τις πιο… γιάμι φωτογραφίες λαχταριστών φαγητών στο ελληνικό διαδίκτυο. Εδώ θα βρείτε συνταγές στις στήλες «Τρώμε» και «Πίνουμε», προτάσεις νόστιμης εξόδου στη στήλη «Out&About», video και υγιεινές συνταγές, ενώ συχνά θα βρεθείτε μπροστά σε πρωτότυπες δράσεις, διαγωνισμούς και μίνι-κριτικές από δοκιμές ελληνικών και ξένων φαγητών ή food trends. 

The Foodie Anarchist 

Ο άνθρωπος πίσω από το «θρυλικό» μπουγατσάν του Estrella στη Θεσσαλονίκη είναι εξίσου καλός και ως food editor. Το blog που διατηρεί είναι γεμάτο με εξεζητημένες συνταγές μεν, με απλά και αγαπημένα υλικά δε: Θα βρείτε συνταγές από κέικ βύσσινο και τάρτα κουνουπίδι μέχρι κοτόπουλο με κριθαράκι και ψητή σάλτσα ντομάτας ή ψαρόσουπα και αυγά με κρίταμα. Φυσικά, αγαπημένη συνήθεια του σεφ –όπως μαρτυρούν και οι δημιουργίες του στο Estrella – είναι το δημιουργικό πάντρεμα αγαπημένων συνταγών μεταξύ τους: Μετά το μπουγατσάν (μπουγάτσα+κρουασάν) έρχεται το pretty eclaire (γαλλικό εκλερ με τσουρέκι και κρέμα διαφόρων γεύσεων). 

Eating Around 

Η Εμμανουέλα Κόκκαλη, που μας προτείνει συνταγές μέσα από την εκπομπή του ΣΚΑΪ JoinUs, φροντίζει να μας δίνει ακόμη περισσότερο υλικό στο blog της. Και εδώ θα βρείτε απλές συνταγές, χωρίς περίεργα και εξωτικά υλικά που πρέπει να κάνετε… σαφάρι για να τα βρείτε, ενώ θα εντοπίσετε και νέα στέκια, εστιατόρια, σαντουιτσάδικα και γευστικές γωνιές που ανακαλύπτει η ίδια. Θα βρείτε παλαιότερες συνταγές της στην προηγούμενη στέγη του Eating Around, εδώ.  

Funky Cook 

Η Εύα Μονοχάρη, δημιουργός του blog, εμπνεύστηκε από τον μπαμπά της την αγάπη στο confort food που πρωταγωνιστεί στις συνταγές του blog, αγάπη που καλλιεργεί συνεχώς με διάβασμα, δοκιμές και πειράματα με την κλασική κουζίνα της ελληνίδας μαμάς. Στη στήλη της μαγειρικής θα βρείτε συνταγές χωρισμένες σε κρεατικά, θαλασσινά, λαχανικά, ζυμαρικά, όσπρια και ζύμες, ενώ σε αυτή της ζαχαροπλαστικής θα βρείτε μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, σοκολάτες, γλυκά ψυγείου, επιδόρπια φρούτων, διεθνή γλυκά κ.α. 

Pastryκιά 

Η food blogger «Pastryκιά» δηλώνει… ακαμάτρα, αλλά αυτό δεν την εμποδίζει να ξεχωρίζει στην ζαχαροπλαστική, φτιάχνοντας ένα τουλάχιστον διαφορετικό γλυκό κάθε εβδομάδα, που συνήθως αποτελεί επανεκτέλεση ή «διασκευή» μιας άλλης συνταγής. Θα βρείτε από cheesecakes και muffins μέχρι γλυκά ψυγείου, μπισκότα και παραδοσιακά γλυκά χωρίς γλουτένη. 

Pasta Flora 

Ζαχαροπλαστική, φωτογραφία, vintage μόδα και design είναι το τετράπτυχο της σύγχρονης «Pasta Flora», σε ένα blog που θα σας γυρίσει πίσω στα ‘60s με το νοσταλγικό του ύφος, τις ωραίες συνταγές γλυκών και τα απίστευτα vintage σκεύη που πρωταγωνιστούν στο άφθονο φωτογραφικό υλικό κάθε συνταγής. 

Sugar Buzz 

Η Αθηνά Πάνου – γνωστή και για τα βιβλία της με συνταγές για λιχουδιές – ειδικεύεται επίσης στις γλυκές αλχημείες της κουζίνας, με ιδιαίτερη αδυναμία σε συνταγές για cupcakes, παγωτά και σοκολατένιους πειρασμούς. Μετά από πέντε χρόνια γλυκών δοκιμών, οι συνταγές που θα βρείτε για να εμπνευστείτε μετρούνται πλέον σε εκατοντάδες.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v