Γεύσεις του Κόσμου: 3 αλμυρές και γρήγορες συνταγές

Σας αρέσουν οι αλμυρές συνταγές; Δεν έχετε και πολύ χρόνο για να τις ετοιμάσετε; Δείτε τρία πεντανόστιμα και γρήγορα αλμυρά πιάτα.
Γεύσεις του Κόσμου: 3 αλμυρές και γρήγορες συνταγές
γράφει και μαγειρεύει ο ο Βασίλης Τσιτσιριδάκης από τους Tip the Chef

Όλοι οι καλοφαγάδες αγαπάμε τον Δεκέμβρη. Η πρόσβαση στα παντός είδους φαγητά φαντάζει πιο εύκολη από ποτέ. Τα βρίσκεις μπροστά σου. Σε κυνηγάνε όπου βρεθείς. Στον δρόμο, στα μαγαζιά, στα σπίτια φίλων, στο γραφείο, στις κουζίνες. Οπότε τσιμπάς και μασουλάς διαρκώς ότι βρεθεί μπροστά σου χωρίς να κουνήσεις το μικρό σου δαχτυλάκι.

Αυτή την εβδομάδα λέμε να… κουνήσουμε και εμείς μερικά δαχτυλάκια και να ετοιμάσουμε τρεις εύκολες και γρήγορες αλμυρές συνταγές.

Σούπα Φακές με Χωριάτικα Λουκάνικα και Σύγκλινο Μάνης
Υλικά:
250 γρ φακές
1 κρεμμύδι σε καρέ
2 μέτρια πράσα σε ροδέλες (το άσπρο κομμάτι)
2 μέτρια καρότα σε καρέ
1 φλ. τσαγιού σέλινο ψιλοκομμένο
100 γρ σύγκλινο σε κύβους
1 κ.σ ψιλοκομμένο μαϊντανό
200 γρ χωριάτικο λουκάνικο της αρεσκείας μας σε ροδέλες
1 κ.σ βούτυρο
λάδι
δάφνη
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Βράζουμε τις φακές μέχρι να βγάλουν την μαυρίλα και να μαλακώσουν λίγο. Τις σουρώνουμε. Ζεσταίνουμε το λάδι με το βούτυρο σε κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σωτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει, εν συνεχεία το πράσο, καρότο, σέλινο και τελευταία στιγμή το σύγκλινο και το λουκάνικο. Ρίχνουμε τις φακές, την δάφνη και νερό να τα σκεπάζει (2-3 δάκτυλα παραπάνω από το φαγητό. Σιγοβράζουμε και όταν οι φακές είναι έτοιμες πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό. Καρυκεύουμε και αφαιρούμε τα δαφνόφυλλα. Σερβίρουμε αμέσως.

Σνίτσελ Κοτόπουλο Με Πουρέ Κάστανο
Υλικά για 2 άτομα:
1 στήθος κοτόπουλο μέτριο
Ηλιέλαιο για τηγάνισμα
1-2 αβγά
Αλεύρι
Φρυγανιά τριμμένη
2 κ.σ γραβιέρα τριμμένη
Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο

Για τον πουρέ:
150-200 γρ βρασμένες πατάτες
100 γρ βρασμένα και καθαρισμένα κάστανα
Γάλα
Βούτυρο
1-2 κρόκοι αβγών
Γραβιέρα τριμμένη
Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση: Χωρίζουμε το στήθος σε 2 κομμάτια και τα χτυπάμε να τα διαπλατύνουμε. Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα έχετε μπάτη (το ειδικό εργαλείο) αλλά θα βρείτε την λύση κοιτώντας τα πράγματα της κουζίνας σας. Αν είναι χοντρά τα φιλέτα μας τα κόβουμε εγκάρσια με ένα μαχαίρι να λεπτύνουν και να μπορέσουν να τηγανιστούν. Ταμπονάρουμε με χαρτί τα στήθη να στεγνώσουν και εν συνεχεία τα καρυκεύουμε και τα περνάμε διαδοχικά από αλεύρι- αβγό -φρυγανιά πιέζοντας τα με τα χέρια να κολλήσει το μείγμα και τα τινάζουμε ελαφρά να φύγουν τα περιττά. Τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν.

Για τον πουρέ: Περνάμε από μύλο του πουρέ τις πατάτες και τα κάστανα όσο είναι αρκετά ζεστά ακόμα για να παστεριωθούν οι κρόκοι μόλις τους βάλουμε. Τα ενσωματώνουμε μεταξύ τους, βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά με μέτρο δοκιμάζοντας συνεχώς μέχρι να έχουμε την επιθυμητή υφή και γεύση. Σερβίρουμε.

Πράσινη Σαλάτα με Ρόδι, Πορτοκάλι, Καρύδια και Blue Cheese
Υλικά:
Πράσινα φυλλώδη σαλατικά της αρεσκείας μας (μαρούλι , σπανάκι, ρόκα, λόλα κτλ)
2 κ.σ ρόδι
6-8 φιλέτα πορτοκάλι (το καθαρίζουμε και βγάζουμε την μεμβράνη απο τα φιλέτα με ένα μαχαιράκι)
60-80 γρ blue cheese ή ροκφόρ
1 φέτα ψωμί του τοστ κομμένη σε κομματάκια χωρίς την κόρα, φρυγανισμένη στους 60 βαθμούς φούρνο μέχρι να ροδίσει
1/2 φλ. τσαγιού καρύδια ελαφρά σπασμένα

Για την βινεγκρέτ:
3 κ.σ λάδι
1 κ.σ λεμόνι
1 κ.σ μέλι
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Κάνουμε την βινεγκρέτ. Σε ένα βαζάκι βάζουμε τα υλικά της, σφραγίζουμε με το καπάκι και ανακινούμε δυνατά ώστε να ενσωματωθούν πλήρως. Προσθέτουμε τα καρυκεύματα. Πλένουμε τα σαλατικά και με το χέρι μας τα κόβουμε στο μέγεθος που μας αρέσει. Τα βάζουμε σε σαλατιέρα και από πάνω σε κομμάτια το τυρί. Από πάνω το σπασμένο καρύδι. Βάζουμε και τα φιλέτα πορτοκαλιού. Ρίχνουμε τα κρουτόν και από πάνω το ρόδι. Ντρεσάρουμε με την βινεγκρέτ τελευταία στιγμή πριν την σερβίρουμε.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v