Γεύσεις του κόσμου: 3 συνταγές για τις Ευχαριστίες

Με αφορμή την Ημέρα των Ευχαριστιών, γιορτή των αγροτών και της σοδειάς, ετοιμάζουμε τρεις λαχταριστές συνταγές με φρέσκα λαχανικά.
Γεύσεις του κόσμου: 3 συνταγές για τις Ευχαριστίες
Γράφει και μαγειρεύει ο Βασίλης Τσιτσιριδάκης από τους Tip the Chef

Καθώς πλησιάζουμε στο τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε σε μία μεγάλη γιορτή που λαμβάνει χώρα στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, κυρίως την βόρειο Αμερική και δεν είναι άλλη από την ημέρα των Ευχαριστιών.

Αυτή που έχουμε βαρεθεί να βλέπουμε στις ταινίες και να μας τρέχουν τα σάλια με τα τραπέζια στρωμένα με τις ψητές γαλοπούλες, τα πουρέ γλυκοπατάτας και τις κράνμπερι σως! Κατά την αμερικάνικη παράδοση, είναι η γιορτή ευχαριστίας προς τον θεό για τα καλά που δίνει στους ανθρώπους και έχει τις ρίζες της στους ιθαγενείς. Είναι η γιορτή των αγροτών και τις σοδειάς.

Δεν μπορώ να θυμηθώ κάποια δική μας παρόμοια γιορτή πέρα από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, οπότε αφήνουμε τις γαλοπούλες και τις κόκκινες σως για τον επόμενο μήνα και επικεντρωνόμαστε στα φρέσκα λαχανικά, που αποτελούν επίσης μεγάλο μέρος του γεύματος των ευχαριστιών.

Μπρόκολο – κουνουπίδι γκρατέν με μαγιονέζα και μουστάρδα Dijon

Υλικά:
450 γρ μπρόκολο
450 γρ κουνουπίδι
1 1/2 κούπες μαγιονέζα
1 κούπα τριμμένο τυρί τσένταρ
1 κούπα τριμμένη παρμεζάνα
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 κ.σ μουστάρδα Dijon
πιπέρι
αλάτι (προεραιτικό)
2 κ.σ γαλέτα (τριμμένη φρηγανιά)

Εκτέλεση: Ζεματίζουμε τα λαχανικά σε νερό που κοχλάζει για 2 λεπτά, από την στιγμή που θα ξαναπάρει βράση το νερό με τα λαχανικά μας βυθισμένα. Τα βγάζουμε, τα στραγγίζουμε και τα απλώνουμε σε ένα πυρίμαχο ή σε ένα ταψάκι κολλητά το ένα με το άλλο. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ την μαγιονέζα, την μουστάρδα τα τυριά και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Καρυκεύουμε τα λαχανικά μας και επάνω στρώνουμε σαν μπεσαμέλ το μείγμα μας. Πουδράρουμε με την γαλέτα (που θα μας δώσει το επιθυμητό χρυσαφί χρώμα) και μαγειρεύουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.

Ψητές baby πατάτες φούρνου με μανιτάρια, καρότα, θυμάρι και κρεμμυδάκια

Υλικά:
1 κιλό πατάτες baby πλυμμένες
5 μεσαία καρότα κομμένα ροδέλες των 4-5 εκατοστών
500 γρ μανιτάρια λευκά
450 γρ λαχανάκια Βρυξελλών
λάδι
ρίγανη
θυμάρι
δενδρολίβανο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Βάζουμε τις πατάτες σε κρύο νερό και τις βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν λίγο και να τρυπιούνται με το μαχαίρι. Τις βγάζουμε, τις κόβουμε στην μέση και τις στρώνουμε σε ταψί. Βάζουμε τα καρότα σε νερό που κοχλάζει και τα ζεματίζουμε μέχρι να μαλακώσουν και αυτά λίγο. Βράζουμε ομοίως με τα καρότα και τα λαχανάκια μας και τα στρώνουμε όλα στο ταψί. Ρίχνουμε και τα μανιτάρια, το ελαιόλαδο και όλα τα μπαχαρικά μας. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας όλα τα υλικά να πάνε παντού και τα λαχανικά μας να έχουν λάδι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο ιδανικά αερόθερμο φούρνο στους 180-200 για 20 λεπτά ή μέχρι να ψηθούν σε βάθος και να έχουν κάνει μια κρούστα από έξω.

Άγριο Ρύζι πιλάφι με ποικιλία μανιταριών

Υλικά:
400γρ άγριο και μακρύκοκκο ρύζι (το βρισκουμε στα σούπερ μάρκετ)
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένα σε καρέ
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
800γρ μανιτάρια ψιλλοκομμένα όποιο είδος σας αρέσει
2κ.σ λάδι
2 κ.σ βούτυρο αγελάδος
1/2 κούπα κρασί μαρσάλα (αν δεν έχετε στο ντουλάπι σας βάλτε κάποιο άλλο γλυκό κρασί)
10-15 λιαστές ντομάτες κομμένες στην μέση
ψιλοκομμένο μαϊντανό για το γαρνίρισμα
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Βράζουμε το ρύζι μας σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας του. Λιώνουμε το βούτυρο με το λάδι σε κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και σωτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο, τα μανιτάρια και τα σωτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν ή μέχρι το σημείο που τα τρώμε. Προσθέτουμε και τις λιαστές τομάτες προς το τέλος του σωταρίσματος. Σβήνουμε με τον οίνο που βρήκαμε στο ντουλάπι (ιδανικά όμως μαρσάλα) και όταν εξατμιστεί το αλκοόλ (2-3 λεπτα) αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε από την φωτιά. Ανακατεύουμε το ρύζι με τα μανιτάρια, γαρνίρουμε με τον μαιντανό και σερβίρουμε.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v