Πέντε λαχταριστές συνταγές για χορτοφάγους

Ποιος είπε ότι η χορτοφαγία είναι άνοστη; Δείτε πέντε λαχταριστές συνταγές που δεν περιλαμβάνουν ούτε… γραμμάριο ζωικών προϊόντων.
Πέντε λαχταριστές συνταγές για χορτοφάγους
Η χορτοφαγία είναι στάση ζωής. Για κάποιους σεβαστή για άλλους αμφιλεγόμενη. Σε κάθε περίπτωση όμως, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι η ευρέως διαδεδομένη θεωρία πως οι χορτοφάγοι «τρώνε άνοστα» είναι πέρα για πέρα αναληθής.

Οι γεύσεις που περιλαμβάνει το χορτοφαγικό ή vegan μενού είναι πεντανόστιμες, ιδιαίτερες και άκρως υγιεινές δεδομένου ότι δεν περιλαμβάνουν ίχνος ζωικών προϊόντων. Παρακάτω συγκεντρώσαμε πέντε τέτοιες λαχταριστές συνταγές.

Σουβλάκι με σεϊτάν και τζατζίκι σόγιας
Υλικά (για το σεϊτάν):
1 κούπα γλουτένη
2 κ.σ. ρεβιθάλευρο
2 κ.σ. διατροφική μαγιά
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κούπα κρύο ζωμό λαχανικών
1 κ.γ. αποξηραμένο θυμάρι
½ κ.γ. πάπρικα
½ κ.γ.κύμινο
1 κ.γ. αλάτι
έξτρα για το σοτάρισμα:
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Επιπλέον υλικά για τα σουβλάκια:
τηγανητές πατάτες
1 ντομάτα, κομμένη σε φέτες
1 κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
λίγα φύλλα μαρουλιού
ζεστές πίτες για σουβλάκια

Συνταγή για το τζατζίκι χωρίς γιαούρτι εδώ.

Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο κύπελλο χτυπήστε ελαφρά μαζί το ζωμό λαχανικών, το σκόρδο και ελαιόλαδο. Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε τη γλουτένη, το ρεβιθάλευρο, τη διατροφική μαγιά και όλα τα μπαχαρικά. Φτιάξτε μια λακκούβα στο κέντρο και προσθέστε τα υγρά υλικά. Ανακατέψτε καλά με μια σπάτουλα μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Ζυμώστε για 5 λεπτά. Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και ζυμώστε πάλι για ένα ακόμη λεπτό. Τοποθετήστε τη ζύμη σε ένα ξύλο κοπής και κόψτε σε 3 ίσα κομμάτια. Τοποθετήστε τα 3 κομμάτια του σεϊτάν ξεχωριστά το καθένα μέσα σε αλουμινόχαρτο (καλύψτε ολόκληρο το κάθε κομμάτι καλά, έτσι ώστε το αλουμινόχαρτο να είναι κλεισμένο, αλλά όχι πολύ σφιχτά δεμένο). Τοποθετήστε το σεϊτάν σε ένα καλαθάκι ατμού και μαγειρέψτε στον ατμό για 30 λεπτά. Αφήστε το σεϊτάν να κρυώσει τελείως πριν το χρησιμοποιήσετε. Ζεστάνετε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο και ένα μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Κόψτε το σεϊτάν σε λεπτές λωρίδες και σοτάρετε μαζί με το κρεμμύδι μέχρι να ροδίσει (περίπου 5-7 λεπτά).

Για να φτιάξετε το σουβλάκι σας, τοποθετήστε μια πίτα σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο, προσθέστε σεϊτάν, πατάτες, ντομάτα, κρεμμύδι, μαρούλι, τζατζίκι, αλάτι και πιπέρι και τυλίξτε το σουβλάκι σας.

Μακαρόνια “μπολονέζ” με κιμά κόκκινης φακής
Υλικά:
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 ½ κούπα σάλτσα τομάτας
½ κούπα κόκκινες φακές
1 κούπα ζωμό λαχανικών
½ κ.γ. αλάτι
½ κ.γ. μαύρο πιπέρι
½ κ.γ. ρίγανη
1 κ.σ. φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο
2 κ.σ. φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση: Ζεσταίνετε μια μέτρια κατσαρόλα με ¼ φλιτζάνι νερό σε μέτρια φωτιά. Σοτάρετε στο νερό το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν, για 4-5 λεπτά. Προσθέστε όλα τα άλλα συστατικά, εκτός από το μαϊντανό και μαγειρέψτε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι φακές. Προσθέστε το μαϊντανό, χαμηλώστε τη φωτιά και μαγειρέψτε για άλλα 5-10 λεπτά, προσθέτοντας λίγο νερό αν χρειαστεί. Σερβίρετε πάνω από ζυμαρικά της επιλογής σας.

Μπιφτέκια από κόκκινα φασόλια
Υλικά:
2 φλυτζάνια βρασμένα κόκκινα φασόλια kidney
3 μανιτάρια
1 καρότο
1 κρεμμύδι
1 σκ. σκόρδο
2 κ.σ. κέτσαπ
1 φέτα ψωμί γερμανικού τύπου
½ κ.γ. αλάτι

Εκτέλεση: Βάζετε όλα τα υλικά στο μούλτι, μέχρι να βγει ένας χοντροκομμένος πολτός. Πλάθετε μπιφτέκια (5-6) και τα βάζετε σε λαδόκολλα. Τα αφήνετε στο ψυγείο για μισή ώρα. Στη συνέχεια μεταφέρετε τη λαδόκολλα με τα μπιφτέκια στη σχάρα του φούρνου και ψήνετε στους 180ºC για 35-40′.Τα βγάζετε και τα αφήνετε να κρυώσουν λίγο Πρόταση σερβιρίσματος: Στύβετε λεμόνι από πάνω και τα τρώτε με σαλάτα. Συνταγή από εδώ

Strawberry Unmilkshake
Υλικά:
2 κούπες ωμά αμύγδαλα
4 κούπες νερό
1 1/2 κούπα φράουλες
1/2 κ.γ. τριμμένη φυσική βανίλια
2 κ.γ. σιρόπι αγαύης

Εκτέλεση: Μουλιάζετε τα αμύγδαλα σε νερό για περίπου 8 ώρες και τα ξεπλένετε καλά. Βάζετε στο μπλέντερ το νερό και τα αμύγδαλα και τα χτυπάτε μέχρι να διαλυθούν. Σουρώνετε το μείγμα περνώντας το μέσα από τουλουπάνι. Αφού σουρώσετε το «γάλα» που δημιουργήθηκε, το βάζετε πίσω στο μπλέντερ, προσθέτετε τις φράουλες, τη βανίλια και το σιρόπι αγαύης και το χτυπάτε μέχρι να γίνει απαλό και κρεμώδες. Αν το μπλένερ είναι δυνατό, μπορείτε να βάλετε τις φράουλες με τα φυλλαράκια τους μιας και διαλύονται εντελώς. Το βάζετε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει πριν σερβίρετε.

Μακαρόνια με βελούδινη σάλτσα “τυριού”
Υλικά:
500γρ. ζυμαρικά με μικρό σχήμα
1 κούπα νερό
1 ¼ κούπες γάλα σόγιας, (ή νερό, αν δεν έχετε γάλα σόγιας)*
¾ κούπας διατροφική μαγιά,
3 κ.σ.. άμυλο αραβοσίτου (κορν φλάουρ),
1 κ.σ. κρεμμύδι σκόνη (ή 1 μικρό)
½ κ.σ. σκόρδο σε σκόνη (ή 2 σκελίδες)
1 κ.σ. χυμός λεμονιού
2 κ.σ. ταχίνι
1 κ.γ. κουρκουμάς
½ κ.γ. μουστάρδα σκόνη
1 κ.γ. αλάτι
1/8 κ.γ. πιπέρι καγιέν
¼ κ.γ. πιπέρι μαύρο

Εκτέλεση: Βράζετε τα ζυμαρικά al dente. Ενώ βράζουν τα ζυμαρικά, χτυπάτε όλα τα υπόλοιπα υλικά στο μπλέντερ. Αφού σουρώσετε τα ζυμαρικά, τα επιστρέφετε στην κατσαρόλα που έβρασαν, την τοποθετείτε πάνω στη ζεστή εστία και προσθέτετε τη
σάλτσα. Ανακατεύετε επάνω στην εστία μέχρι η σάλτσα να πήξει ελαφρώς. Αποσύρετε από την εστία πριν πήξει εντελώς η σάλτσα, διότι θα πήξει λίγο ακόμα και εκτός εστίας. Σερβίρετε πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αν θέλετε μια πιο τραγανή γεύση, πασπαλίζετε με λίγη τριμμένη φρυγανιά. Σημείωση: Το φαγητό αυτό μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο και αν θέλετε να το ξαναζεστάνετε σε μία κατσαρόλα προσθέτοντας λίγο νερό, ή στο φούρνο. Μπορείτε επίσης, αν δεν χρησιμοποιήσετε αμέσως όλη τη σάλτσα, να τη φυλάξετε στο ψυγείο για 3-4 ημέρες. Την περιχύνετε στα ζεστά ζυμαρικά. Αν είναι πηχτή, αραιώνετε με λίγο νερό. Συνταγή από εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v