Πέντε λαχταριστές και υγιεινές συνταγές με βρώμη

Είναι άκρως θρεπτική, πλούσια σε φυτικές ίνες και – με τις κατάλληλες συνταγές – μπορεί να γίνει πεντανόστιμη. Δείτε πέντε συνταγές με βρώμη.
Πέντε λαχταριστές και υγιεινές συνταγές με βρώμη
Από τα πιο θρεπτικά δημητριακά, οι νιφάδες βρώμης αποτελούν έναν διατροφικό θησαυρό στο τραπέζι μας, τον οποίο δυστυχώς δεν εκμεταλλευόμαστε συχνά. Παρά την θρεπτική τους αξία, αρκετός κόσμος εμφανίζεται διστακτικός στην κατανάλωσή τους κυρίως λόγω της γεύσης τους. Και όχι άδικα.

Όμως με την κατάλληλη ετοιμασία, η βρώμη μπορεί να μετατραπεί σε δεκάδες υγιεινά και νόστιμα πιάτα. Πέντε από αυτά, συγκεντρώσαμε παρακάτω.

Μπαρς Σοκολάτας
Υλικά:
Για 10 τεμάχια
75 γρ. βρώμη (3/4 της κούπας)
150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
75 γρ. γλυκό κουταλιού πορτοκάλι

Εκτέλεση: Λιώνουμε τη σοκολάτα (σε μπεν μαρί) και την ανακατεύουμε με τη βρώμη και το ψιλοκομμένο πορτοκάλι. Τοποθετούμε το μίγμα ανάμεσα σε δύο κομμάτια λαδόχαρτο και το στρώνουμε με τον πλάστη, δίνοντας του τετράγωνο σχήμα πάχους ενός δάχτυλου. Αφαιρούμε το επάνω λαδόχαρτο και κόβουμε με μαχαίρι σε μακρόστενα κομμάτια, όσο είναι ακόμη μαλακό το μίγμα. Χωρίζουμε τα κομμάτια αφού τα αφήσουμε λίγη ώρα να κρυώσουν. Κατά την καλοκαιρινή περίοδο, διατηρούμε τα Bars στο ψυγείο. Τη συνταγή βρήκαμε εδώ.

Cookies με βρώμη
Υλικά:
250 γρ. βούτυρο
250 γρ. βρώμη
150 γρ. ζάχαρη
140 γρ. αλεύρι
1 φακ. ή 2 κουταλακια baking powder
2 μεγάλα αβγά
λίγο αλάτι
1 φακ. σταγονες σοκολάτας
100 γρ. αμύγδαλα
100 γρ. φουντούκια

Εκτέλεση: Λιώνουμε το βούτυρο και αλέθουμε τα αμύγδαλα και τα φουντούκια. Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μια λεκάνη και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα. Στρώνουμε λαδόκολλα σε δυο λαμαρίνες και τοποθετούμε τα μπισκότα με το κουτάλι αφήνοντας ένα μικρό κενό ανάμεσά τους. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά. Τη συνταγή βρήκαμε εδώ.

Κέικ καρότου
Υλικά:
250 γρ. Βιτάμ
300 γρ. ζάχαρη
4 αυγά χτυπημένα
2 κουταλάκια κανέλα σε σκόνη
¾ κουταλάκια κάρδαμο σκόνη
2 πρέζες αλάτι
250 γρ. καρότα τριμμένα
Χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
230 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
120 γρ. βρώμη
2 ½ κουταλάκια baking powder

Εκτέλεση: Χτυπάμε σε μπολ το Βιτάμ ώσπου να αφρατέψει. Προσθέτουμε τη ζάχαρη συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ασπρίσει το μίγμα. Ρίχνουμε στο μπολ τα αυγά, τα μυρωδικά, το αλάτι, τα καρότα, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού. Αναμιγνύουμε το αλεύρι, τη βρώμη, το baking powder και τα ρίχνουμε στο μπολ. Ρίχνουμε το μίγμα του κέικ σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα. Το ψήνουμε για μία ώρα περίπου σε φούρνο προθερμασμένο στους 180 βαθμούς. Συνταγή από εδώ.

Υγιεινό Πρωινό με Βρώμη και Quinoa
Υλικά:
1/2 μήλο ή 1 μικρό νεκταρίνι κομμένο σε κυβάκια
1 κ.γ. (γεμάτη) μέλι + 1 κ.γ. για το σερβίρισμα
2 1/2 κ.σ. (γεμάτες) βρώμη
3 κ.σ. quinoa μαγειρεμένη
8 κ.σ. φρέσκο γάλα + 1 κ.σ. για το σερβίρισμα
μια πρέζα κανέλλα για το σερβίρισμα
ξηροί καρποί ή άλλη γαρνιτούρα της αρεσκείας μας (προαιρετικά)

Εκτέλεση: Ρίχνουμε το μήλο ή το νεκταρίνι σε ένα μπολάκι με τη μια κουταλιά μέλι. Το βάζουμε στο φούρνο μικροκυμάτων για 1.5 λεπτό, ανακατεύουμε, και συνεχίζουμε για άλλο μισό λεπτό (δύο λεπτά σύνολο στη δυνατή ρύθμιση του φούρνου). Θέλουμε να μαλακώσει. Προσθέτουμε στο μπολ μας τη βρώμη, την μαγειρεμένη κινόα και τη μισή κούπα γάλα. Ανακατεύουμε και επιστρέφουμε στα μικροκύματα για άλλο 1 λεπτό. Θα αρχίσει να πήζει καθώς η βρώμη απορροφά το γάλα. Αν το θέλουμε λίγο πιο πηχτό ανακατεύουμε και ξαναβάζουμε για άλλα 20 δευτερόλεπτα. Για να σερβίρουμε προσθέτουμε στο ζεστό χυλό το έξτρα γάλα και το μέλι, μια πρέζα κανέλλα και αν θέλουμε κάποια ακόμη γαρνιτούρα. Συνταγή από εδώ.

Pancakes βρώμης
Υλικά:
3,5 φλυτζάνια βρώμη
2 κ.γ. ζάχαρη
2 κ.σ. baking powder
μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 φλυτζάνια γάλα φρέσκο
3 κ.σ. σπορέλαιο (ή ότι άλλο λάδι έχετε σπίτι)
4 αυγά
1 βανίλια σε σκόνη ή 1 κ.γ. βανίλια υγρή (προαιρετικά)

Εκτέλεση: Τοποθετούμε τη βρώμη μέσα σε ένα μίξερ και τη χτυπάμε μέχρι να γίνει σαν αλεύρι. Στη συνέχεια ρίχνουμε σε μια λεκάνη την αλεσμένη βρώμη, το αλάτι, τη ζάχαρη, τη βανίλια και το baking powder. Σε μια άλλη λεκάνη ρίχνουμε το φρέσκο γάλα. Προσθέτουμε τα αυγά και χτυπάμε με έναν αυγοδάρτη μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Μόλις ομογενοποηθεί το μείγμα, το ρίχνουμε στη λεκάνη με το μείγμα της βρώμης και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι που έχουμε ζεστάνει 3 λεπτά πριν στο μάτι της κουζίνας, ρίχνουμε μικρά μπαλάκια από το μείγμα με το ίδιο σκεύος μέτρησης κάθε φορά (κουτάλι παγωτού, φλυτζάνι καφέ κλπ). Αφήνουμε για 2 λεπτά τα pancakes να γίνουν από τη μια μεριά και μόλις αρχίζουν να γίνονται φούσκες στην πάνω επιφάνεια τους, αναποδογυρίζουμε προσεκτικά ξεκολλώντας σιγά σιγά την αποκάτω πλευρά. Δεν χρειάζεται να τα αφήσουμε πολύ στο τηγάνι, μόλις πάρουν λίγο χρώμα είναι έτοιμα. Συνταγή από εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v