5 λαχταριστές συνταγές με πρωταγωνίστρια την ντομάτα

Γεμιστά, ντοματόπιτα, σαντορινιοί κεφτέδες, ρολά και τάρτες ντομάτας. Πέντε νόστιμες ιδέες για να μαγειρέψετε με την γεύση… στο κόκκινο.
5 λαχταριστές συνταγές με πρωταγωνίστρια την ντομάτα
Το καλοκαίρι πλησιάζει στο τέλος του, αλλά εμείς προλαβαίνουμε ακόμα να εκμεταλλευτούμε την γεμάτη γεύση που έχει η ντομάτα αυτή την εποχή και να βάλουμε... λίγο ακόμη καλοκαίρι στην κουζίνα μας, με παραδοσιακές ή δημιουργικές ιδέες. Από την παραδεισένια γεύση μιας μαμαδίσιας ντοματόπιτας ή των σαντορινιών ντοματοκεφτέδων μέχρι την γεύση των παιδικών μας χρόνων που μας χαρίζουν οι γεμιστές ντομάτες ή την ωραία εναλλακτική ενός ρολού ή μιας τάρτας από ντομάτα, συγκεντρώνουμε προτάσεις ελαφριές και πεντανόστιμες, με πρωταγωνίστρια την ντομάτα.

Ντοματόπιτα
Υλικά
Για το φύλλο: 700gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 ποτήρι νερό, 1κ. γλ. αλάτι, 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο, λίγο ξύδι, κορν φλαουρ (για το άνοιγμα των φύλλων)
Για τη γέμιση: 7-8 μεγάλες ώριμες ντομάτες, 4 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε κυβάκια, ελαιόλαδο, 1 κ.γλ. ζάχαρη, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε πρώτα το φύλλο: Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακουβίτσα. Αλατίζουμε και ρίχνουμε το ξύδι και το νερό. Ζυμώνουμε μέχρι το ζυμάρι μας να είναι μαλακό αλλά να μην κολλάει στα χέρια. Το πετυχαίνουμε αυτό ρίχνοντας λίγο περισσότερο νερό ή λίγο περισσότερο αλεύρι, αναλόγως. Προς το τέλος ρίχνουμε και το ελαιόλαδο. Αφήνουμε το ζυμάρι μας σκεπασμένο "να ξεκουραστεί" για όσο θα ασχολούμαστε με την γέμιση.
Ζεματίζουμε τις ντομάτες για μερικά δευτερόλεπτα σε βραστό νερό, ώστε να μπορέσουμε να τις ξεφλουδίσουμε. Στην συνέχεια τις ψιλοκόβουμε σε μικρά κυβάκια. Σε μια κατσαρόλα σε 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε τις ντομάτες, αλάτι και πιπέρι. Ρίχνουμε και ένα ποτήρι νερό και βράζουμε μέχρι να σωθούν τα υγρά και να μείνει η σάλτσα σχεδόν στεγνή. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Κόβουμε το ζυμάρι μας σε 7 μπαλάκια και πασπαλίζοντας κόρν φλάουρ τον πάγκο εργασίας μας, ανοίγουμε το κάθε ένα από αυτά σε μέτριου πάχους φύλλο. Στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί 3 φύλλα στο κάτω μέρος λαδώνοντας τα ενδιάμεσα. Από πάνω ρίχνουμε την γέμιση και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα 4 φύλλα επίσης λαδωμένα ενδιάμεσα. Χαράζουμε την πίτα μας και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.
Την συνταγή εντοπίσαμε στο blog Una Cucina 

Ντοματοκεφτέδες
Υλικά (για περίπου 30 τεμάχια):
5 ώριμες και σφιχτές ντομάτες ή ντοματάκια Σαντορίνης, 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 2 φρέσκα κρεμμύδια με τα φύλλα τους ψιλοκομμένα, ½ ματσάκι φρέσκος δυόσμος ψιλοκομμένος, 2 κ.σ. φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη, 2 κ.σ. φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο, 1 κ.σ μπούκοβο (σποράκια καυτερής πιπεριάς), 1 αυγό χτυπημένο, 1 φλ. κεφαλοτύρι πικάντικο τριμμένο, 4-5 κ.σ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, ελαιόλαδο για το τηγάνισμα, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Αφού πλύνουμε τις ντομάτες, τις ψιλοκόβουμε με το μαχαίρι. Τις βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, ξερά και φρέσκα, και τα ανακατεύουμε με κουτάλι για να μαραθούν από την ντομάτα. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, τη ρίγανη, το θυμάρι, το δυόσμο, επίσης το τυρί, το αυγό, το μπούκοβο και αλατοπιπερώνουμε. Λίγο-λίγο ανακατεύοντας προσθέτουμε και το αλεύρι μέχρι να έχουμε έναν αραιό χυμό. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και κουταλιά-κουταλιά τηγανίζουμε να ροδίσουν, περίπου 2΄-3΄ από κάθε πλευρά. Αφήνουμε τους ντοματοκεφτέδες σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν.
Την συνταγή εντοπίσαμε στο Argiro.gr 

Ντομάτες γεμιστές με ρύζι και λαχανικά
Υλικά:
8 ώριμες ντομάτες, 2 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες, 2 μέτρια κολοκυθάκια, 1 πράσινη πιπεριά, 1 μέτριο κρεμμύδι, ½ ματσάκι μαϊντανό, 1 κ.σ. αποξηραμένο δυόσμο, 6 κ.σ. ρύζι για γεμιστά, 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο, αλατοπίπερο
Εκτέλεση:
Πλένουμε τις ντομάτες, κόβουμε το «καπάκι» τους και με ένα κουτάλι αδειάζουμε σε μπολ την ψίχα τους. Με ένα μπλέντερ χειρός πολτοποιούμε την ψίχα της ντομάτας σε χυμό. Πλένουμε και κόβουμε σε κύβους τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια και την πιπεριά. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τον μαϊντανό. Σε ένα πλατύ τηγάνι με καπάκι βάζουμε το μισό ελαιόλαδο να ζεσταθεί και μαραίνουμε το κρεμμύδι. Στη συνέχεια προσθέτουμε τις μελιτζάνες. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαλακώσουν. Συνεχίζουμε προσθέτοντας τα κολοκυθάκια, την πιπεριά και τον μαϊντανό. Τέλος βάζουμε τον δυόσμο και το ρύζι. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε και προσθέτουμε τον μισό χυμό ντομάτας. Κλείνουμε το σκεύος με το καπάκι και αφήνουμε να σιγοβράσει η γέμιση για δέκα λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε. Γεμίζουμε τις ντομάτες, τις κλείνουμε με τα «καπάκια» τους και τις τοποθετούμε σε ένα ταψί. Τον υπόλοιπο χυμό ντομάτας και το υπόλοιπο ελαιόλαδο το ρίχνουμε πάνω από τις ντομάτες. Ψήνουμε το φαγητό στον φούρνο για σαράντα λεπτά στους 180 βαθμούς.
Την συνταγή εντοπίσαμε στις Συνταγές της Παρέας 

Τάρτα με ντομάτα και μυζήθρα
Υλικά
Για την ζύμη: 2 κούπες αλεύρι, 1κ.γ. μπέικιν πάουντερ, ½ κούπα λιωμένο βούτυρο, 1κ.γ. αλάτι, 1 μέτριο αυγό, ½ κούπα νερό
Για την γέμιση: 3κ.σ. ελαιόλαδο, 6 μέτριες ντομάτες κομμένες σε φέτες, 2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες, 3κ.σ. μπαλσάμικο ξύδι, αλάτι, πιπέρι, 1κ.γ. ξερή ρίγανη, 1κ.γ. ξερό θυμάρι, ½ κ.γ. ξερό βασιλικό, ½ κιλό χανιώτικη μυζήθρα, 1/3 κούπας τριμμένη γραβιέρα, 1 μέτριο αυγό
Εκτέλεση:
Κόβουμε τις ντομάτες σε φέτες, 1 εκ. περίπου πάχος. Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόχαρτο, περνάμε με λίγο ελαιόλαδο και στρώνουμε από πάνω τις ντομάτες. Αλατίζουμε ελαφρά, πασπαλίζουμε με ρίγανη, θυμάρι και βασιλικό, ραντίζουμε με τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 210 βαθμούς για 25 λεπτά περίπου. Εν τω μεταξύ ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι και μαραίνουμε τα κρεμμύδια για 5 - 6 λεπτά. Προσθέτουμε το μπαλσάμικο, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 2 - 3 λεπτά ακόμη. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τα κρεμμύδια να κρυώσουν.
Ετοιμάζουμε την ζύμη: Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ. Προσθέτουμε το αυγό ελαφρά χτυπημένο, το βούτυρο και το μισό νερό. Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε ελαφρά. Αν η ζύμη είναι πολύ σφιχτή, προσθέτουμε λίγο ακόμη νερό. Βουτυρώνουμε μια ταρτιέρα 30. εκ. Ανοίγουμε (καλύτερα ανάμεσα σε 2 λαδόχαρτα ή διάφανη μεμβράνη) την ζύμη σε στρογγυλό φύλλο, λίγο πιο μεγάλο από την ταρτιέρα. Με τη βοήθεια του λαδόχαρτου βάζουμε τη ζύμη στην ταρτιέρα.
Σε μπολ ανακατεύουμε τη μυζήθρα με το αυγό, την γραβιέρα, πιπέρι, ρίγανη και θυμάρι. Απλώνουμε πάνω στη ζύμη τα κρεμμύδια και τις μισές ντομάτες. Από πάνω βάζουμε το μείγμα της μυζήθρας και το στρώνουμε (αν κολλάει, βρέχουμε ελαφρά τα χέρια μας). Από πάνω απλώνουμε τις υπόλοιπες ντομάτες. Ψήνουμε την τάρτα στους 190 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου. Βγάζουμε από το φούρνο και ξεφορμάρουμε την τάρτα. Την σερβίρουμε ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Την συνταγή εντοπίσαμε στο Radicio.com 

Ρολάκια ντομάτας με τυρί κρέμα
Υλικά
Για την ζύμη: 50 γρ. κόρν φλάουρ, 30 γρ. αλεύρι, 3 αυγά χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια, 100 ml ζεστό νερό, 60 γρ. βιτάμ λιωμένο, 2-3 κ.σ. πελτέ ντομάτας, 1 κ.γ. πάπρικα, 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ, 1 κ.γ. αλάτι
Για το τυρί κρέμα- γέμιση: 200 γρ, τυρί κρέμα τύπου φιλαδέλφεια, 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, άνηθο, 1-2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένο, αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
Χτυπάμε πρώτα τα ασπράδια με το αλάτι καλά να αφρατέψουν. Αναμιγνύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το κορν φλάουρ και το μπέικιν. Σε άλλο μπολ ενώνουμε την πάστα ντομάτας με την πάπρικα. Χτυπάμε ελαφρά τους κρόκους με πιρούνι και τους ρίχνουμε στο μπολ με το αλεύρι εναλλάξ με το λιωμένο βιτάμ και προσθέτουμε και την πάστα ντομάτας στα υλικά ανακατεύοντας καλά ώστε να ενωθούν τα μείγματα. Τέλος προσθέτουμε τα ασπράδια και ανακατεύουμε με σπάτουλα να ενσωματωθούν στα υλικά. Ντύνουμε με λαδόκολλα ένα ταψί 22Χ32 εκ., την λαδώνουμε ελαφρά και ρίχνουμε τη ζύμη μας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά περίπου. Αναποδογυρίζουμε σε πετσέτα την ψημένη ζύμη μας και αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσει. Ανακατεύουμε το τυρί με όλα τα υπόλοιπα υλικά καλά και το απλώνουμε πάνω στη ζύμη μας. Τυλίγουμε σε ρολό με τη βοήθεια της πετσέτας και βάζουμε στο ψυγείο. Κόβουμε ρολάκια και σερβίρουμε.
Την συνταγή εντοπίσαμε στις Μαγειρικές Διαδρομές 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v