Τα καλοκαιρινά φρούτα… όπως δεν τα είχατε φανταστεί

Ψητό καρπούζι, μάφιν με σταφύλι, ριζότο πεπονιού, ροδακινόπιτα και άλλες υπέροχες ιδέες για να απολαύσετε τα καλοκαιρινά φρούτα όπως δεν τα έχετε ξαναδοκιμάσει.
Τα καλοκαιρινά φρούτα… όπως δεν τα είχατε φανταστεί
Καρπούζι, πεπόνι, σύκο, σταφύλι, ροδάκινο και βερίκοκο. Όλα τους πεντανόστιμα, όλα τους απόλυτα καλοκαιρινά. Το καλύτερο είναι όμως ότι δεν μπορούμε να τα απολαύσουμε μόνο ωμά, αλλά και σε πεντανόστιμες εκδοχές που θα σας εκπλήξουν ευχάριστα και θα δώσουν άρωμα διακοπών στις συνταγές σας. Παρακάτω συγκεντρώνουμε γευστικές ιδέες για να δείτε τα αγαπημένα φρούτα της εποχής αλλιώς, στις ψητές τους εκδοχές, σε γκουρμέ ριζότο και σε υπέροχες πίτες και μάφιν.

Ψητό καρπούζι με σαλάτα και γιαούρτι
Υλικά
:
2 φέτες καρπούζι, καθαρισμένες και κομμένες σε πλατιά κομμάτια, 10 ντοματίνια κομμένα στη μέση, 4 κουταλιές του γλυκού μπαλσάμικο, ½ φλιτζάνι στραγγιστό γιαούρτι, 1 φλιτζάνι με φύλλα μέντας, βασιλικού και δυόσμου, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
Αλείφετε το καρπούζι με ελαιόλαδο και το ψήνετε είτε στο μπάρμπεκιου είτε σε τηγάνι με ραβδώσεις για 2-3 λεπτά, μέχρι να φανούν οι μαύρες γραμμές πάνω στο καρπούζι. Σε μπολ ανακατεύετε το μισό μπαλσάμικο, τα ντοματίνια, αλάτι, πιπέρι και τα μυρωδικά. Με το υπόλοιπο μπαλσάμικο, αλάτι και πιπέρι ανακατεύετε το γιαούρτι. Προσθέτετε στο μπολ με τα ντοματίνια το καρπούζι και το γιαούρτι και σερβίρετε.
Την συνταγή εντοπίσαμε στο Lovecooking.gr 

Ριζότο με πεπόνι
Υλικά
:
320 γρ ρύζι για risotto, 300 γρ σάρκα πεπονιού, 50 γρ τριμμένο τυρί grana, 1 λίτρο ζωμό λαχανικών. λευκό ξηρό κρασί και κονιάκ, όσο χρειαστεί, 1 κρεμμύδι, παρθένο ελαιόλαδο, βούτυρο, αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
Κόβουμε ένα πεπόνι σε φέτες, το καθαρίζουμε από τους σπόρους και τη φλούδα του και το κόβουμε σε κυβάκια των 2 εκατοστών. Βάζουμε τα κυβάκια του πεπονιού σε ένα μπολ και τα νοστιμεύουμε με λίγο καλό ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και λίγο cognac. Οι ποσότητες είναι ανάλογα με τα γούστα σας, αλλά 2 κουταλιές ελαιόλαδο και ένα σφηνάκι, γεμάτο cognac είναι μια καλή βάση. Αφήνουμε το πεπόνι να μαριναριστεί λίγη ώρα, ανακατεύοντας κάθε τόσο. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το μαλακώνουμε με λίγο βούτυρο. Βάζουμε το ρύζι σε κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι και το τοστάρουμε, το ψήνουμε για 3 λεπτά και στη συνέχεια το σβήνουμε με το κρασί. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα, προσθέτουμε μία κουτάλα ζωμό (που τον κρατάμε, δίπλα, ζεστό) και ανακατεύουμε.
Έχει αρχίσει η “φάση του ζωμού”: Κάθε φορά που φαίνεται να εξαντλείται η προηγούμενη ποσότητα ζωμού που έχουμε ρίξει στο ρύζι, προσθέτουμε άλλη μία γεμάτη κουτάλα και ανακατεύουμε. Αυτό θα γίνει για αρκετές (7 - 10) φορές, σε ένα δεκαπεντάλεπτο περίπου. Λίγο πριν το τέλος του μαγειρέματος, προσθέτουμε το μαριναρισμένο πεπόνι (μαζί με όλη τη μαρινάδα του), ανακατεύουμε και πάλι με απαλές κινήσεις για να μη διαλυθούν τα κομμάτια του πεπονιού και τελειώνουμε το μαγείρεμα. Τραβάμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε ένα καλό κομμάτι βούτυρο (σαν ένα μεγάλο καρύδι, γύρω στα 30-40 γραμμάρια) και ανακατεύουμε να λιώσει και να δώσει στο risotto την μαστιχωτή γεύση που το χαρακτηρίζει. Προσθέτουμε και το τριμμένο grana, συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Αφήνουμε το risotto να ξεκουρασθεί για λίγες στιγμές και σερβίρουμε ζεστό-ζεστό στα πιάτα.
Την συνταγή εντοπίσαμε στις Συνταγές της Παρέας 

Muffins με σταφύλι
Υλικά:
20 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 220 γρ. καστανή ζάχαρη, 2 κ.γ. baking powder, λίγο αλάτι, 1 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη στο γουδί μαζί με λίγη ζάχαρη, 113 γρ. βούτυρο ανάλατο (σε θερμοκρασία δωματίου), 2 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου), 235 ml γάλα, 300 γρ. ρώγες σταφυλιού τις οποίες κόβουμε στη μέση
Εκτέλεση:
Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη για 2-3 λεπτά και προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και τη κοπανισμένη μαστίχα. Σε άλλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το αλάτι και το baking powder. Αφού χαμηλώσουμε τη ταχύτητα του μίξερ, ρίχνουμε το μείγμα με το αλεύρι και το γάλα εναλλάξ χτυπώντας τα μόνο όσο χρειάζεται για να ενωθούν. Τέλος προσθέτουμε τις ρώγες και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα. Μοιράζουμε τη ζύμη σε φόρμα για muffins αφού πρώτα βάλουμε χάρτινες θηκούλες και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 25 λεπτά.
Την συνταγή εντοπίσαμε στις Συνταγές της Παρέας 

Ψητά σύκα με maple syrup και μασκαρπόνε
Υλικά
(για 4 άτομα):
12 γινωμένα αλλά σφιχτά σύκα, 50γρ. βούτυρο, κομμένο σε κύβους, 50γρ. καρύδια, κομμένα στη μέση, 4 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου (maple syrup), 200γρ. τυρί μασκαρπόνε ανακατεμένο με 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας (ή 2 βανιλίνες)
Εκτέλεση:
Ζεσταίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Χαράξτε τα σύκα σε σχήμα σταυρού και κόψτε μέχρι τα 3/4 του βάθος τους ώστε να ανοίξουν αρκετά χωρίς να χωρίσουν. Βάλτε σε κάθε άνοιγμα από ένα κυβάκι βούτυρο και τοποθετήστε τα σε ένα βουτυρωμένο πυρέξ. Σκορπίστε τα καρύδια από πάνω και γύρω από τα σύκα και ραντίστε με το σιρόπι σφενδάμου. Βάλτε στο φούρνο και ψήστε για περίπου 20 λεπτά, περιχύνοντας κατά διαστήματα τα σύκα με το σιρόπι και το λιωμένο βούτυρο. Σερβίρετε 3 σύκα σε κάθε μερίδα μαζί με μια γεμάτη κουταλιά τυρί μασκαρπόνε.
Την συνταγή εντοπίσαμε στο forum του Delicieuses 

Πίτα με ροδάκινα και βερίκοκα
Υλικά
(για έξι μερίδες):
4 κ.σ. ζάχαρη, 1/2 κ.γλ. κανέλα, 8 αποξηραμένα βερίκοκα ψιλοκομμένα, 3 ροδάκινα αρωματικά, 2 αυγά, 1 φλ. τσαγιού αλεύρι κοσκινισμένο, 2 κ.σ. καστανή ζάχαρη, 2 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη, 1 πρέζα αλάτι, 1/2 πακέτο (125 γραμμ.) βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, 2 κ.σ. γιαούρτι, 1 βανίλια, 2 κ.σ. κονιάκ
Εκτέλεση:
Θα χρησιμοποιήσουμε μικρή φόρμα δαχτυλίδι ή μικρό ταψάκι 23 εκ. Το βουτυρώνουμε και στρώνουμε λαδόκολλα στη βάση. Στρώνουμε μέσα τα μισά ψιλοκομμένα βερίκοκα στο ταψάκι. Καθαρίζουμε τα ροδάκινα (προσοχή, να μην είναι πολύ γινωμένα γιατί θα βγάλουν πολλά υγρά στο ψήσιμο). Αφαιρούμε τη φλούδα και το κουκούτσι και τα κόβουμε σε 6 ή 8 φέτες. Ανακατεύουμε σε μπολ τη ζάχαρη με την κανέλα και κρατάμε χωριστά 2 κ.σ. από το μείγμα. Ρίχνουμε τα ροδάκινα και ανακατεύουμε να καλυφθούν με κανελοζάχαρη. Τα στρώνουμε στο ταψί ακτινωτά ώστε να το καλύψουμε όλο. Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη κανελοζάχαρη. Χτυπάμε με μίξερ χειρός το βούτυρο με τα δύο είδη ζάχαρης για 2΄-3΄.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, τη βανίλια, το γιαούρτι, το κονιάκ. Τέλος προσθέτουμε και τα υπόλοιπα ψιλοκομμένα αποξηραμένα βερίκοκα. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι και το αλάτι. Δεν χτυπάμε πολύ το μείγμα. Μπορούμε να ενσωματώσουμε το αλεύρι και με κουτάλι ή με σπάτουλα. Ύστερα αδειάζουμε το μείγμα πάνω στα ροδάκινα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στην τελευταία σχάρα στους 170 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά. Ελέγχουμε με μαχαίρι αν ψήθηκε η πίτα. Αφήνουμε να κρυώσει καλά, περίπου 1 ώρα και την αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα. Τη σερβίρουμε με παγωτό βανίλια ή ροδάκινο.
Την συνταγή εντοπίσαμε στο Argiro.gr 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v