5 εύκολες συνταγές για ελαφριά επιδόρπια

Ελαφριές μους σοκολάτας, καλοκαιρινές παραλλαγές του τιραμισού και άλλες λαχταριστές συνταγές για τέλεια καλοκαιρινά επιδόρπια.
5 εύκολες συνταγές για ελαφριά επιδόρπια
Το ιδανικό κλείσιμο του τέλειου καλοκαιρινού μας γεύματος ήταν κάποτε ένα ζελεδάκι φράουλα ή μια κρέμα Γιώτης –ελαφρύ, λαχταριστό και άκρως καλοκαιρινό. Πηγαίνοντας αυτήν την ιδέα ένα βήμα παραπέρα, συγκεντρώνουμε πέντε λαχταριστές συνταγές για ελαφριά καλοκαιρινά επιδόρπια.

Τιραμισού χωρίς αυγά 
από τις Συνταγές της Παρέας 

Υλικά
300 γρ. τυρί mascarpone
300 γρ. κρέμα γάλακτος
80-100 γρ. ζάχαρη άχνη
36 μπισκότα σαβουαγιάρ
12 φλιτζάνια καφέ espresso
4 σφηνάκια λικέρ amaretto
σκόνη κακάο

Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τον καφέ και τον τοποθετούμε σε ένα φαρδύ σκεύος για να αρχίσει να κρυώνει. Προσθέτουμε τα δύο από τα σφηνάκια του λικέρ amaretto. Εκεί μέσα θα βουτήξουμε τα σαβουαγιάρ για να μαλακώσουν. Σε ένα άλλο δοχείο χτυπάμε πολύ καλά το τυρί μασκαρπόνε με την άχνη ζάχαρη, μέχρι να πάρουμε ένα κρεμώδες μίγμα. Προσθέτουμε τα άλλα δύο σφηνάκια λικέρ amaretto.

Στη συνέχεια κτυπάμε πολύ καλά την κρέμα γάλακτος να πήξει και την προσθέτουμε λίγη –λίγη μέσα στο μίγμα μασκαρπόνε– ζάχαρης, ανακατεύοντας, με κινήσεις από κάτω προς τα πάνω, και απαλά ώστε να μη χαλάσει το “δέσιμο” της κρέμας γάλακτος. Βουτήξτε τα σαβουαγιάρ στον καφέ - λικέρ (και από τις δύο πλευρές, αλλά γρήγορα, για να μη λειώσουν) και δημιουργήστε την πρώτη στρώση στον πυθμένα του σκεύους. Στρώστε στη συνέχεια μια στρώση από το μίγμα με το μασκαρπόνε. Από επάνω κοσκινίστε μια στρώση κακάο. Ακολουθεί μια νέα στρώση σαβουαγιάρ μπανιαρισμένων στο καφέ-λικέρ, μια νέα στρώση μίγματος μασκαρπόνε και σκεπάζουμε με μια τελευταία στρώση κακάο. Τοποθετείστε το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον 5-6 ώρες πριν κόψετε και σερβίρετε.

Μους σοκολάτας 
από το Mama365.gr 

Υλικά
150 γρ. κουβερτούρα κομμένη σε πολύ μικρά κομμάτια
5 ολόφρεσκα βιολογικά αυγά (θα χρησιμοποιήσετε μόνο τ' ασπράδια)
175 ml κρέμα γάλακτος κακάο (για το γαρνίρισμα)
ζάχαρη άχνη (επίσης για το γαρνίρισμα)

Εκτέλεση:
Λιώνετε την κομματιασμένη σοκολάτα σε μπεν μαρί. Αφού λιώσει, την αφήνετε να γίνει χλιαρή για λίγα λεπτά. Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος με το μίξερ χειρός σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να γίνει παχύρρευστη (περίπου 4΄ με 5΄). Ύστερα χτυπάτε και τ' ασπράδια στην ίδια ταχύτητα για 5΄με 6΄, έως ότου σχηματιστούν απαλές κορυφές. Απαλά και κουταλιά-κουταλιά ρίχνετε τα χτυπημένα ασπράδια στη σοκολάτα, διπλώνοντας το μείγμα με σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Τέλος, με τον ίδιο τρόπο προσέθετε και την παχύρρευστη κρέμα. Μοιράζετε τη μους σε 4 ποτήρια και την αφήνετε να παγώσει καλά πριν τη σερβίρετε. 

Επιδόρπιο με βραστή κρέμα, μπισκότα digestive και μπανάνα 
από το Dailycious.gr 

Υλικά
50 γρ. άνθος αραβοσίτου (corn flour) ή 1 έτοιμο φακελάκι άνθος αραβοσίτου με γεύση βανίλια 
5 μπισκότα digestive (για την βάση)
1-2 κ.σ. κονιάκ (ή άλλο λικέρ)
1 μεγάλη μπανάνα
1 κάψουλα βανίλιας (σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιήσω το έτοιμο φακελάκι) ή το εσωτερικό από ένα κλωνάρι βανίλιας
3 κ.σ. ζάχαρη
660 ml γάλα πλήρες (ή αραιωμένο εβαπορέ)
30 γρ. σοκολάτα υγείας
2 σπασμένα μπισκότα digestive (για γαρνιτούρα)
λίγη τριμμένη σοκολάτα υγείας (για γαρνιτούρα)

Εκτέλεση
Στρώνουμε από ένα μπισκότο σε κάθε μπολ και τα βρέχουμε με λίγο κονιάκ ή άλλο λικέρ της αρεσκείας μας. Βάζουμε τα μπισκότα για βάση. Κόβουμε την μπανάνα σε λεπτοκομμένες ροδέλες και την μοιράζουμε στα μπολ. Σε ένα βαθύ πιάτο ανακατεύουμε το άνθος αραβοσίτου με λίγο γάλα προκειμένου να διαλυθεί καλά. Τοποθετούμε το γάλα σε μια κατσαρόλα να βράσει μαζί με την βανίλια.

Μόλις αρχίσει ο βρασμός αδειάζουμε λίγο από το βραστό γάλα στο μπολ με το άνθος αραβοσίτου ώστε να πάρει θερμοκρασία, ανακατεύουμε καλά και στην συνέχεια επιστρέφουμε το μείγμα στην κατσαρόλα. Τώρα προσθέτουμε την ζάχαρη κι ανακατεύουμε καλά για να λιώσει. Μοιράζουμε την μισή ποσότητα της κρέμας στα μπολάκια πάνω από τα μπισκότα. Την υπόλοιπη κρέμα την τοποθετούμε ξανά πάνω στο μάτι (σε χαμηλή θερμοκρασία), ρίχνουμε την σοκολάτα υγείας κι ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει κι αυτή. Μόλις είναι έτοιμη κι η σοκολατένια κρέμα, την αδειάζουμε στα μπολ πάνω στην πρώτη στρώση. Ρίχνουμε στα μπολ πρώτα την κρέμα βανίλιας και μετά την κρέμα σοκολάτας. Αφήνουμε την κρέμα να γίνει χλιαρή και στην συνέχεια την τοποθετούμε στο ψυγείο να κρυώσει. Προτού την σερβίρουμε, γαρνίρουμε το κάθε μπολ με λίγη ακόμα τριμμένη σοκολάτα και μπισκότο.

Βανίλιες μεθυσμένες 
από το Argiro.gr 

Υλικά
8 βανίλιες (ώριµες αλλά σφιχτές)
2 φλ. τσαγ. νερό
1 φλ. τσαγ. βινσάντο ή άλλο γλυκό κρασί
1/2 φλ. τσαγ. ζάχαρη
1 ξύλο κανέλας

Εκτέλεση
Πλένουμε τα φρούτα, τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε το κουκούτσι. Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το κρασί, τη ζάχαρη και την κανέλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Ρίχνουμε και τα φρούτα στο σιρόπι και βράζουμε για 15΄. Στη συνέχεια αφαιρούμε τα φρούτα, τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και βγάζουμε το φλούδι. Βράζουμε το σιρόπι για άλλα 10΄ περίπου μέχρι να πυκνώσει. Αφήνουμε αρχικά το σιρόπι να κρυώσει και στη συνέχεια αφαιρούμε από μέσα την κανέλα. Περιχύνουμε με αυτό τις βανίλιες και τις παγώνουμε. Τις σερβίρουμε σε ψηλά ποτήρια.

Ψητός ανανάς αρωματισμένος με τεκίλα 
από το Delicieuses 

Υλικά
1 γινωμένος, αλλά σφιχτός, φρέσκος ανανάς, καθαρισμένος και κομμένος σε ροδέλες του μισού εκατοστού (ή μια μεγάλη κονσέρβα ανανά, στραγγισμένο)
1/2-1 κούπα τεκίλα (ή φρέσκο χυμό πορτοκάλι)
1/4-1/2 κούπα καφέ ζάχαρη

Εκτέλεση:
Βάζουμε τις ροδέλες του ανανά μαζί με την τεκίλα σε ένα μεγάλο μπωλ, σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε να μαριναρισθούν για τουλάχιστον 2 ώρες ή και όλη τη νύχτα. Ζεσταίνουμε καλά σε δυνατή φωτιά ένα βαρύ τηγάνι (π.χ. μαντεμένιο) ή αντικολλητικό τηγάνι-γκριλ. Παίρνουμε από το μπωλ λίγες λίγες τις φέτες του ανανά (χωρίς να τις στραγγίξουμε ιδιαίτερα) και τις ψήνουμε για περίπου 2 λεπτά από την κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Τις βάζουμε σε πιατέλα, πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη όσο είναι ακόμα καυτές και σερβίρουμε αμέσως.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v