Χριστουγεννιάτικα γλυκά: Έξι λαχταριστές συνταγές

Παραδοσιακά μελομακάρονα, μελένιες δίπλες, σοκολατένιος κορμός και τρεις ακόμα γλυκές συνταγές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Χριστουγεννιάτικα γλυκά: Έξι λαχταριστές συνταγές
Τα γιορτινά τραπέζια πλησιάζουν (ή έχουν ήδη ξεκινήσει να στρώνονται για αρκετούς) και μετά το λουκούλειο γεύμα ένα γλυκάκι είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο. Πόσο μάλλον όταν αυτήν την περίοδο των εορτών έχουν την τιμητική τους τα παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα εδέσματα.

Δείτε παρακάτω έξι συνταγές για τα πιο δημοφιλή γλυκά των εορτών.

Παραδοσιακά μελομακάρονα

Υλικά:
Για τη γέμιση:
3 ποτήρια νερού ελαιόλαδο
1 ποτ. νερού ζάχαρη
2 κουτ. σούπας μέλι
1 κουτ. γλυκού κανέλλα
1/2 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1,5 ποτ. χυμό πορτοκαλιού
καρύδι κατά προτίμηση
αλεύρι 1,5 κιλό
1 φακελάκι bakin powder
1 ποτ. κρασιού κονιάκ
1 κουτ. γλυκού σόδα
Για το σιρόπι:
3 ποτήρια νερό
2 ποτήρια ζαχαρη
1 ξύλο κανέλλα
φλούδα πορτοκαλιού
1-2 κουταλιές μέλι

Δείτε στο βίντεο την εκτέλεση από τον σεφ Νικόλα Ρουβέλα:



Κουραμπιέδες

Υλικά:
300 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος
125 γραμμάρια αμύγδαλο
½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα βανίλια
110 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
25 γραμμάρια Ρούμι μαύρο
600 γραμμάρια αλεύρι
Άχνη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση: Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με την άχνη σε δυνατή ταχύτητα για περίπου 20 λεπτά. (Όσο περισσότερο το χτυπάτε τόσο καλύτερη θα γίνει η ζύμη.) Παράλληλα, χονδροκόβετε τα αμύγδαλα αφού προηγουμένως τα έχετε ψήσει στους 160οC, έως ότου πάρουν χρυσαφί χρώμα και τα έχετε απλώσει σε μία λαδόκολλα . Ρίχνετε το αλεύρι, το μπέικιν και την βανίλια στο χτυπημένο βούτυρο σταδιακά. Προσθέτετε τα αμύγδαλα και στη συνέχεια το ρούμι. Συνεχίζετε το χτύπημα για άλλα 10 λεπτά. Πλάθετε τους κουραμπιέδες στρογγυλούς σε διάμετρο 3 χιλ. πιέζοντας με το δάχτυλό σας ελαφρώς την κορυφή. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για 15-20 λεπτά. Τους βγάζετε από το φούρνο, αφήνετε να κρυώσουν πολύ καλά και τους βουτάτε στην άχνη. Τους τοποθετείτε σε μία πιατέλα σε σειρά και πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη.

Συνταγή από εδώ.

Κορμός γεμιστός με κάστανο

Υλικά:
750 ml κρέμα γάλακτος
4 αυγά
110 γρ. ζάχαρη
65 γρ. κορν φλάουρ
35 γρ. κακάο
Μισό κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
20 γρ. αλεύρι
50 γρ. βούτυρο λιωμένο
120 γρ. ζάχαρη άχνη
15 κάστανα μαρόν γλασέ

Εκτέλεση: Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος με την άχνη σε σφιχτή σαντιγύ. Ανακατεύετε το κορν φλάουρ, το κακάο, το αλεύρι και τη μαγειρική σόδα και το κοσκινίζετε. Χτυπάτε τα αυγά με τη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ, έως ότου αφρατέψουν και πάρουν ανοιχτόχρωμη απόχρωση. Σταματάτε το χτύπημα, ρίχνετε τα κοσκινισμένα υλικά και ανακατεύετε απαλά με μια σπάτουλα. Προσθέστε το λιωμένο βούτυρο και ανακατέψτε. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Απλώνετε το μίγμα σε μια λαδόκολλα, σε ένα ορθογώνιο ταψί διαστάσεων 30 επί 40 εκατοστά. Ψήνετε για 10 έως 12 λεπτά. Αφήνετε το παντεσπάνι να κρυώσει. Με μια σπάτουλα απλώνετε στην επιφάνειά του, (στην πλευρά που στο ψήσιμο ήταν προς τα πάνω), τη μισή σαντιγύ. Πασπαλίζετε από πάνω με ψιλοκομμένα μαρόν γλασέ και τυλίγετε προσεκτικά με τη βοήθεια της λαδόκολλας σε ρολό. Βάζετε τον κορμό στο ψυγείο να σφίξει. Πριν σερβίρετε, αν θέλετε με τη βοήθεια ενός κορνέ, καλύπτετε τον κορμό με την υπόλοιπη σαντιγύ. Γαρνίρετε με τα υπόλοιπα μαρόν γλασέ και με τα φύλλα σοκολάτας.

Μπισκότα Gingerbread

Υλικά:
Κουπ πατ σε σχήμα ανθρωπάκι (μικρές φόρμες που κόβουν τη ζύμη)
120 γρ. βούτυρο αγελαδινό σε θερμοκρασία δωματίου
50 γρ. μαύρη ζάχαρη
¼ κούπας πετιμέζι
1 αυγό
½ κ. γ. τριμμένο γαρίφαλο
½ κ. γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
½ κ. γ. τριμμένη κανέλλα
1 κ. γ. τριμμένο τζίντζερ (σκόνη)
½ κ. γ. σόδα
½ κ. γ. μπέικιν πάουντερ
270 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
για το στόλισμα: 1 κούπα άχνη ζάχαρη 2 κ. σ. γάλα

Εκτέλεση: Μέσα σε ένα μπωλ χτυπάτε για λίγα λεπτά με μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και το πετιμέζι. Προσθέτετε το αυγό μαζί με λίγο από το αλεύρι και συνεχίζετε το χτύπημα. Συνεχίζετε με τους γάντζους του μίξερ -ή με το χέρι- και προσθέτετε τα μυρωδικά και το υπόλοιπο αλεύρι, ανακατεμένο με τη σόδα και το μπέκιν πάουντερ. Ζυμώνετε μέχρι να έχετε μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 160 βαθμούς -σε πάνω κάτω αντιστάσεις- και ανεβάζετε τη σχάρα του φούρνου ψηλά. Ανοίγετε φύλλο με τα χέρια ή με πλάστη, πάχους μισού εκατοστού και κόβετε με κουπ πατ τα μπισκοτάκια σας. Όσο φύλλο μένει, το ξαναπλάθετε και κόβετε πάλι μπισκοτάκια. Στρώνετε αντικολλητικό χαρτί σε ταψί. Τοποθετείτε τα μπισκότα. Ψήνετε για 10 λεπτά στους 160 βαθμούς.

Συνταγή από εδώ.

Δίπλες

Υλικά:
6 αυγά
Ξύσμα πορτοκαλιού, πολύ λεπτό, λιωμένο
Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
3 φλ. μέλι
1 1/2 κούπα νερό
2 φλ. καρύδια ψιλοκομμένα
2 κ.γ. κανέλα
Λάδι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση: Χτυπήστε ελαφρά τ' αυγά σ' ένα μπολ. Ρίξτε το ξύσμα και όσο αλεύρι χρειαστεί ζυμώνοντας, ώσπου να επιτύχετε μια ζύμη πολύ σφιχτή. Χωρίστε τη ζύμη σε 8 μέρη και πλάστε 8 μπαλάκια. Σκεπάστε τα με πλαστική μεμβράνη κι αφήστε τα να σταθούν 1 ώρα. Ανοίξτε με τον πλάστη κάθε μπαλάκι σε φύλλο, όσο πιο λεπτό μπορείτε. Αλευρώνετε την επιφάνεια συχνά, για να μην κολλάει η ζύμη.

Χρησιμοποιήστε καλύτερα νισεστέ αντί για αλεύρι. Έτσι, τα φύλλα ανοίγουν πιο εύκολα. Αν έχετε μηχανή για λαζάνια, περάστε τη ζύμη λίγη λίγη από τη μηχανή κι ανοίξτε τα φύλλα, γλιτώνοντας έτσι πολύ κόπο. Κόψτε τα φύλλα σε λωρίδες με 3 εκ. πλάτος και 25-30 εκ. μήκος. Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο, βάλτε μπόλικο λάδι. Βάλτε το επάνω σε δυνατή φωτιά να κάψει. Περάστε τη μία άκρη κάθε λωρίδας ανάμεσα στα δόντια ενός πιρουνιού και στερεώστε την τυλίγοντάς τη λίγο γύρω από το πιρούνι.

Με το άλλο σας χέρι, κρατήστε την άλλη άκρη της λωρίδας. Βουτήξτε το πιρούνι μαζί με τη ζύμη μέσα στο καυτό λάδι και περιστρέφοντάς το, τυλίξτε την υπόλοιπη λωρίδα λίγη λίγη, καθώς θα ψήνεται, γύρω από το πιρούνι. Τηγανίστε τις δίπλες, ώσπου να ροδίσουν απ' όλες τις πλευρές. Μόλις τις βγάλετε, ακουμπήστε τις σε απορροφητικό χαρτί, να στραγγίσει το λάδι τους.

Βάλτε σε βαθουλή κατσαρολίτσα το μέλι με το νερό να βράσουν. Αφαιρέστε τον αφρό και ρίξτε μέσα τις δίπλες λίγες-λίγες, αφήνοντάς τις να βράσουν μερικά λεπτά. Όταν τις βγάλετε από το μέλι, πασπαλίστε τις με τα καρύδια και την κανέλα, που έχετε ανακατέψει προηγουμένως. Διατηρούνται εκτός ψυγείου 15-20 μέρες.

Συνταγή από εδώ.

Χριστουγεννιάτικο κέικ με 2 σοκολάτες και ξερά φρούτα

Υλικά:
250 γραμ. κουβερτούρα
250 γραμ. λευκή σοκολάτα
12 ξερά βερίκοκα
10 χουρμάδες
2 φλιτζάνια αμυγδαλόψιχα
1 φλιτζάνι καρυδόψιχα
½ φλιτζάνι ζάχαρη
6 ασπράδια σε θερμοκρασία δωματίου
Βούτυρο και αλεύρι για το ταψί

Εκτέλεση: Ψιλοκόβετε ή τρίβετε τη κουβερτούρα και τη λευκή σοκολάτα. Βγάζετε τα κουκούτσια από τους χουρμάδες και από τα βερίκοκα (αν έχουν) και τα ψιλοκόβετε. Τρίβετε την αμυγδαλόψιχα και την καρυδόψιχα στο πολυμίξερ. Χτυπάτε τα ασπράδια για 4-5 λεπτά και όταν αφρατέψουν, ρίχνετε τη ζάχαρη και συνεχίζετε το χτύπημα άλλα 5 λεπτά μέχρι να γίνουν αρκετά σφιχτή μαρέγκα. Ρίχνετε στη μαρέγκα σταδιακά την αμυγδαλόψιχα και την καρυδόψιχα, ανακατεύετε με απαλές κινήσεις και ρίχνετε στη συνέχεια τις δύο σοκολάτες. Τέλος, προσθέτετε τα ξερά φρούτα και συνεχίζετε να ανακατεύετε απαλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Βουτυρώνετε και αλευρώνετε το ταψί, αδειάζετε το μείγμα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ο C για 40 λεπτά περίπου. Όταν ψηθεί, το αφήνετε να κρυώσει για να μπορέσετε να το κόψετε σε μερίδες. Πριν το σερβίρετε, το πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη.

Συνταγή από εδώ.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v