Γλυκό του κουταλιού: 5 σοροπιαστές συνταγές

Βάζουμε τα φρούτα στο… σιρόπι και ετοιμάζουμε πέντε λαχταριστές συνταγές για γλυκό σύκο, πορτοκάλι, σταφύλι, βύσσινο και κυδώνι.
Γλυκό του κουταλιού: 5 σοροπιαστές συνταγές
Τα βλέπουμε σε καταστήματα με ντόπια προϊόντα από κάθε τόπο της Ελλάδας που επισκεπτόμαστε και τα πληρώνουμε…. αδρά. Γιατί λοιπόν να μην τα φτιάξουμε σπίτι μας;

Δείτε πέντε λαχταριστές και σοροπιαστές συνταγές για γλυκό του κουταλιού.

Γλυκό σύκο

Υλικά:
50 σύκα
2 κιλά ζάχαρη
αμύγδαλα ξεφλουδισμένα (όσα και τα σύκα)
γαρύφαλλα (όσα και τα σύκα)
χυμός από ένα λεμόνι
6 φλυτζάνια νερό

Εκτέλεση: Καθαρίζουμε τα σύκα, όχι από την μεριά που είναι το κοτσάνι αλλά από την κάτω, με ένα μαχαιράκι κυκλικά, και τα τρυπάμε με ένα πηρούνι ή ξυλάκι για σουβλάκι σε 2-3 μεριές. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα σύκα και τα βράζουμε για 10 λεπτά. Το νερό πρέπει να είναι μπόλικο για νά έχουν χώρο τα σύκα. Σουρώνουμε τα σύκα, ξεπλένουμε και ξανασουρώνουμε. Πρέπει να έχουν μαλακώσει λίγο. Από την μεριά που τα κόψαμε (την κάτω μεριά) τους βάζουμε ένα αμύγδαλο. Τα τρυπάμε και με ένα γαρύφαλλο στο πλάι. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα φλιτζάνια με το νερό, την ζάχαρη και τα σύκα, ώστε να γίνει το σιρόπι και να βράζουν μαζί τα σύκα. Ξαφρίζουμε αν χρειάζεται. Βράζουμε για 15 λεπτά μόνο και αφήνουμε τα σύκα μέσα στο σιρόπι ολόκληρη την νύχτα. Την επόμενη μέρα βράζουμε το γλυκό μέχρι να δέσει και προς το τέλος ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού. Τέλος τα βάζουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια , όπως είναι ζεστά.

Την συνταγή βρήκαμε εδώ.

Γλυκό πορτοκάλι

Υλικά:
1 κιλό πορτοκάλια
1 κιλό ζάχαρη
1 ποτηράκι του κρασιού χυμό λεμονιού
1 ποτήρι του νερού νερό

Εκτέλεση: Πλένετε καλά τα πορτοκάλια, τα σκουπίζετε και τα ξύνετε ελαφρά με τον τρίφτη. Βάζετε στη φωτιά μια κατσαρόλα με αρκετό νερό και μόλις βράσει ρίχνετε τα πορτοκάλια ολόκληρα και τα αφήνω για 10 λεπτά περίπου. Μετά τα σουρώνετε, τα αφήνετε να κρυώσουν και τα κόβω σε φέτες. Κόβετε προσεκτικά τις ίνες που εξέχουν και βγάζετε τα κουκούτσια. Βάζετε το νερό στη φωτιά, τη ζάχαρη και τις φέτες του πορτοκαλιού και τα βράζετε ώσπου να δέσει καλά το σιρόπι. Προσθέτετε τον χυμό λεμονιού και αφήνετε έτσι το γλυκό για 20 ώρες περίπου ώσπου να κρυώσει. Αν χρειασθεί, όταν κρυώσει τελείως και δείτε ότι δεν έχει δέσει καλά το σιρόπι, το ξαναβράζετε για λίγο. Χρειάζεται προσοχή να μη διαλυθούν οι φέτες.

Την συνταγή βρήκαμε εδώ. 


Γλυκό σταφύλι

Υλικά:
1 κιλό σταφύλι (σουλτανίνα)
1/2 κιλό ζάχαρη
1 φλ. νερό
1 κλωνάρι αρμπαρόριζα
1/2 λεμόνι (χυμός)
200 γραμμ. αμύγδαλο καβουρντισμένο

Εκτέλεση: Αφού πλύνουμε το σταφύλι και το στραγγίσουμε, το βάζουμε σε κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να πιει τα υγρά του, περίπου 6΄-7΄. Έπειτα προσθέτουμε τη ζάχαρη και το νερό. Ξαφρίζουμε την επιφάνεια όποτε είναι αναγκαίο. Αφήνουμε το γλυκό να δέσει σε χαμηλή φωτιά. Τέλος, προσθέτουμε το λεμόνι, τα καβουρντισμένα αμύγδαλα και την αρμπαρόριζα και αφήνουμε να βράσει 1΄. Για να ετοιμάσουμε τα καβουρντισμένα αμύγδαλα: αραδιάζουμε τα αμύγδαλα σε ταψάκι και ψήνουμε για 10΄ στους 200οCμέχρι να ροδίσουν.

Την συνταγή βρήκαμε εδώ.

Γλυκό βύσσινο

Υλικά:
2 κιλά βύσσινα
2 κιλά ζάχαρη
1 κούπα νερό

Εκτέλεση: Αφαιρούμε τα κοτσάνια και πλένουμε τα βύσσινα. Αφαιρούμε τα κουκούτσια τους με μια φουρκέτα, μαζεύοντας τους χυμούς και τα καθαρά φρούτα σε ένα μπολ. Προσθέτουμε στο φρούτο τη ζάχαρη και ένα ποτήρι νερό και τα αφήνουμε όλη τη νύχτα. Την επόμενη μέρα, βάζουμε το μίγμα σε μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να βεβαιωθούμε ότι όλη η ζάχαρη έχει διαλυθεί, ακόμα και από τα πλαϊνά της κατσαρόλας. Δυναμώνουμε τη φωτιά και βράζουμε. Για την επόμενη μισή ώρα, θα πρέπει να είμαστε πάνω από την κατσαρόλα καθώς το μίγμα φουσκώνει απότομα και μπορεί να ξεχειλίσει. Ξαφρίζουμε προσεκτικά το γλυκό. Βάζουμε το γλυκό σε βαζάκια, κλείνουμε τα καπάκια και το διατηρούμε στο ψυγείο.

Συνταγή από εδώ.

Γλυκό κυδώνι

Υλικά:
1 1\2 κιλό κυδώνια
1 1\2 φλ. νερό
1 1\2κιλο ζάχαρη
1\2 φλ. αμυγδαλόψιχα ασπρισμένη
Το χυμό ενός λεμονιού

Εκτέλεση:
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το νερό με την ζάχαρη και τα βράζουμε μέχρι να δέσει λίγο το σιρόπι. Καθαρίζουμε τα κυδωνιά, τα κόβουμε σε φέτες και τα βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό για να μην μαυρίσουν. Έπειτα τα κόβουμε σε λεπτές λωρίδες. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε τα κυδώνια, τα αφήνουμε να βράσουν για 3 λεπτά και τα στραγγίζουμε. Προσθέτουμε τα κυδώνια στο κρύο σιρόπι, βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και τα βράζουμε μέχρι να δέσει καλά το σιρόπι. Τέλος ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και την αμυγδαλόψιχα. Αφού κρυώσει το γλυκό το βάζουμε σε αποστειρωμένο γυάλινο βάζο.

Συνταγή από εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v