Πέντε συνταγές για ακόμη πιο γλυκά Χριστούγεννα

Πέντε συνταγές για Χριστουγεννιάτικα γλυκά για να καταπλήξετε όσους βρεθούν στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας.
Πέντε συνταγές για ακόμη πιο γλυκά Χριστούγεννα
Λίγες μέρες έμειναν ακόμη για τα Χριστούγεννα και οι περισσότεροι αν δεν έχουν ήδη γευτεί, σίγουρα σκέφτονται τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά, που απολαμβάνουμε κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Αν λοιπόν πάρετε τη μεγάλη απόφαση να φτιάξετε φέτος τα γλυκά με τα χεράκια σας, όπως άλλωστε προστάζει και το πνεύμα των Χριστουγέννων, εμείς σας δίνουμε την ευχή μας μαζί με πέντε συνταγές χριστουγεννιάτικων γλυκών για εγγυημένη επιτυχία.


Μελομακάρονα

Υλικά για 60 περίπου κομμάτια
*1,5 ποτήρι νερού καλαμποκέλαιο
*1 ποτήρι νερού φυσικό χυμό πορτοκάλι
*μισό ποτήρι κρασιού κονιάκ
*15 γρ. baking powder
*10 γρ. αμμωνία
*2,5 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
*2 βανίλιες
*1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο
*1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού κανέλα
*μισό κουταλάκι του γλυκού σόδα
*μισό ποτήρι σιμιγδάλι ψιλό
*1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
*ξύσμα από 1 πορτοκάλι και από μισό λεμόνι
Γα το σιρόπι:
*1 κιλό μέλι
*1 κιλό ζάχαρη
*2,5 ποτήρια νερό

Εκτέλεση
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε πρώτα το χυμό λεμονιού με τη σόδα και στη συνέχεια προσθέτουμε το καλαμποκέλαιο και το κονιάκ. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα υλικά, αφήνοντας τελευταίο το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού. Χτυπάμε πολύ καλά τα υλικά, έως ότου το μίγμα να γίνει ομοιογενές.

Στη συνέχεια ανάβουμε το φούρνο στους 60 βαθμούς, ώστε να προθερμανθεί και στο εξής πλάθουμε τα μελομακάρονα, δίνοντάς τους ό,τι σχήμα επιθυμούμε, ( υπάρχουν και διάφορα καλούπια που μπορεί να μας βοηθήσουν σε αυτό). Ψήνουμε τα μελομακάρονα στους 200 βαθμούς, για περίπου μισή ώρα. Όταν ροδίσουν, είναι έτοιμα.

Κατά τη διάρκεια του ψησίματος προετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε πρώτα για 20 λεπτά το νερό με τη ζάχαρη. Έπειτα ρίχνουμε το μέλι και συνεχίζουμε το βράσιμο για λίγα λεπτά, αφαιρώντας με μία κουτάλα τον αφρό που δημιουργείται στην επιφάνεια.
 
Όταν τα μελομακάρονα ψηθούν, με μία κουτάλα ρίχνουμε πάνω από αυτά το σιρόπι. Η συγκεκριμένη συνταγή απαιτεί κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, τόσο τα μελομακάρονα, όσο και το σιρόπι μας, να είναι ζεστά.

Κουραμπιέδες

Υλικά:
*200 γρ. αμύγδαλο φιλέ
*75 γρ. ζάχαρη άχνη
*150 γρ. βούτυρο γάλακτος
*150 γρ. βούτυρο αγελάδος
*1 πρέζα αλάτι
*2 βανίλιες
*1 κουταλιά της σούπας baking powder
*1 μπουκαλάκι ροδόνερο ή ανθόνερο
*500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
*ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
 
Εκτέλεση:
Τοποθετούμε 150 γρ. αμύγδαλο σε ένα ταψί με λαδόκολλα και τα ψήνουμε έως ότου καβουρδιστούν και γίνουν τραγανά. Τα υπόλοιπα 50 γρ. αμυγδάλου τα τοποθετούμε στο multi και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη.

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε πρώτα το βούτυρο ( αγελαδινό και γάλακτος) μέχρι να γίνει αφράτο και προσθέτουμε τμηματικά τη ζάχαρη. Ρίχνουμε το αλεύρι και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να γίνει η ζύμη λεία και σφιχτή. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αμύγδαλα και τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μίγμα. Πλάθουμε τους κουραμπιέδες στο μέγεθος ενός μικρού καρυδιού. 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 60 βαθμούς και στη συνέχεια αφού αλείψουμε το ταψί με λίγο λάδι, ψήνουμε στους 170 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά. Οι κουραμπιέδες είναι έτοιμοι όταν ροδίσουν ελαφρώς . Μετά το ψήσιμο, τους ραντίζουμε με το υπόλοιπο ανθόνερο ή ροδόνερο (αν έχουμε ένα ψεκαστηράκι, θα μας διευκολύνει, αλλιώς χρησιμοποιούμε τα χέρια μας.) και πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη άχνη, ώστε να δείχνουν χιονισμένοι.

 Δίπλες


Υλικά για τη ζύμη
*10 αυγά φρέσκα (αφήνουμε εκτός δύο ασπράδια)
*μισό πακέτο farina up 
*ένα πακέτο αλεύρι για όλες τις χρήσεις
*Μισό πακέτο βούτυρο
*προαιρετικά κανέλα και τριμμένο αμύγδαλο για το σερβίρισμα
Υλικά για το σιρόπι
*6- 7 κουταλιές μέλι
*2 ποτήρια νερό
*3 ποτήρια ζάχαρη
*1 κουταλιά της σούπας γλυκόζη

Εκτέλεση
Χτυπάμε τα αυγά στο μίξερ για πέντε λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά για τη ζύμη και ζυμώνουμε. Όταν έχουμε ένα ομοιογενές ζυμάρι, με τον πλάστη ή με την ειδική μηχανή ζυμαρικών δημιουργούμε πολύ λεπτά φύλλα, τα οποία πρέπει να απλωθούν ένα-ένα σε επιφάνεια στρωμένη με ύφασμα για να μην κολλήσουν.

Σε μεγάλο και βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και το αφήνουμε να κάψει πολύ καλά. Κόβουμε τα φύλλα της ζύμης σε τετράγωνα κομμάτια 8Χ8cm περίπου ή σε λωρίδες και τα τηγανίζουμε, διπλώνοντας τα σε διάφορα σχήματα.

Το κλασικό σχήμα είναι ο κύλινδρος αλλά και τα μαντηλάκια, οι φιόγκοι και τα γαρύφαλλα. Ένα-ένα κομμάτι που ψήνεται το βγάζουμε σε ένα σουρωτήρι, για να στραγγίζουν τα λάδια του.

Αφού φτιάξουμε τις δίπλες μας, κάνουμε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε πρώτα τη ζάχαρη με το νερό για μερικά λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε το μέλι και τη γλυκόζη. Αφαιρούμε τον αφρό που δημιουργείται στην επιφάνεια της κατσαρόλας κατά τη διάρκεια του βρασίματος με ένα κουτάλι. Όταν είναι έτοιμο, (δηλ. όταν βράσει για ακόμη δέκα περίπου λεπτά) σβήνουμε το μάτι, αλλά αφήνουμε πάνω σε αυτό την κατσαρόλα και βουτάμε μέσα μια-μια τις δίπλες. Στη συνέχεια τις βάζουμε ξανά σε τρυπητό, για να στραγγίξουν. Στολίζουμε με ψιλοκομμένο καρύδι και κανέλα.

Μπισκοτένια μπαστουνάκια του Αη Βασίλη


Υλικά για περίπου ένα κιλό:
*660 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
*250 γρ. βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου τεμαχισμένο σε μικρά κομμάτια
*150 γρ. ζάχαρη άχνη
*3 αυγά
*70 φρέσκο γάλα πλήρες
*15 γρ. baking powder
*Κόκκινο και πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής

Εκτέλεση
Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά μαζί, εκτός από τα χρώματα και τα χτυπάμε με το φτερό, έως ότου να γίνουν ομοιογενές ζυμάρι. Εναλλακτικά, ζυμώνουμε με τα χέρια. Καλύπτουμε τη ζύμη με διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για μισή ώρα, ώστε να σφίξει και να πλάθεται. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και τη χωρίζουμε σε τρία ίσα κομμάτια, τα οποία βάζουμε σε τρία μπολάκια ή πιάτα. Ρίχνουμε στο ένα κομμάτι ζύμης μερικές σταγόνες από το κόκκινο χώμα. Το ζυμώνουμε καλά με τα χέρια, ώστε να χρωματιστεί ομοιόμορφα και αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλες σταγόνες και ξαναζυμώνουμε, έως ότου η ζύμη να αποκτήσει ένα ωραίο κόκκινο χρώμα. Στο άλλο κομμάτι ζύμης προσθέτουμε πράσινο χρώμα και το τρίτο το αφήνουμε όπως είναι.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 με 170 βαθμούς. Στρώνουμε στο ταψί μια λαδόκολλα. Κόβουμε μικρά κομματάκια από κάθε ζύμη και τα πλάθουμε σε λεπτά μακρόστενα φιτίλια, ίσου μήκους και φάρδους. Τοποθετούμε ανά δύο τα φιτίλια, το ένα δίπλα στο άλλο, και τα στριφογυρίζουμε φτιάχνοντας δίχρωμα μπαστουνάκια. Γυρνάμε λίγο την ακρούλα από κάθε μπαστουνάκι, ώστε να γίνουν σαν μαγκούρες. Συνεχίζουμε φτιάχνοντας και άλλα μπαστουνάκια με την υπόλοιπη ζύμη, δοκιμάζοντας διαφορετικούς συνδυασμούς χρωμάτων. Τα βάζουμε στη λαμαρίνα και τα ψήνουμε για 15- 20 λεπτά.
Καταλαβαίνουμε πως είναι έτοιμα, όταν ξεκολλούν εύκολα από τη λαδόκολλα.

Κορμός γεμιστός με κάστανο

Υλικά:
*750 ml κρέμα γάλακτος
*4 αυγά
*110 γρ. ζάχαρη
*65 γρ. κορν φλάουρ
*35 γρ. κακάο
*Μισό κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
*20 γρ. αλεύρι
*50 γρ. βούτυρο λιωμένο
*120 γρ. ζάχαρη άχνη
*15 κάστανα μαρόν γλασέ

Εκτέλεση
Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος με την άχνη σε σφιχτή σαντιγύ. Ανακατεύετε το κορν φλάουρ, το κακάο, το αλεύρι και τη μαγειρική σόδα και το κοσκινίζετε. Χτυπάτε τα αυγά με τη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ, έως ότου αφρατέψουν και πάρουν ανοιχτόχρωμη απόχρωση. Σταματάτε το χτύπημα, ρίχνετε τα κοσκινισμένα υλικά και ανακατεύετε απαλά με μια σπάτουλα. Προσθέστε το λιωμένο βούτυρο και ανακατέψτε.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Απλώνετε το μίγμα σε μια λαδόκολλα, σε ένα ορθογώνιο ταψί διαστάσεων 30 επί 40 εκατοστά. Ψήνετε για 10 έως 12 λεπτά.
Αφήνετε το παντεσπάνι να κρυώσει. Με μια σπάτουλα απλώνετε στην επιφάνειά του, (στην πλευρά που στο ψήσιμο ήταν προς τα πάνω), τη μισή σαντιγύ. Πασπαλίζετε από πάνω με ψιλοκομμένα μαρόν γλασέ και τυλίγετε προσεκτικά με τη βοήθεια της λαδόκολλας σε ρολό. Βάζετε τον κορμό στο ψυγείο να σφίξει. Πριν σερβίρετε, αν θέλετεμε τη βοήθεια ενός κορνέ, καλύπτετε τον κορμό με την υπόλοιπη σαντιγύ. Γαρνίρετε με τα υπόλοιπα μαρόν γλασέ και με τα φύλλα σοκολάτας.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v